POTRAGA ZA SALOM IPAK NASTAVLJENA: 4 scenarija gde je nestao avion, misterija dva pilota i kobna letelica!
Potraga za Emilijanom Salom se nastavlja, Foto: Profimedia

sve manje nade

POTRAGA ZA SALOM IPAK NASTAVLJENA: 4 scenarija gde je nestao avion, misterija dva pilota i kobna letelica!

Policija je objavila da je pretraženo više od 3.000 kvadratnih kilometara Lamanša

Objavljeno:

Potraga za nestalim avionom u kom su bili argentinski fudbaler Emilijano Sala i pilot nastavljena je na kanalu Lamanš. Nadležni su na sastanku održanom u četvrtak ujutru odlučili da nastave sa traženjem, iako se razmatralo da se obustavi jer se ne očekuju rezultati. Tokom ponedeljka uveče, kada je avion nestao sa radara, kao i celodnevnih potraga u utorak i sredu, nije nađeno išta što bi ukazivalo na avion ili preživele.

Deo mora koji je do sada pretražen u potrazi za avionom
Deo mora koji je do sada pretražen u potrazi za avionom foto: EPA/Gurnsey police

Policija je objavila da je pretraženo više od 3.000 kvadratnih kilometara Lamanša, ali i dalje nema ni traga avionu ili telima Sale i pilota. Još u utorak je pronađeno nekoliko predmeta za koje se smatralo da su delovi letelice, ali ta informacija nije zvanično potvrđena. U međuvremenu, stručnjaci za ovakve situacije postavili su četiri moguća scenarija o nestanku aviona:

1. Sleteli su na neko drugo mesto, ali ne mogu da uspostave kontakt;

2. Sleteli su u vodu, pokupio ih je brod koji je prolazio, ali nisu uspeli da ostvare kontakt;

3. Sleteli su u vodu, ali su uzeli pojaseve za spasavanje koji su bili u avionu;

4. Avion je izgubio kontakt u vodi, ostavivši ih u moru.

U međuvremenu su se pojavila 4 moguća scenarija šta se dogodilo sa avionom
U međuvremenu su se pojavila 4 moguća scenarija šta se dogodilo sa avionomfoto: AP

Ljudi koji rade na ovom slučaju daju prednost trećem scenariju i kažu da su male šanse da su Sala i pilot preživeli u vodi.

- Ako su se spustili u vodu, šanse za preživljavanje, u ovom trenutku, izrazito su male - saopštila je policija. Avion koji je putovao iz Nanta u Kardif nestao je sa radara u ponedeljak uveče iznad kanala Lamanš.

Još jedna stvar koja produbljuje misteriju je slučaj dva pilota i dva Dejva. Naime, potvrđeno je da je privatnim avionom “Piper Malibu PA-46” upravljao Britanac Dejv Ibotson (60), otac troje dece iz Nord Linkolnšira, kao i da su avionu bili samo on i Emilijano Sala. Ibotsona su “rentirali” predstavnici fudbalera i važi za iskusnog pilota. I tu sad dolazimo do misterije, jer kada je Sala prošao graničnu kontrolu pri dolasku u Nant sa njim je bio drugi Dejv - Henderson, takože iskusni britanski pilot.

Navijači Nanta se uveliko opraštaju o svog bivšeg igrača
Navijači Nanta se uveliko opraštaju o svog bivšeg igračafoto: EPA/Eddy Lemaistre

Ali Dejv Henderson nije ušao u avion, koji će kasnije nestati, nego je “Pajperom” pilotirao njegov imenjak Ibotson, prenosi francuski RTL i dodaje da je ta promena obavljena u poslednji čas. Zašto još nije poznato. Engleski mediji preneli su jedan od poslednjih postova koje je Ibotson objavio na Fejsbuku:

- Malo sam zarđao sa sletanjem.

Nejasno je i zašto je pilot tražio od kontrole leta dozvolu da se sa 1.524 metra nadmorske visine spusti na 700 metara, ali bez da je javio da ima ikakvih problema. Odmah posle toga avion je nestao s radara.

Isto čine i pristalice Kardifa
Isto čine i pristalice Kardifa foto: AP

Nezavisni stručnjaci smatraju da avion uopšte nije trebalo da poleti po užasnom vremenu kakvo je bilo u ponedeljak. Posebno ako se zna da je od 1983. godine proizvedeno 1.000 modela ovog aviona, a srušilo ih se čak 168! Razlozi su razni od raspadanja u vazduhu, urušavanja, otkazivanja motora do grešaka pilota. Ne računajući ovu nesrećum do sada je kod ovih modela aviona zabeleženo 225 incidenata sa 221 žrtvom. Sala je putovao da bi se pridružio svom novom klubu, premijerligašu Kardifu, čije je bio rekordno plaćeno pojačanje.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.