MAMIĆ OSTAJE U BOSNI: Bivši čelnik Dinama neće biti izručen Hrvatskoj zbog pravnih začkoljica!
Zdravko Mamić, Foto: Beta

NIŠTA OD IZRUČENJA

MAMIĆ OSTAJE U BOSNI: Bivši čelnik Dinama neće biti izručen Hrvatskoj zbog pravnih začkoljica!

Poternicu za nekadašnjim prvim čovekom Dinama raspisao je Županijski sud u Osijeku

Objavljeno:

Ministar pravosuđa Bosne i Hercegovine Josip Grubeša potpisao je rešenje kojim je definitivno odbio mogućnost izručenja Zdravka Mamića Hrvatskoj.

To je potvrđeno bosanskim medijima iz te insitucije.

- Rešenje je doneseno na osnovu Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima, u skladu s kojim ministar pravosuđa BiH odbija zahtev za izručenje ako prethodno Sud BiH utvrdi da nisu ispunjene pretpostavke za izručenje - objasnio je Nikola Sledoje, pomoćnik ministra za međunarodnu saradnju, prenosi sarajevski portal Klix.

Zdravko Mamić
Zdravko Mamićfoto: Beta

Poternicu za nekadašnjim prvim čovekom Dinama raspisao je Županijski sud u Osijeku koji ga je nepravosnažno osudio na šest i po godina zatvora proglasivši ga krivim za izvlačenje novca iz Dinama. Uoči izricanja presude u junu prošle godine, Mamić je pobegao u BiH i nastanio se u Međugorju gde i sada živi.

Zdravko Mamić je optužen za izbalčenje novca iz zagrabačkog Dinama
Zdravko Mamić je optužen za izbalčenje novca iz zagrabačkog Dinama foto: Beta

Nakon toga je priveden Sudu BiH koji je takođe odbio hrvatski zahtev jer je utvrdio da je Mamić državljanin BiH kao i da je krivično delo za koje je osuđen u Hrvatskoj počinjeno pre nego što je između Hrvatske i BiH potpisan sporazum o izručenju pa se u ovom slučaju ne može primeniti. Kao i u Hrvatskoj, i u BiH konačnu odluku o izručenju donosi ministar pravosuđa, a Mamić je odbio svaku mogućnost povratka u Hrvatsku i tvrdi da je žrtva "montiranog procesa". Ranije je izjavio da je uveren da će ga Vrhovni sud Hrvatske u žalbenom postupku osloboditi optužbi.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.