ZBOGOM, ŠEKI! NIKO NIJE BIO KAO TI: Održana komemoracija Šekularcu, od majstora se oprostile legende fudbala!
Foto: Stefan Kojić

Zbogom Šeki

ZBOGOM, ŠEKI! NIKO NIJE BIO KAO TI: Održana komemoracija Šekularcu, od majstora se oprostile legende fudbala!

Legendarni bivši fudbaler i trener preminuo je prošle subote u svojoj 82. godini života

Objavljeno: 12:02h

Njegova voljena Crvena zvezda, srpski fudbal, ali i cela Srbija opraštaju se danas od legendarnog bivšeg fudbalera Dragoslava Šekularca.

U 11 časova na Marakani je održana komemoracija u znak poštovanja prema drugoj Zvezdinoj zvezdi i jednom od najboljih fudbalera koji se ikada pojavio na ovim prostorima.

1 / 3 Foto: Stefan Kojić

Čuveni Šeki je preminuo prošle subote u svojoj 82. godini, a od njega su došli da se oproste brojni fudbalski, ali i drugi sportski radnici.

Pre početka komemoracije pušten je kratak film o majstoru fudbala kome su se divili najbolji igrači sveta u njegovo vreme, počevši od Pelea.

U Media centru na stadionu Marakana na poslednji poklon fudbalskom virtuozu došlu su ministar sporta Ivica Dačić, Vanja Udovičić, Zoran Laković, Aleksandar Boričić, Petar Škundrić, Nebojša Čović, Zoran Avramović, Ilija Petković, selektor Mladen Krstajić, Nenad Bjeković, Moca Vukotić, Šekijev veliki drug i protivnik Marko Valok ali i legende Crvene zvezde.

Na oproštaj su stigli Vladimir Petrović Pižon, Boško Đurovski, Marko Pantelić, Dragan Mladenović, Zoran Filipović, Dušan Savić, Vojin Lazarević, Dika Stojanović, Moka Slavnić...

1 / 4 Foto: Starsport©

Prisutnima se najpre u ime kluba obratio predsednik Svetozar Mijailović koji je istu funkciju obavljao i kada je Šekularac jedne sezone bio trener i takoreći selektirao ekipu koja će godinu dana kasnije postati evropski i svetski šampion.

- Opraštamo se od Šekija, virtuoza fudbala, čoveka koji je deo istorije FK Crvene zvede koju je i sam stvarao. Majstorstvo na terenu nastavio je na trenerskoj kupi. O Šekiju je i lako i teško govoriti. Lako jer ima mnogo toga što je potigao, a teško jer ne postoje reči koje bi opisale ono što je uradio u fudbalskoj igri. Voleo je Zvezdu i tu ljubav delio sa publikom. Velika je njegova zasluga što je Zvezda postala najomiljenija. Njegove poteze su pokušavali da oponašaju, ali jedan je Šeki... Ovih dana smo dobili potvrdu kolika je veličina bila, navijači sa svih meridijana odaju mu priznanje, podsetili su se oni koji su ga gledali, a mlade naraštaje upoznali sa njim. Šeki je bio šaljivdžija, boem, pokazivao je svoj stav. Zvezda je ponosna što je u svojim redovima imala jednog Šekija. Dragi Šeki, poneo si sa sobom mane, a nama si stavio vrline, tvoje veliko fudbalsko umeće sačuvaćemo uspomenu na tebe. Bio si i ostaćeš inspiracija mnogim momcima koji su potrčali za fudbalskom loptom... Legendo za života, preselio si se u večnost, neka tvoja nemirna duša nađe večni mir. Slava ti - rekao je na početku komemoracije Svetozar Mijailović.

1 / 36 Foto: Stefan Kojić

Boško Đurovski je bio Šekijev igrač kada je ovaj bio trener, a kasnije su postali i veliki prijatelji.

- Ja sam dobio tu čast da se u ime mlae generacije koje je trenirao, da se dostojno oprostim od Šekija. Mi smo u Zvezdi navikli da persiramo našim trenerima, učeteljima do kraja života, ali dragi moj Šeki hoću da ti govorim 'ti', da mi budeš otac. Da razgovaram sa tobom i da ti kažem da si bio veliki igrač i veliki trener. Imao sam tu čast da me treniraš. Umeo si ono što niko nije umeo, a to je da na okupu držiš ceo tim. To je taj šarm, kod tebe su i igrači na klupi bili zadovoljni. Imao sam privilegiju da se poslednjih nekoliko godina intezivno družim sa tobom. Bio sam sa tobom u rodnom Štipu... Najbolji igrač na svet. Mnogo uspomena Šeki, za ovih nekoliko godina. na kraju, u Crvenoj zvezdi su bili veliki igrači, džentlmeni u kopačkama, fudbalska elegancija, majstori, bomba u nogama, ali dragi moj Šeki, niko nije bio kao ti - rekao je Đurovski.

Druga Zvezdina zvezda biće sahranjena u 14.30 u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju.

Šekularac je rođen u Štipu u Makedoniji 8. novembra 1937. godine, a umro je 5. januara 2019. godine.

Za Crvenu zvezdu je odigrao 470 utakmica i postigao 119 golova za 11 godina u klubu. Osvojio je sedam titula državnog prvaka i pet kupova. Kao trener je osvojio duplu krunu, a tim sa Marakane, koji je ostavio svom nasledniku u prvoj sezoni posle njegovog odlaska postao je šampion Evrope i sveta 1991. godine.

Bio je standardni član fudbalske reprezentacije Jugoslavije, i u to vreme i njen najbolji pojedinac. Odigrao je 41 utakmicu i postigao šest golova za reprezentaciju Jugoslavije, a bio je član i tima sveta.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.