ESPRESO TIM GODINE: Izaberite najboljih 11 fudbalera koji su obeležili 2018. godinu! (ANKETA)
Najbolji tim 2018. godine, Foto: AP, EPA

izaberite najbolje

ESPRESO TIM GODINE: Izaberite najboljih 11 fudbalera koji su obeležili 2018. godinu! (ANKETA)

Došlo je vreme da se podvuče crta i da Vi, naši čitaoci, izaberete najboljih jedanaest fudbalera koji su obeležili 2018. godinu.

Objavljeno: 17:24h

Svaki istinski ljubitelj najvažnije sporedne stvari na svetu će ovu fudbalsku godinu pamtiti zauvek. Svetsko prvenstvo u Rusiji, Realova treća titula prvaka Evrope zaredom, eksplozija Mo Salaha u Liverpulu, Ronaldov prelazak u Juventus, samo su neke stvari koje su obeležile godinu za nama.

Finale Mundijala 2018. godine
Finale Mundijala 2018. godine foto: Reuter

Došlo je vreme da se podvuče crta i da Vi, naši dragi čitaoci, izaberete najboljih jedanaest fudbalera koji su obeležili 2018. godinu.

Mi smo izdvojili igrače za koje mislimo da su obeležili godinu, a vi u anketi izaberite igrače na svakoj poziciji i napravite tim, koji je prema vašem mišljenju najbolji u ovoj godini.

ESPRESO TIM će igrati u formaciji 4-2-3-1.

GOLMANI:

1.Jan Oblak (Atletiko Madird)

Oslonac Simeoneove mašinerije, koja je osvojila Ligu Evrope, je sa još jednom sjajnom godinom potvrdio svetsku klasu. Kod golmana je konstantnost i stabilnost ključna, a fantastični Slovenac iz sezone u sezonu pokazuje odlike koje krase najveće golmane na planeti. U vremenu kada novac diktira stvari u fudbalu, tržišna vrednost 25-godišnjeg čuvara mreže Atletiko Madrida od 80 miliona evra demonstrira njegov kvalitet.

Jan Oblak
Jan Oblak foto: AP

2.Mark Ter Štegen (Barselona)

Momak iz senke, nego na koga se veoma malo obraća pažnja. U timu kakav je Barselona golmanska pozicija je, mnogi kažu, ne mnogo bitna, ali ako pogledamo pažljivo i razmotrimo sve parametre, Ter Štegen je bio stub Barselone koja je osvojila duplu krunu u prethodnoj sezoni. Kada god ima posla to su uglavnom situacije 1 na 1 ili kontre koje zbog Barsinog načina igre predstavljaju ogromnu opasnost po gol, ali tada je Ter Štegen brilijantan. O igri nogom ne treba trošiti reči. U reprezentaciji je nepošteno u drugom planu zbog neprikosnovenog Nojera, ali polako, doći će vreme ovog sjajnog golmana, koji ima samo 26-godina. Takođe, njegova tržišna vrednost iznosi 80 miliona evropskih novčanica.

Ter Štegen
Ter Štegen foto: AP

3.Alison (Liverpul)

Njegov prelazak iz Rome u Liverpul je drugi najveći transfer u istoriji kada je reč o golmanima (75 miliona evra), ali je 26-godišnji Brazilac ove sezone već počeo da opravdava svaki evro koji je Jirgen Klop potrošio na njega. Liverpul je godinama kuburio sa golmanskom pozicijom, a navijači engleskog velikana imaju traume zahvaljujući Alisonovim prethodnicima. Ipak, dolaskom brazilskog reprezentativca, klub sa Enfilda je dobio potpuno drugačiju fizionomiju, što dokazuje i jesenja polusezona u kojoj je Liverpul primio najmanje golova u Premijer ligi.

Alison Beker
Alison Beker foto: AP

DESNI BEKOVI:

1.Kajl Voker (Mančester Siti)

Nema neke prevelike mudrosti zašto smo uvrstili reprezentativca Engleske u najuži izbor - jednostavno, Voker je opravdao 45 miliona funti koliko je Gvardiola izdvojio za potpis 28-godišnjeg Engleza. Bio je jedan od glavnih protagonista igre Mančester Sitija u prethodnoj sezoni, sa Građanima je na dominantan način stigao do pehara namenjenom najboljem timu Premijer lige, a poznato je koliko su bekovi bitni u timovima koje vodi Pep Gvaridola, a Voker je svojim partijama to i dokazao.

Kajl Voker
Kajl Voker foto: AP

2. Bendžamin Pavar (Štutgart)

Momak koji je obeležio Svetsko prvenstvo i zajedno sa Trikolorima popeo se na krov sveta. Najveće otkrovenje smotre najboljih reprezentacija planete, bez bilo kakve sumnje. Još pamtimo njegov projektil protiv Argentinaca. Mnogi ne znaju, ali fudbaleru Štutgarta bekovska pozicija nije primarna pošto je u klubu uglavnom na mestu štopera. Međutim, nas je očarao svojim partijama na desnom beku i zato se nalazi na ovoj listi.

BendžanimPavar
BendžanimPavar foto: EPA/Zurab Kurtsikidze

3.Džošua Kimih (Bajern Minhen)

Naslednik legendarnog Filipa Lama, dečko koji svojom polivalentnošću može da pokriva više pozicija, ove sezone je dokazao da je izrastao u velikog igrača. Ofanzivno, defanzivno, energetski, uvek je među najistaknutijima u taboru Bajerna iz Minhena. Nije imao uspeha sa Pancerima na SP, ali je definitivno jedan od najboljih desnih bekova na svetu.

Džošua Kimih
Džošua Kimih foto: EPA

LEVI BEKOVI:

1.Marselo (Real Madrid)

Nema tu puno neke priče, harizmatični Brazilac već godinama ima epitet jednog od najboljih levih bekova sveta. Napadački je verovatno i najbolji, ali nešto slabija defanziva omogućava kritičarima da osporavaju kovrdžavog mađioničara sa loptom. Prvak Evrope, kasnije i Sveta, sa njegovim Real Madridom nastavio je da puni svoju bogatu riznicu sa trofejima.

Marselo
Marselo foto: EPA/Toms Kalnins

2.Đordi Alba (Barselona)

Slična situacija kao i sa Marselom, već godinama je sinonim za levog spoljnog, njegova telepatska veza sa Mesijem iz meča u meč pokazuje njegovu neverovatnu fudbalsku inteligenciju. Tandem Mesi – Alba je jedno od najjačih napadačkih oružja Barse. Kada tako dobro sarađujete sa možda i najvećim u istoriji ove igre jasno je da spadate u sam fudbalski krem. Đordi je još jednom odličnom godinom potvrdio svetsku klasu. Povratak u reprezentaciju dokazuje da je i Luis Enrike ostavio sujetu na stranu i jednostavno, sebi nije mogao da priušti luksuz da sjajnog igrača Barselone ne pozove u nacionalni tim.

Đordi Alba
Đordi Alba foto: EPA

3. Endrju Robertson (Liverpul)

Mnogi se neće složiti sa ovim izborom, međutim, Robertson je svojim partijama to itekako zaslužio. Stigao je tiho i bez pompe iz Hala u Liverpul za 10 miliona funti, a zahvaljujući izuzetnom razumevanju sa Jirgenom Klopom, od skoro kapiten Škotske, se na impozantan način integrisao u sistem nemačkog stručnjaka. Nije poput Albe i Marsela mađioničar u napadu, ali svojim konstantnim ponavljanjem i borbom nadomešćuje svaki svoj nedostatak. Ratnik, čovek za kog ne postoji izgubljen duel. Zaista je neverovatno koliko je napredovao.

Endrju Robertson
Endrju Robertson foto: AP

ŠTOPERI:

1.Rafael Varan (Real Madrid)

Nema dileme, glasali, ne glasali, ovaj čovek mora biti među 11 najboljih. Najveći konsenzus kod svih sportskih novinara, apsolutno je svima jasno da je štoper madridskog Reala zaslužio to svojim partijama. Osvajanje Svetskog prvenstva u Rusiji i Lige šampiona govore sami za sebe. Nema potrebe bilo šta više napisati…

Rafael Varan
Rafael Varan foto: EPA

2. Virdžil Van Dajk (Liverpul)

Neverovatno koliko je ovaj čovek dolaskom na kultni Enfild unapredio igru Liverpula, dao mu je preko potrebnu stabilnost i sigurnost, koja je izostajala prethodnih godina. Momentalno se uklopio u sistem i postao ključni deo njega. Liderske osobine su mu omogućile da nakon samo pola godine ponese i kapitensku traku, pokazao je da se radi o jednom od najboljih štopera današnjice. Njegove fizikalije su nestvarne, ima najveći procenat dobijenih vazdušnih duela u Premijer ligi, pas igra mu je na zavidnom nivou, ali ono što je presudno kod Virdžila je glava, karakter.

Vidržil Van Dajk
Vidržil Van Dajk foto: EPA/Srđan Šuki

3. Serhio Ramos (Real Madrid)

Možete da ga volite ili ne, ali ne možete da ne poštujete ono što je ostvario u karijeri. Kapiten najvećeg kluba na planeti još jednom je pokazao kako se vodi svoj tim do najvećih visina. Ponovo je predvodio Real do titule šampiona Evrope i sveta, dokazavši da je jedan od najvećih lidera u svetu fudbala. Potez u finalu Lige šampiona kada je, mnogi su rekli namerno povredio Salaha, pokazuje da mu nije problem da baci senku na sebe, sve u svojstvu timskog uspeha. Kada je na talonu Ušati pehar sve je dozvoljeno, a ovaj potez je sve samo nije bio neinteligentan. Veliki Serhio se zlatnim slovima upisao u istoriju ove igre i nesumnjivo je jedan od najvećih.

Serhio Ramos
Serhio Ramos foto: EPA/Javier Etxezarreta

4. Matijas de Liht (Ajaks)

Prvi odbrambeni igrač koji je dobio priznanje „Zlatni dečak“ u tradicionalnom izboru italijanskog Tutosporta. Momak koji je bio najmlađi učesnik jednog evropskog finala (2017. godine Ajaks – M. Junajted) je izrastao u istinskog lidera novog Ajaksa, koji ove sezone igra sjajno. Budućnost svetskog fudbala, ali i sadašnjost.

Matjas de Liht
Matjas de Liht foto: EPA

SREDINA:

1.Luka Modrić (Real Madrid)

Osvajač „Zlatne lopte“ i najbolji fudbaler za ovu godinu, pojedini su rekli nezasluženo, ali to su samo zlonamerni komentari. Hrvat je pokazao svetu da fudbal nisu samo golovi, metronom Reala, čovek čija lota ima oči, a igra pamet. Čudo sa Hrvatskom na Svetskom prvenstvu je dovoljan pokazatelj Modrićeve veličine. Svima je jasno zašto je Luka na ovoj listi.

Luka Modrić
Luka Modrić foto: AP/Hassan Ammar

2.Ivan Rakitić (Barselona)

Nezasluženo u senci Luke Modrića, popularni Raketa je bio oslonac Vatrenih u Rusiji, preuzimao je odgovornost u najbitnijim momentima prvenstva i rešavao ih u korist svoje reprezentacije. Mnogi će reći najbolji igrač Hrvata na SP, možda ne prva, ali svako veoma bitna violina simfonije katalonske fudbalskog orkestra. Miran, tih, povučen je van terena, međutim, na travnatom igralištu prava vatra.

Ivan Rakitić
Ivan Rakitić foto: EPA/Antonio Bat

3.Kevin De Brujne (Mančester Siti)

Pasovi ispod zemlje, asistencije, golovi, nagrade – možda je ovo i najbolja godina u karijeri Kevina De Brujnea. Kada ste prvi igrač Mančester Sitija Pepa Gvardiole, koji je protutnjao Premijer ligom i osvojio epitet najbolje ekipe, onda je jasno o kakvom je fudbaleru reč. Povreda na kraju godine je skrenula pažnju sa njega, ali ne može se zaboraviti šta je sve uradio u 2018. neverovatni Belgijanac. Godina za pamćenje.

Kevin de Brujne
Kevin de Brujne foto: AP

4. Ngolo Kante (Čelsi)

Neumorni i nasmejani ratnik Trikolora i londonskog Čelsija - harizmatični Francuz je dokazao da je sinonim za uspeh. Koji god tim ima Kantea u svojim redovima on je osuđen na trofej. Prvo Lester, pa Čelsi i na kraju kruna na SP sa Francuzi - zaista impozantno!

Ngolo Kante
Ngolo Kante foto: AP

OFANZIVNI IGRAČI:

1.Leo Mesi (Barselona)

Na prvom mestu naše liste ofanzivnih igrača sa razlogom. Peti igrač na planeti po izboru Frans fudbala… Malo je reći sramno - Leo Mesi je lider u šest važnih statističkih kategorija u 2018. godini od svih igrača u pet vodećih evropskih liga. Argentinac je postigao najviše golova, upisao je najveći broj asistencija, zabeležio najviše udaraca, postigao najviše pogodaka iz slobodnih udaraca, najviše je šutirao izvan kaznenog prostora, a takođe je stvorio najviše gol prilika svojim saigračima. Toliko od petog fudbalera planete…

Leo Mesi
Leo Mesi foto: EPA/Biel Alino

2.Mohamed Salah (Liverpul)

Možda je Mesi monopolizovao statističke kolone, ali čovek koji je nesumnjivo obeležio godinu iza nas je Mo Salah. Eksplozija Egipćanina, niko nije očekivao nešto slično od nasmejanog Faraona, nestvarne stvari je radio, čudio se ceo fudbalski svet i samo je čekao kada će Mo da stane, ali to se nije desilo. Rekli su da je igrač za jednu sezonu, da neće moći da ponovi prošlu, međutim, Salah ih je sve razoružao, pošto na kraju jesenje polusezone u Premijer ligi na svom kontu ima 13 golova i čak 7 asistencija. Golovi koje je postigao su čarobni, sve mu je polazilo za nogom ove godine. Ko zna, da se nije dogodio duel sa Ramosom možda bi Egipćanin završio sa „Zlatnom loptom“ u naručju. Nije da je nije zaslužio.

Mohamed Salah
Mohamed Salah foto: AP

3.Antoan Grizman (Atletiko Madrid)

Isto važi i za ovog čoveka. Godina za pamćenje. Vodio je svoje timove do trofeja Svetskog prvenstva i Lige Evrope. Lider, oslonac ekipe i neko ko jednim potezom rešava utakmicu. Kada je najbitnije tu je, lopta je u mreži, a on je u zagrljaju navijača. Timski igrač, neko ko ne ističe sebe u prvi plan, a svakako zaslužuje da bude u fokusu. Nema sumnje, ispred Antoana je još puno uspešnih godina.

Antoan Grizman
Antoan Grizman foto: AP/Thanassis Stavrakis

4. Kilijan Mbape (PSŽ)

Budući osvajač „Zlate lopte“, dečko je sa samo 19 godina bio udarna igla ekipe koja je postala prvak sveta. Nešto slično je pošlo jedino Peleu, a za ovog fudbalera samo je nebo granica. Brzina, dribling, udarac, karakter izlišno je govoriti o kvalitetima ovog Parižanina, jer ih ima na pretek.

Kilijan Mbape
Kilijan Mbape foto: Starsport©

5.Eden Azar (Čelsi)

Već godinama iznad njega stoji oreol najboljeg igrača engleskog prvenstva, možda je ove bio u senci Salaha i De Brujnea, ali svakako svojim kvalitetima i sjajnim partijama na Svetskom prvenstvu nas je primorao da ga uvrstimo u ovaj izbor. Treće mesto sa Belgijancima je istorijski uspeh za tu reprezentaciju, a kapiten selekcije je pokazao kako se predvodi tim na velikom takmičenju.

Eden Azar
Eden Azar foto: EPA

6.Nejmar (PSŽ)

Možda je mogao i bolje, ali neverovatni Brazilac spada u red najvećih fudbalskih znalaca na planeti. Nije imao uspeha sa reprezentacijom, ali je demonstrirao silu u francuskom prvenstvu i prošetao se do pehara. Padavičar, koji kada nije na zemlji obično mislimo da nije sa ove planete, pošto njegov dribling i vrcavost u igri predstavljaju nerešivu enigmu za svakog defanzivca.

Nejmar
Nejmar foto: EPA/Caroline Blumberg

NAPADAČI:

1.Kristijano Ronaldo (Juventus)

Čovek gol - tako bi opisali jednog od najvećih u istoriji ove igre, pokoravanje Evrope sa Realom, pa dominacija u jesenjoj sezoni sa Juventusom pokazali su da nije bitno gde i kome, Ronaldo će zatresti mrežu. Fantastično se uklopio u Staru damu, svoj ego nije isticao kao što su mnogi mislili da hoće, podredio se timu i krenuo u misiju Liga šampiona 2019. Za sada 14 golova i epitet najefikasnijeg strelca Serije A na polusezoni. Najbolji pokazatelj koliko Ronaldo je trenutna situacija u Realu, koji se posle odlaska Portugalca našao u ozbiljnom problemu i ne može još da se oporavi od napuštanja najveće zvezde.

Kristijano Ronaldo
Kristijano Ronaldo foto: AP

2.Hari Kejn (Totenhem)

Najbolji strelac Svetskog prvenstva u Rusiji (šest golova), cena od 150 miliona evra, konstantnost postizanja golova, dovoljno je, svima je jasno da je Kejn jedan od najboljih klasičnih napadača u poslednjoj deceniji engleskog fudbala. U ligi kakvoj je Premijer liga postizati iz godine u godinu 20+ golova govore sami za sebe.

Hari Kejn
Hari Kejn foto: EPA/Alberto Estevez

3.Luis Suarez (Barselona)

Kada ne grize onda cepa mreže, kada ne cepa mreže onda asistira. Sklonio je svoj ego na stranu, podredio se igri Barse i pažljivo prati šta radi argentinski dirigent sa kojim pokazuje da je saradnja ključna u fudbalu. Pravi napadač, razbijač, osvojio je duplu krunu sa Barsom, postigao 25 golova (12 asistencija) u prvenstvu prošle, dok je ove na 16 mečeva 12 puta tresao mrežu i 4 puta dodavao svojim saigračima.

Luis Suarez
Luis Suarez foto: Reuter

BONUS VIDEO:

(Blažo Komnenić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.