DŽAKA I ŠAĆIRI SU BORCI ZA LJUDSKA PRAVA KAO MUHAMED ALI: Skandalozan tekst Švajcarca! Kako ga samo nije sramota?
Granit Džaka i Džerdan Šačiri, Foto: EPA/Laurent Gillieron

SRAMOTNO

DŽAKA I ŠAĆIRI SU BORCI ZA LJUDSKA PRAVA KAO MUHAMED ALI: Skandalozan tekst Švajcarca! Kako ga samo nije sramota?

Provokaciju Granita Džake i Džerdana Šačirija uporedio sa borbom Afroamerikanaca za ljudska prava

Objavljeno:

Novinar lista "Noje cirher cajtung" Mikele Kovijelo objavio je tekst sa naslovom "Džaka zaslužuje orden zbog pokazivanja dvoglavog orla".

On je sramnu provokaciju Granita Džake i Džerdana Šaćirija na meču sa Srbijom na Svetskom prvenstvu u Rusiji uporedio sa borbom Afroamerikanaca za ljudska prava u SAD u 20. veku.

- Mnogi su se pitali - da li politici ima mesta u fudbalu na Mondijalu? Ali ovaj Džakin gest je izazvao mnogo više pozitivnih komentara, naspram onih koji smatraju da je to bio incident. Moramo se nakloniti Džaki za njegov gest. Bio je toliko hrabar da nas podseti da su ljudska prava mnogo važnija od sporta i da je taj humani gest bitniji nego da u tom trenutku bude deo države. Znamo da konflikt između Srbije i Kosova traje i 20 godina nakon završetka rata. Sad se preneo na stadion, a posle Džakinog gesta je postao svetski popularan - stoji u tekstu ovog novinara.

Nijednog trenutka nije osudio čin švajcarskih reprezentativaca.

- Dok Džaka nije hteo da se pravda, Šaćiri, strelac pobedonosnog gola za Švajcarsku (2:1) protiv Srbije, rekao je da je pokazao dvoglavog orla jer su ga ponele emocije. U suštini, opravdanje je iskreno. Radi se o osećanjima i pričama koje leže ispod svega toga. Radi se o etničkom progonu, o mrtvima, o spaljenim kućama, o hapšenju iz političkih razloga Džakinog oca Ragipa... Srbija se i dalje bori za svoju bivšu pokrajinu. Čak je srpski ministar Dačić provocirao pre meča pitanjem: „Protiv koga Srbija igra - protiv Švajcarske, Albanije ili Prištine?“. Aludirao je i na Behramija, Džemailija. Oni nose zastave Švajcarske i Kosova jer ne negiraju svoje poreklo - nastavio je Kovijelo.

Čak se usudio i da napravi sramno poređenje Džake i Šaćirija sa Muhamedom Alijem.

- To što su Džaka i Šaćiri uradili podseća na Olimpijske igre u Meksiku 1968, kada su dvojica tamnoputih američkih trkača, Tomi Smit i Džon Karlos, podigli pesnicu kao znak borbe za ljudska prava. Godinu dana kasnije, slavni bokser Muhamed Ali je bio protiv rata u Vijetnamu, zbog čega je bio na udaru američke vlade. Odbio je da ide u rat i osuđen je na pet godina zatvora (koje nikada nije odslužio), uz 10.000 dolara kazne. Džakina misija je slična i jedinstvena. Jednako zaslužuje komplimente i zahteva respekt za svoje korene - navodi se u zaključku ovog teksta.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.