I SRBIJA I EVROPA ČEKAJU NA NJIHOVE TRANSFERE KARIJERE: Počeo je zimski prelazni rok, a ovo su najtraženiji Srbi!
Luka Jović, Sergej Milinković Savić, Aleksandar Prijović, Foto: AP/Profimedia

Najiščekivaniji transferi u 2019.

I SRBIJA I EVROPA ČEKAJU NA NJIHOVE TRANSFERE KARIJERE: Počeo je zimski prelazni rok, a ovo su najtraženiji Srbi!

Zimski prelazni rok je počeo danas, 1. januara, a da li će neki od ovih momaka već sada ostvariti transfer karijere

Objavljeno:
Nikola Husein

Jedna od najuspešnijih godina za srpski fudbal je završena.

Mnoštvo dobrih rezultata se nizalo tokom cele godine, pa su samim tim i srpski igrači postali bitan šraf evropskog fudbala.

Ulazak Crvene zvezde u Ligu šampiona, učešće reprezentacije na Mundijalu, perfektno odigrane kvalifikacije mlade reprezentacije i direktan odlazak na Evropsko prvenstvo su obeležili godinu za nama, a već 2019. se iščekuju i veliki transferi srpskih fudbalera.

Mi smo odabrali šest po nama najiščekivanijih za koje smatramo da će obeležiti narednih 365 dana.

Sergej Milinković Savić je već nekoliko prelaznih rokova na svim evropskim naslovnim stranama i fudbaler za koga se otimaju najveći klubovi Starog kontinenta. Međutim, od odlaska na Mundijal u Rusiju njegova cena je drastično pala, a igre u Laciju i reprezentaciji nisu na nivou koji se očekivao. Trenutno se procenjuje na 75 miliona evra po specijalizovanom Transfermarktu, a za njegove usluge se bore večiti gradski rivali Milan i Inter. Njegov status u ekipi Rimljana je na staklenim nogama, a navijači su nekoliko puta izrazili nezadovoljstvo zbog njegovih loših igara u timu za koje je previše plaćen. Možda već u januaru Milinković napusti Olimpiko i pojača neki od milanskih velikana, a ko zna možda se u trku uključi još neki kandidat za njegov potpis.

Sergej Milinković Savić
Sergej Milinković Savić foto: EPA

Aleksandar Mitrović je u Fulamu već tačno godinu dana, pošto je poslednjeg dana zimskog prelaznog roka 2018. posle mnogo peripetija i zavrzlama na insistiranje doskorašnjeg menadžera Slaviše Jokanovića doveden na pozajmicu iz Njukasla. Loša pozicija tima sa Krejvn Kotidža u najvišem rangu engleskog fudbala ne može da zadovolji njegov temperament i golgeterske mogućnosti, pa ne bi bilo čudno da u slučaju dobre ponude napusti London i preseli se u neki tim sa većim ambicijama od opstanka u Premijer ligi. Mitrović je uvek interesantan, pa se može očekivati neka zanimljiva ponuda ako ne na zimu, onda sigurno na leto.

Aleksandar Mitrović
Aleksandar Mitrović foto: Reuters

Luka Jović postaje pravi "ubica". Fantastičnih godinu dana u Ajntrahtu, sjajne igre u Bundesligi, majstorije u Ligi Evrope mogu samo da nateraju čelnike Benfike da sednu i plaču. Zašto baš njih? Pa, upravo zato što su dopustili da napusti Lisabon i ode na pozajmicu u Frankfurt, a da stvar bude gora njegova otkupna klauzula iznosi "svega" 12 miliona evropskih novčanica. Očigledno da uprava Benfike nije verovala da Jović može za kratko vreme da postane jedan od najtraženijih napadača u Evropi. Sada je Ajntraht na potezu, a njegovom kupovinom, pa zatim i prodajom mogu da profitiraju itekako. Oko na njega su već bacili Real, Barselona, pa čak i Bajern koji predvodi hrvatski stručnjak Niko Kovač, a poznato je da je Jović upravo kod njega počeo da rešeta golmane po Nemačkoj. Poslednji klub koji je bacio "udicu" je Kristal Palas i navodno želi već ove zime da dovede mladog Jovića i gurne ga u vatru... Nema sumnje da će Jović tek da pokaže ono što zna, podsetimo on ima samo 21 godinu, vreme je pred njim.

Luka Jović
Luka Jović foto: Reuter

Nikola Milenković srpski štoper iz redova Fiorentine polako ali sigurno postaje pravi stub odbrane kako u reprezentaciji Srbije, tako i u prestonici oblasti Toskane. Njegov talenat prepoznao je Ivan Tomić 2016. godine kada ga je iz omladinaca prekomandovao u prvi tim Partizana i to se pokazalo kao pravi potez. Proveo je godinu dana u crno-belom dresu, stekao potrebno iskustvo, rešio Večiti derbi sa nepunih 20 godina i svojim golom doneo Kup Srbije svom timu i tako se oprostio od Partizana. Partije u ljubičastom dresu dovele su do toga da bude prvi izbor selektora Krstajića za Mundijal u Rusiji gde je odigrao i bolje nego što se očekivalo, sa obzirom da mu je bilo prvo veliko takmičenje u karijeri. Fiorentina po svemu sudeći neće moći da računa na dugoročni plan sa njim, pošto je na meti Mančester junajteda od pre nekoliko meseci, a pominje se i torinski Juventus. Ne treba smetnuti sa uma, da on kao i Jović ima tek 21 godinu i da su prave godine za štopera tek pred njim, ali on se svojim igrama na terenu ponaša veoma zrelo i ne treba biti iznenađen ukoliko zaista potpiše za neki od ova dva navedena tima.

Nikola Milenković
Nikola Milenković foto: Reuters

Andrija Živković je najavljivan kao ogroman talenat još kao klinac, kada je u prvi tim Partizana prekomandovan sa svega 16 godina. Tu je pokazao svoje mogućnosti i neosporni kvalitet koji poseduje, ali rastanak sa timom iz Humske nije bio baš srećan niti ima takav kraj. Usledio je odlazak u lisabonsku Benfiku gde samo na trenutke pokazuje kakav je ustvari fudbaler. Ogroman broj fudbalera u timu Benfike mu ne dopuštaju da se iskaže u pravom svetlu, pa se već proteže priča kako bi mogao da napusti lisabonske Orlove i pojača Šahtjor koji je spreman da ponudi 30 miliona za njegove usluge. Nedavno je čak bio aktuelan i Mančester junajted, pa zatim Arsenal kao i Valensija, a ova godina može biti prekretnica za karijeru mladog Živkovića koji ima mnogo da pokaže evropskom fudbalu.

Andrija Živković
Andrija Živković foto: EPA

Za kraj, Aleksandar Prijović - skromni dečko iz Priboja igra svoj najbolji fudbal u grčkom PAOK-u, najbolji je strelac grčkog šampionata, postiže golove na tri fronta i nesumnjivo je najbolji potez solunskog kluba u zadnjih nekoliko godina. Njegove partije nisu prošle nezapaženo, pa je tako popularni Prija na meti nekoliko engleskih klubova, pretežno iz Čempionšipa. Sa obzirom da ima 28 godina i da je zreo za veliku fudbalsku scenu, verovatno će sačekati neku bolju ponudu iz najjačih fudbalskih liga kako bi pokazao svo svoje umeće u napadu. Imao je tu nesreću da u reprezentaciji nije dobio pravu šansu zbog sjajne forme Aleksandra Mitrovića, pa je tako na Mundijalu zabeležio svega dva minuta u uvodnom meču protiv Kostarike. Međutim, na poslednjem okupljanju reprezentacije ove godine u okršaju sa Litvanijom u okviru Lige nacija, Prijović je majstorskim golom i asistencijom pokazao da se na njega može itekako računati u predstojećim pohodima selekcije sa državnim grbom. Možda je baš 2019. godina ta gde će potpuno eksplodirati i zasluženo dobiti priliku u jačoj i boljoj ligi od grčke, a u poslednjem momentu su se uključili i Kinezi koji ne žale 10 miliona evra za srpskog napadača

Aleksandar Prijović
Aleksandar Prijović foto: AP/Sergei Grits

To bi bilo to, ovo je naš izbor od nekoliko igrača koji bi mogli da obeleže transfer pijacu u 2019. godini. Ne bi bilo loše ni da omameno u ovoj proceni, pa da se još neki fudbaler vine u evropsku orbitu, što da ne...

BONUS VIDEO:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.