VAR U SRBIJI? MOŽDA ZA 10 GODINA! Pa mi nemamo ni internet na stadionima! Kasnimo za evropskim ligama 15 godina!
VAR tehnologija neće skoro u Srbiju, Foto: AP

A hoćemo neke rezultate

VAR U SRBIJI? MOŽDA ZA 10 GODINA! Pa mi nemamo ni internet na stadionima! Kasnimo za evropskim ligama 15 godina!

Kad ovako nešto kaže generalni sekretar Zajednice superligaša, onda shvatite koliko smo daleko od svega

Objavljeno:

Partizan je ponovo pokrenuo pitanje uvođenja VAR-a u Superligu Srbije, što je ponovo aktuelna tema, pogotovo od kada je obelodanjeno da će se od naredne godine uvesti u Hrvatsku nogometnu ligu.

Međutim, iz Zajednice superligaša, kao i prethodnih puta, stižu uglavnom isti odgovori - nema uslova da se uvede kod nas.

To su ponovili i proslavljeni bivši sudija i prvi čovek Sudijske komisije Zoran Petrović, kao i generalni sekretar ZS Darko Ramovš, a interesantno je da su obojica predvideli da će proći možda i 10 godina dok se kod nas ne uvede ova tehnologija.

Darko Ramovš tvrdi da ćemo čekati 10 godina na uvođenje VAR-a
Darko Ramovš tvrdi da ćemo čekati 10 godina na uvođenje VAR-a foto: Reuters

- Nemoguće je trenutno kod nas uvesti VAR. Finansijski je tako nešto veoma zahtevno. Čak i da Zajednica ima sredstava za tako nešto ili da se ona obezbede uz pomoć sponzora, Saveza, države ili na neki drugi način, naši stadioni nemaju infrastrukturu. Daću vam primer poljske lige, gde je VAR je implementiran. Oni imaju svoju produkciju, reportažno vozilo, pokrivaju sve utakmice. Njih samo održavanje košta oko 1.200.000 evra na godišnjem nivou. Za nas je to nemoguće - rekao je Ramovš.

Kako je on objasnio, trenutno u srpskom fudbalu postoje mnogo veći i nužniji tehnološki problemi osim očajne infrastrukture.

- Taj sistem nije svuda zaživeo, a pokazao je i neke slabosti. Da, on donosi dosta dobrih stvari, ali ne može on protiv nekih banalnih činjenica. Pa mi na stadionu nemamo svuda jak signal interneta. A kada je tako, nema mogućnosti da se signal brzo distribuira do sudijske sobe. Ima tu mnogo operativnih stvari. Opet se vraćam na obezbeđenje sopstvene produkcije. Mi imamo odličnu saradnju sa „Arena sportom“, ali ta TV kuća može da prenosi četiri utakmice tokom vikenda. A mi bismo morali da imamo osam prenosa kako bismo obezbedili finansiranje - poručio je Ramovš.

Darko Ramovš kaže da na našim stadionima nema ni interneta kakvog bi trebalo da bude
Darko Ramovš kaže da na našim stadionima nema ni interneta kakvog bi trebalo da bude foto: Reuters

On u principu kaže da Srbija ne da kaska, nego kasni više od decenije za ostatkom fudbalske Evrope kada je reč o infrastrukturi i tehnologiji na stadionima.

- Pa nije VAR prevashodan za naš fudbal! Imamo mi probleme koji su naši. Evropske lige se bave stvarima kojima ćemo se mi baviti tek za deset ili 15 godina. Mi prvo moramo da rešimo probleme sa terenima, stadionima, uslovima. To je jednostavno i jasno. Ako imamo sistem po kojem biramo, onda prvo moramo da imamo kvalitetne podloge na terenu, grejanje, stadione koji mogu da omoguće gledaocima da se ugodno osećaju, pa tek onda VAR dolazi u fokus - rekao je Ramovš, koji kaže da je gol-tehnologiju lakše instalirati od VAR-a.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs / Izvor: Alo.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.