OD ČELAREVA, SLOGE I SLAVIJE DO SVETSKE FUDBALSKE ELITE: Nekad su orali srpska blatišta, a sad rešetaju najskuplje!
Điđi, Alison i fudbaleri Crvene zvezde, Foto: AP, Starsport©

PREKO BLATA DO ZVEZDA...

OD ČELAREVA, SLOGE I SLAVIJE DO SVETSKE FUDBALSKE ELITE: Nekad su orali srpska blatišta, a sad rešetaju najskuplje!

Nikad nije kasno za velike uspehe u fudbalskoj karijeri, a ovi momci su živi dokaz za to

Objavljeno: 20:57h
Aleksa Radosavljević

Crvena zvezda je završila svoje evropsko putešestvije za ovu sezonu, ali je ostavila dobar utisak. Osvojila je četiri boda u ubedljivo najtežoj grupi, gde je niko nije štedeo.

Uspela je da slavi nad Liverpulom, odigra nerešeno sa Napolijem, ali i postigne po gol na obe utakmice sa PSŽ.

Sve to za ljude koji situaciju posmatraju sa strane može da deluje kao ne preterano veliki uspeh, ali oni upućeniji sigurno razumeju koliko veliki rezultat je ostvaren osvajanjem istorijska četiri boda (nikad niko iz ex-Yu nije osvojio toliko bodova u grupnoj fazi elitnog takmičenja).

Posebno kada se u obzir uzme činjenica da dva, pa možda i sva tri rivala spadaju u red onih najskupljih svetskih klubova.

PSŽ i Liverpul, dva tima čiji igrači vrede oko milijardu evra, nisu se prošetali Marakanom. Liverpul je čak kući otišao pognute glave, a PSŽ se poprilično oznojio ne bi li izvojevao pobedu vrednu prolaska u osminu finala Lige šampiona.

Tek kada se u obzir uzme činjenica da su za crveno-bele u poslednjem meču nastupala čak četiri igrača koja su do pre par godina igrala u nižim srpskim ligama (Prva liga Srbije ili niže), kao i da su upravo dvojica od te četvorice dala golove Alisonu Bekeru, najskupljem golmanu današnjice (75.000.000 evra, duplo više od celog tima Zvezde) i Đanluiđiju Bufonu, čoveku koji je do skoro bio najskuplji golman planete jasno je da je ostvaren zaista veliki uspeh (njegov transfer iz Parme u Juve dugo je držao rekord).

Marko Gobeljić

Dao je gol Đanluiđiju Bufonu za 1:2 početkom drugog poluvremena meča odigranog u utorak, a pre svega četiri godine prešao je iz kraljevačke Sloge u redove kruševačkog Napretka. Za Slogu je odigrao čak 110 mečeva, a taj klub je u to vreme igrao u trećem rangu takmičenja.

Milan Pavkov

Verujemo da svaki navijač Crvene zvezde posle one senzacije protiv Liverpula zna gotovo sve o Milanu Pavkovu, ali nije na odmet da pomenemo da je on pre dolaska u redove crveno-belih nastupao za Mladost iz Bačkog Petrovca i ČSK Čelarevo, klubove koji trenutno igraju u nižim rangovima, a kada je Pavkov bio u ČSK-u, ekipa je nastupala u Prvoj ligi Srbije (drugom rangu). On je dao dva gola najskupljem golmanu na svetu Alisonu, čime je postao glavni fudbalski hit meseca novembra u svetu.

Veljko Simić

Iako je bio starter na većini mečeva u Ligi šampiona, nije uspeo da postigne gol, ali valja pomenuti da je njegova karijera takođe doživela neverovatan uspon, pošto je kao pozajmljeni igrač Bazela tokom sezone 2016/17 igrao za švajcarskog niželigaša Kjaso. Dakle, pre godinu i po dana jurio se sa drvosečama sa švajcarskih niželigaških terena, a sada se prsa u prsa borio sa bekovima Napolija i PSŽ. Nije mala stvar...

Dušan Jovančić

Možda i najneverovatniji uspon, pošto je on u sezonama 2008/09, 2009/10 i 2010/11 igrao za beogradsku Slaviju i Šumadiju iz Jagnjila. Slavija je tada tavorila u beogradskim lokalnim ligama. Preko Zemuna i Borca iz Čačka, pa onda i Voše, došao je do Zvezde, gde je pored Nenada Krstičića postao srce i duša ekipe Vladana Milojevića. Protiv svakog rivala pokazao je kako i nominalno manje ekipe mogu da se nadigravaju sa gigantima svetskog fudbala, a to su primetili i mnogobrojni srpski mediji koji su ga nazvali crveno-belim liderom iz potaje.

BONUS VIDEO:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.