KAKO IGRATE TOKOM MENSTRUACIJE, JEL VAM SMETAJU GRUDI? Pismo hrvatske fudbalerke uzburkalo Evropu!
Monika Conjar, hrvatska fudbalerka, Foto: Facebook / Printscreen

oglasila se

KAKO IGRATE TOKOM MENSTRUACIJE, JEL VAM SMETAJU GRUDI? Pismo hrvatske fudbalerke uzburkalo Evropu!

Njeno pismo je izazvalo dosta bure u Hrvatskoj, a prenosimo ga u celosti

Objavljeno:

Hrvatska fudbalerka Monika Conjar je odlučila da se obrati javnosti pismom o tretmanu koje imaju žene u sportu.

Povod za ovo je bio incident na dodeli "Zlatne lopte" kada je francuski muzičar Martin Solvig upitao Adu Hegerberg, prvu ženu osvajačicu ove nagrade, da li zna da "tverkuje".

Njeno pismo je izazvalo dosta bure u Hrvatskoj, a prenosimo ga u celosti.

- Ada Hegeberg je zaista sjajna fudbalerka, zasluženo je osvojila Zlatnu loptu te stvarno nije zaslužila onakve seksističke i šovinističke ispade. Ponašanje Martina Solveiga bilo je sramotno, niko normalan se ne sme da se tako ponaša.Kad sam videla što joj je rekao, samo sam upitala dečka: Pa kako ga nije sramota, kako može da joj to kaže pred pred svetskim auditorijumom?

foto: Reuter/Benoit Tessier

Užas, valjda je hteo da ispadne faca, a ispao je budala. Ada mu je dobro odbrusila, kratko i nedvosmisleno mu je rekla - NE. Ali, to je rekla kroz smešak, pa bih mogla reći da je još bila blaga, ja bih drugačije reagovala. To što je rekao je stvarno odvratno i spustila bih mu svakako. Ne znam što bi mi prošlo kroz glavu u tom trenutku, ali bih mu sigurno odbrusila. Znam, jer se sa seksizmom susrećem svaki dan. Mi fudbalerke smo zaista na udaru šovinista i odvratnih muških ispada.

foto: Reuters

Ne mogu ni da nabrojim koliko sam puta čula takve gadosti. Evo, reći ću vam ih samo nekoliko. Primera radi kako stopirate loptu grudima kad imate imate dojke, amortiziraju li grudi loptu, kako igrate tokom menstruacije, je li ti dopušteno, kakve bolove imate... Meni su znali da kažu: "Imaš veliku guzicu, je li ti teško kad trčiš?"

Ma stvarno zna biti gnusnih muških ispada, ali ne dam na sebe, odmah im spustim. Ne želim da ćutim i samo se nasmešim na takve šovinističke komentare. A da vam ne pričam koliko ima onih komentara da se ostavimo fudbala i primimo kutlače, da to što mi igramo nije fudbal, da nam je mesto u kuhinji, a ne na travnjaku. Takvih komentara ima mali milion. Generalno, čim muškarci vide nas devojke da igramo fudbal, imaju potrebu za nekim glupim komentarom. I to je tako oduvek.

U početku, kad smo tek počinjale, bilo je takvih komentara mnogo više. No isto tako moram reći da nikad, ali nikad u karijeri nisam doživjela nikakav seksistički ili šovinistički ispad od trenera, sudija i slično. Stvarno su izuzetno profesionalni.

Devojke u tenisu su se izborile za jednaki nagradni fond, kao i teniseri, dok mi u fudbalu ne možemo da se izborimo ni za ništa. Baš ni za šta. U reprezentaciji dobijemo opremu koju moramo nositi deset dana, a u paketu opreme su dve majice i dva para pantalona. I to dobijemo opremu koju su prije nas nosili valjda U-17 reprezentativci, a pre njih opet neko. Nikad ne dobijemo novu.

Naravno, ne trebam vam govoriti da su to obično L veličine, pa nam se trenerke vuku po podu. Logično, jer su nam prevelike. Dobijemo valjda pet S veličina, ali to ide najmanjim igračicama, mi ostale dobijemo L. Ukinute su nam i dnevnice, a za remi protiv Danske, što je rezultat ravan svetskom čudu, to je bio istorijski remi, dobile smo po 750 kuna (oko 12 hiljada dinara).

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.