ZVANIČNO: Evropa dobila treće klupsko fudbalsko takmičenje!
Novo fudbalsko proširenje "evropske kuće fudbala", Foto: Filip Plavčić

EVOLUCIJA NAJPOPULARNIJEG SPORTA

ZVANIČNO: Evropa dobila treće klupsko fudbalsko takmičenje!

Vojvodina, Radnički Niš, Čukarički... Ogromna je lista klubova koji bi mogli da imaju koristi od novog koncepta

Objavljeno: 21:48h

Liga nacija je, većina će se složiti, poprilično začinila evropski fudbal (pogledajte samo šta se dogodilo Holandiji, pa čak i mi smo osigurali eventualni baraž u slučaju neuspeha u kvalifikacijama, nije bilo nebitnih prijateljskih mečeva) i učinila reprezentativna takmičenja dosta zanimljivijim.

Nije bilo potrebe da se gledaju mečevi Nemačka - Gibraltar, Engleska - Azerbejdžan, već su svi igrali sa sebi sličnima, reprezentacijama ne mnogo boljeg ili lošijeg kvaliteta.

Liga šampiona
Liga šampiona foto: UEFA Champions League / promo

Sada "evropska kuća fudbala" pokušava sličnu stvar da uradi i sa klupskim fudbalom, stoga su iz Niona potvrdili formiranje novog, trećeg klupskog takmičenja, veoma sličnog Ligi Evrope.

Razlika u odnosu na sistem takmičenja u Ligi šampiona i Ligi Evrope je što će uoči osmine finala biti igran baraž između drugoplasiranih iz grupe novog takmičenja i trećeplasiranih iz grupa Lige Evrope. Pobednik baraža će ići u osminu finala sa prvoplasiranima iz grupne faze novog takmičenja.

Liga Evrope
Liga Evrope foto: lOGO

Pobednik će obezbediti direktan plasman u grupnu fazu Lige Evrope za sledeću sezonu. Mečevi će biti igrani četvrtkom u unapred fiksiranim terminima, dok će finale biti održavano u sredu.

Još se ne zna kako će se takmičenje zvati, a nisu utanačene ni sve poslovne strategije, ali ono što ovo takmičenje odmah donosi Evropi je činjenica da će umesto dosadašnjih 26 zemalja direktnog predstavnika u grupnoj fazi evrokupova imati dodatnih osam država.

Ovo će, po svemu sudeći, biti dobra stvar i za klubove koji će takmičenje u Superligi Srbije završiti ispod 3. mesta, koje nezavisno od rezultata u finalu Kupa vodi u kvalifikacije za Ligu Evrope.

Vojvodina, Čukarički, pa i Radnički... Ogromna je lista klubova koji bi mogli da imaju koristi od novog koncepta.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.