SKOLARI, ŽIV LI SI? Portugal je loš znak, Litvanija stalna mušterija, Luksemburg je lak plen, ali zato Ukrajina...
Sukob Dragutinovića i Skolarija, Foto: Printsreen

kvalifikacije za evropsko prvenstvo

SKOLARI, ŽIV LI SI? Portugal je loš znak, Litvanija stalna mušterija, Luksemburg je lak plen, ali zato Ukrajina...

Svi se sećamo magije Nemanje Matića

Objavljeno: 15:59h

Novi kvalifikacioni ciklus predstoji fudbalskoj reprezentaciji Srbije - Orlovi su doblili protivnike, tako da sada čekamo 21. mart i utakmicu sa Litvanijom.

Srbija se u kvalifikacijama za EP nalazi u grupi B sa Portugalijom, Ukrajinom, Litvanijom i Luksemburgom.

Evropski prvak sa Pirinejskog poluostrva će biti najveći izazov za našu reprezentaciju. Utakmice sa Portugalcima su uvek bile neugodne za Srbiju, nismo imali puno uspeha u susretima sa njima, a podaci kažu - kao samostalna država nikada nismo savladali Portugal.

Fudbalska reprezentacija Srbije
Fudbalska reprezentacija Srbijefoto: Starsport©

2007. godine, takođe, u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo bili smo u grupi sa Portugalcima, i u oba meča smo remizirali 1:1, a posebno će ostati upamćena utakmica u Lisabonu, gde je došlo do sukoba Ivice Dragutinovića i Skolarija. Tada se nismo kvalifikovali za smotru najboljih selekcija Starog kontinenta.

Poslednji dueli su aktuelnim šampionima Evrope ostaće upamćeni po majstorskim makazicama Nemanje Matića, ali i po dva poraza identičnim rezultatom od 2:1. Ni tada nismo uspeli da izborimo plasman na Evropsko prvenstvo.

Sa Ukrajinom, takođe, nemamo dobar međusobni skor. Zanimljivo, kada god smo igrali sa Ukrajinicma uvek smo pretrplei poraz, doduše radilo se o prijateljskim duelima, ali ostaje upamćeno da Orlovi za sada nisu uspeli da poraze Ukrajinu.

Tu su i Litvanci, sa kojima smo igrali u Ligi nacija i oba puta smo ih pobedili. U Beogradu je bilo 4:0, dok smo na gostujućem terenu slavili minimalnim rezultatom. Igrali smo sa Litvancima i 2010. godine kada smo sa Radomirom Antićem već uspeli da se kvalifikujemo za Svetsko prvenstvo, tako da je utamica bila revijalnog karaktera. Orlovi su na iznenađenje poražani 2:1. Igrali smo sa njima i 2005. godine kada smo se kvalifikovali za SP u Nemačkoj. Prvi duel u Beogradu pripao je Srbiji 2:0 golovima Kežmana i Saše Ilića. U Litvaniji opet Kežman i nova pobeda od 2:0. U strelce se upisao i Zvonimir Vukić.

Sa Luksemburžanima smo igrali dva puta početkom veka kao Jugoslavija, u kvalifijacijama za SP 2002. dobili smo u gostima 2:0, a u Beogradu je bilo 6:2.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.