VOJVODA ĐUJIĆ OSTAJE NA RUCI DOK JE RUKA NA MENI! Besna poruka Ognjena Vranješa zbog hajke na njega u BiH!
Ognjen Vranješ sa tetovažom četničkog vojvode Momčila Đujića, Foto: Printscreen

Da li im smeta on ili tetovaža?!

VOJVODA ĐUJIĆ OSTAJE NA RUCI DOK JE RUKA NA MENI! Besna poruka Ognjena Vranješa zbog hajke na njega u BiH!

Fudbaler Anderlehta je poslao neku vrstu otvorenog pisma javnosti

Objavljeno: 30.11.2018. 14:09h
  • 926

Kontroverzni Ognjen Vranješ ponovo se našao na udaru javnosti u BiH, a raspalio je strasti širom Balkana svojom tetovažom četničkog vojvode Momčila Đujića na ruci.

Reprezentativac Bosne i Hercegovine je već bio u ratu sa javnošću i navijačima u BiH zbog svoje prethodne tetovaže mape Republike Srpske, ali i svog odnosa prema takozvanim "BiH fanatikosima" koje je odbio da pozdravi posle utakmice protiv Austrije.

Zbog njegove tetovaže četničkog vojvode navijači i javnost traže da bude izbačen iz nacionalnog tima "zmajeva", a fudbalski savez je optužio ovaj njegov potez.

Ognjen Vranješ će možda biti izbačen iz reprezentacije BiH
Ognjen Vranješ će možda biti izbačen iz reprezentacije BiH foto: AP

Sada je u svoju odbranu Vranješ poslao neku vrstu javnog pisma u kome postavlja niz pitanja, a saopštenje je poslao "Blicu".

- Postavljam vam svima pitanje da li sam sporan ja ili vojvoda Đujić? Javnost treba da zna, pre nego se odvaži da donese sud, ko je bio vojvoda Đujić, odakle ja dolazim, ko sam sada, status i istoriju naroda kojem pripadam, odnos i relaciju nacija unutar moje reprezentacije, pa tek onda donosi sud. Možda je najispravnije da vam postavim pitanje: “Da li sam u pitanju ja ili Đujić”?

Da li bi bilo toliko bitno čiji lik nosim na ruci da igram treću ligu u BiH? Da nisam uspešan i da ne igram na nivou na kojem igram, da li bi nekoga zanimalo šta imam na svom telu? Ponavljam, na SVOM telu! Da ne pripadam narodu kojem pripadam da li bi se neko drznuo da blati mene i istorijsku ličnost kao što je vojvoda Đujić.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Igor Pešić - Pedi (@peditattoo) on

Objašnjavati da je za mene i moj narod reč četnik i status vojvoda nešto sasvim drugačije niti želim, niti ima smisla, niti je moguće razuveriti druge ljude, ali ja to i ne želim da radim.

Na svoje telo stavljam samo nešto što je meni bitno, a isto tako poštujem sve one koji sa svojim telom rade šta žele, bilo da se radi o porukama, slikama ili simbolima, to je samo njihovo vlasništvo i odgovorni su sebi i Gospodu.

Zašto se nacionalizam drugačije kategoriše kad je u pitanju manjinski narod u odnosu na imperatorske nacije. Mnoge istorijske ličnosti su svojom zastavom i vojskom osvajale države i regije, uništavale cele civilizacije, milioni su pred njima nestajali pa ništa, nikom ti likovi ne smetaju.

Treba li da ih nabrajam? Smeta nekome vojvoda Đujić koji je pre svega bio svešteno lice i u godinama kada je moj narod stradao, možda i najviše u skorijoj istoriji, on se suprostavio zlobnicima.

Ognjen Vranješ je već duže vreme u 'ratu
Ognjen Vranješ je već duže vreme u "ratu" sa navijačima reprezentacije BiH foto: Reuters

Uostalom, rekoh da ne želim bilo kome da podnosim račun i opravdanje, niti da držim čas istorije, a za mene i većinu stanovnika Republike Srpske, kao i celog Srpskog naroda, vojvoda Đujić je heroj i simbol otpora prema neprijatelju i niko mi ne može uzeti pravo na takav stav.

Istorija uvek ima više lica i činjenica ima raznih, a ja prosto imam pravo da od svoga tela radim šta mi volja i na to niko ne može i ne treba da utiče.

Nije vam bitno u kakvoj sam formi, hoću li i u kojoj meri doprinositi rezultatima reprezentacije i uopšte domaćem fudbalu, kakvo nam je stanje u reprezentaciji, uopšte u fudbalu, na tribinama. Sve to vas ne zanima, ali vas zanima šta to ja imam na svom telu. Samo ću reći da je to TUŽNO I NISKO. A trudio sam se i pod povredama i kad drugi nisu hteli da igraju i kad god sam mogao da pružim maksimum i donesem vam radost.

Što se tiče publike i tribina, stvari su jasne: “Ko zbog koga postoji?” Za publiku koja je tu zbog fudbala i iz ljubavi uvek ću dati maksimum, ali za sve one koju su tu iz nekih drugih pobuda i dalje imam spremne iste reči kao ranije, jer sam u ovom slučaju ja predmet njihovog interesovanja, a oni nisu meni.

Ognjen Vranješ i sporna tetovaža
Ognjen Vranješ i sporna tetovaža foto: EPA/Christian Hofer/Printscreen/Instagram/peditattoo

Vratimo se na “skandaloznu” tetovažu. Sećate li se košarkaša Gurovića i zabrane nastupa u Zagrebu protiv Cibone zbog tetovaže drugog istorijskog velikana Draže Mihailovića?

Uslov je bio da tetovaža bude pokrivena zavojem ili na sličan način, što naravno Milan Gurović nije ni pomislio da uradi. Poruka je jasna, vojvoda Đujić ostaje na mojoj ruci dok je ruka na meni ili dok ja ne odlučim drugačije, a to bi značilo još veoma dugo, ako Bog da zdravlja i sreće, bez obzira da li se to nekome sviđa ili ne.

Ukoliko još uvek ne razumete da sam ja sportista i fudbaler i da to treba da gledate u meni, onda vam ne mogu pomoći. Ako su vam zanimljivije moje tetovaže, moji bankarski računi, moj porodični život, moje slobodno vreme i uopšte moj način života od onoga što mogu da ponudim u tih 90 minuta, onda vam zaista ne mogu pomoći.

Da li bi moja tetovaža bila toliko bitna da sam konobar ili prodavac paprika na pijaci, a ne Ogi Vranješ? Naravno te ljude i te profesije ne potcenjujem, svestan sam da ih ima mnogo i da teško žive.

Ognjen Vranješ je ranije imao tetovažu granica Republike Srpske
Ognjen Vranješ je ranije imao tetovažu granica Republike Srpske foto: AP

Nisam ja kriv što je BiH sastavljena od dva entiteta, niti sam ja kriv što na teritoriji imamo tri većinske vere i tri većinske nacije. Nisam kriv što je politika među tim ljudima prekomplikovana, što su narodi zavađeni i žive u siromaštvu, pa je prag tolerancije odavno ispod nule. Ja tome nisam kriv! Krivca tražite u visokim društvenim nivoima, a nama sportistima ostavite prostor da se pokažemo u tome u čemu smo najbolji i predstavimo sve nas na najbolji način, ali mi ne govorite kako i čijom glavom da mislim. Na to niko nema pravo!

Svi vi koji imate problem sa Đujićem, zapravo imate problem sa sobom. Dok god ne crtam i ne pišem po nečemu vašem, dozvolite da imam pravo na svoje izbore. Tolerancija za mene ne znači prećutnost niti “nova identifikacija”, nego prihvatanje i uvažavanje različitosti.

Pozdrav svima i zapitajte se da li je problem Vranješ ili vojvoda Đujić? Mogu da igram još sezonu ili deset, ali moj narod i njegovi velikani će da žive večno i na vašu žalost to nikada neće prestati - poručio je Vranješ.

Nema sumnje da je bivši igrač Zvezde postao "persona non grata" u reprezentaciji, a videćemo kako će na sve reagovati selektor Robert Prosinečki i njegovi pomoćnici.

BONUS VIDEO:

(Espreso.rs / Izvor: Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media