IZVADE IH IZ NAFTALINA, PA IM OŽIVE KARIJERU: Nikom ne bi pali na pamet, ali selektori su ih izvlačili iz zaborava!
Kao sada u slučaju Danijela Aleksića, bilo je i drugih igrača i primera, Foto: Nebojša Mandić, Saša Pavlić Koky, Profimedia

Aleksić nije prvi

IZVADE IH IZ NAFTALINA, PA IM OŽIVE KARIJERU: Nikom ne bi pali na pamet, ali selektori su ih izvlačili iz zaborava!

U međuvremenu - u svoj toj dubiozi, Aleksić je od napadača stigao do pozicije takozvane "desetke" i konačno je pronašao sebi mesto koje mu najviše leži

Objavljeno: 20:03h

Upornost se uvek isplati - krilatica kojom se očigledno vodio novi član reprezentacije Danijel Aleksić, pošto je posle tačno 10 godina ponovo dobio poziv za nacionalni tim.

Ogroman talenat, vunderkid koji je prerano otišao iz srpskog fudbala u prejaku Seriju A gde se kao i gomila pre i posle njega nije snašao, pa je zaobilaznim putem stigao na veliku reprezentativnu scenu u veoma bitnom momentu za naš državni tim.

Đenova, Sent Etjen, Grojter Firt, Lehija... sve su to klubovi gde se Aleksić nije snašao i nije pokazao apsolutno ništa od onoga što mu je predviđano kao tinejdžeru u ekipi Vojvodine pa je preko Sent Galena morao da se dokaže i povrati poverenje, a i da podseti mnoge ljude da on i dalje igra fudbal.

U međuvremenu - u svoj toj dubiozi, Aleksić je od napadača stigao do pozicije takozvane "desetke" i konačno je pronašao sebi mesto koje mu najviše leži.

Trenutno nastupa za tursku Malatju i od početka sezone u novom klubu je uspeo da dođe do cifre od pet golova i nekoliko bitnih asistencija u veoma jakom turskom šampionatu.

Pre samo nekoliko dana Aleksić je sa dva pogotka i jednom asistencijom srušio renomirani Trabzon i verovatno time skratio muke Krstajiću ako se dvoumio ko će da zameni povređenog Sergeja.

Danijel Aleksić
Danijel Aleksić foto: Profimedia

Izbor je pao na njega i to je to. Danijel Aleksić je ponovo na fudbalskoj mapi.

Ako se vratimo malo unazad videćemo da nije prvi put da neki "otpisani" fudbaleri ponovo postanu deo "orlovskog gnezda".

Nemanja Matić, Dušan Basta, Ljubomir Fejsa, Adem Ljajić, Jagoš Vuković - sve su to fudbaleri koji su imali pauze u nacionalnoj selekciji, bilo zbog svađe sa selektorom, neigranja u klubovima, dosta igrača na istoj poziciji...

Adem Ljajić
Adem Ljajić foto: EPA/Jeon Heon-Kyun

Sukob Matića i tadašnjeg selektor Siniše Mihajlovića doveo je do toga da u eri Šćepovića, Stevanovića, Radovanovića i ostalih marginalnih fudbalera ne bude mesta za tadašnjeg najboljeg fudbalera Benfike.

Siniša Mihajlović
Siniša Mihajlović foto: Dado Đilas

Tada je Matić isticao nezadovoljstvo zbog nepozivanja u reprezentaciju, a to je Mihajlović shvatio kao mešanje u njegov posao i do kraja mandata nije pomišljao na pozivanje sadašnjeg fudbalera Mančestera.

Nemanja Matić
Nemanja Matić foto: Reuters

Takođe, Mihajlović je imao i "žutu minutu" sa Ademom Ljajićem sada već davne 2012. godine kada je fudbaler iz Novog Pazara pred meč sa Španijom odbio da peva himnu Srbije. To je bila kap koja je prelila čašu i veliki udarac za Ljajića koji je samo nekoliko dana pre tog susreta sa "crvenom furijom" doživeo pravi nervni slom u dresu Fiorentine pošto se bukvalno potukao sa Delijem Rosijem koji je tada bio strateg Viole jer ga je izveo iz igre.

Ostali reprezentativci nisu imali probleme sa selektorima, već su jednostavno bili van svakih reprezentativnih akcija.

Dušan Basta je debitovao za tadašnju Srbiju i Crnu Goru kada je još bio fudbaler Crvene zvezde i čak došao do toga da bude na spisku za Mundijal u Nemačkoj 2006. godine. Nije uspeo da debituje na velikoj smotri i od te godine pa do 2012. nije upisao nijedan minut za novoformiranu Srbiju.

Vratio se kod Siniše Mihajlovića i jedno vreme bio neizostavni deo reprezentacije kada je opet "nestao" sve do ove godine kada je nastupio na jednom meču pod komandom Mladena Krstajića. Rukavina koji igra na istoj poziciji je sakupio više od 50 mečeva dok je Basta ostao na zaista mizernih 18.

Dušan Basta
Dušan Basta foto: Profimedia

Tu nije kraj povratnicima u reprezentativni dres - Ljubomir Fejsa je poznat kao fudbaler za koga je Partizan dao najviše para za transfer iz Superlige.

2008. godine je iz kulskog Hajduka stigao među crno-bele za čak 1.200.000. i odmah zauzeo mesto u startnoj postavi. U reprezentaciji je aktuelan od 2007. godine, ali se nije naigrao onoliko koliko bi možda trebalo. Mihajlović je takođe počeo da ga forsira u svojoj eri na klupi Srbije, pa je Advokat u svom kratkom boravku koristio njegove usluge da bi kasnije povremeno kod Ćurčića bio na terenu.

Ljubomir Fejsa
Ljubomir Fejsa foto: Profimedia

Dolaskom Muslina, vezista Benfike je bio van reprezentacije, a Mladen Krstajić je pred mečeve sa Crnom Gorom i Litvanijom ponovo aktivirao zaboravljenog Fejsu.

Jagoš Vuković je srpskoj javnosti poznat kao Zvezdino dete koje nije ostavilo trag u klubu sa Marakane već se otisnuo put Holandije gde se naravno nije snašao.

PSV, Roda, pa povratak u Srbiju u dres Vojvodine odakle se zaputio put Turske gde mu je konačno krenulo i dolaskom Slavoljuba Muslina zacementirao svoje mesto u reprezentaciji i izneo gotovo cele kvalifikacije za Mundijal.

Jagoš Vuković
Jagoš Vuković foto: Starsport©

Krstajić ga je "sklonio" posle odlaska Muslina i krenuo da forsira Milenkovića i Veljkovića, pa mu usluge Vukovića člana pirejskog Olimpijakosa nisu bile potrebne sve do ovih odlučujućih mečeva u Ligi nacija.

Ovi fudbaleri se nikada nisu nametali nekim bombastičnim izjavama, skandalima, već su profesionalno izvršavali svoje obaveze u svojim klubovima. Istina, nekima je karijera bila u ogromnom padu, ali kad-tad sve dođe na svoje kao u primeru Danijela Aleksića koji se nalazi u životnoj formi i mogao bi da bude jedan od džokera za odlučujuće mečeve koji predstoje Srbiji.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.