BOJ SE OVNA, BOJ SE G**NA, A KAD ĆU ŽIVETI? Oštre osude iz Partizana posle utakmice između Proletera i Radničkog!
Vladimir Vuletić i cela uprava FK Partizan, Foto: Dado Đilas

JAKE REČI!!!

BOJ SE OVNA, BOJ SE G**NA, A KAD ĆU ŽIVETI? Oštre osude iz Partizana posle utakmice između Proletera i Radničkog!

Citat Meše Selimovića koji odlično opisuje šta se događa u našem fudbalu suprotstavljen citatu Džona Stjuarta Mila, jednog od najvećih političko-socioloških govornika i umova svog vremena

Objavljeno: 12:53h

Ne jenjava buka oko utakmice između Proletera iz Novog Sada i Radničkog iz Niša na stadionu Karađorđe, koja je igrana u petak, a posle koje društvene mreže ne mogu da se čudu načude zbog onoga što je narod imao priliku da gleda.

Iako je novopečeni Superligaš poveo u prvom poluvremenu, Radnički je za nepuna dva minuta u drugom došao do preokreta, ali posle penala i veoma, veoma čudnog (sumnjivog) autogola.

Klub koji ta utakmica najviše boli je Partizan, jer mu Radnički i dalje beži četiri boda na drugom mestu Superlige.

- Poslednja utakmica, viđena u Novom Sadu, između Proletera i Radničkog iz Niša odraz je opšteg stanja beznađa i svekolikog beščašća i korumpiranosti, koje je, čini se, prešlo u svoju terminalnu fazu. Sportska javnost je mogla da svedoči jednom izrazito nesvakidašnjem razvoju rezultata na ovoj utakmici. Na poslednjoj sednici Zajednice predstavnika Super lige i Prve lige Srbije, konstatovano je da je evropska kuća fudbala zahtevala da se u opštu fudbalsku pravnu regulativu predvidi i inkorporira kaznena politika za klubove koji se nađu pod sumnjom UEFA da su se ponašali neetički. FSS je uneo ove odredbe u svoj najviši pravni akt i po njemu je vlastan da odlučuje u situacijama na koje signalizira UEFA. Ostaje da se vidi da li će i na koji način biti reakcija, međutim, to ne umanjuje gorak ukus koji ostavlja utakmica za nama - istakao je potpredsednik crno-belih Vladimir Vuletić za MOZZART Sport.

Pitanje koje je posle toga postavio dobro je pitanje za sve nas - predstavnike medija:

- Čini se da posebnu pažnju zaslužuje i jednodušno ćutanje medija o ovom događaju. Možda je pravo pitanje, zašto postoji strah i nekakva zavera ćutanja u medijima kada je reč o načinu na koji do golova u Super ligi dolaze prva dva plasirana kluba na tabeli. U tom pogledu, postoji još jedan eklatantan primer već sada brojnih sudijskih grešaka koje čine sudije na štetu klubova koji igraju protiv Crvene zvezde - rekao je profesor sa Pravnog fakulteta koji radi i u Humskoj 1 i nastavio:

Dušan Mrakić
Dušan Mrakić foto: Printscreen/Youtube

- Dvaput smo u pisanoj formi istakli naš zahtev Zajednici Super lige i Prve lige Srbije za uvođenjem VAR tehnologije. Mišljenja sam da se pogrešno već duže vremena bavimo saniranjem posledica, a ne prevencijom potencijalnih veoma štetnih situacija. Partizan je podneo i inicijativu za smenu Dušana Mrakića, člana Sudijske komisije, koji istovremeno obavlja i funkciju predsednika FS Beograda što je protivno čl. 33, st. 2, tačka 2 Zakona o sportu, budući da članovi uprave sportske organizacije ne mogu biti lica koja su članovi Uprave i službena lica nadležnog sportskog saveza, odnosno službena lica organizacije u oblasti sporta koja upravlja sportskom ligom. Mrakić je u belodanom sukobu interesa budući da, kao službeno lice nadležnog sportskog saveza, ne može obavljati funkciju u upravi sportske organizacije, sudijskoj komisiji FSS, kao stalnom upravnom telu koje formira Izvršni odbor FSS.

Nijedan predlog crno-belih, prenosi MOZZART Sport, nije naišao na odobravanje rukovodećihj struktura.

- Klubovi, čiji se predsednici i treneri danas vajkaju i lamentiraju nad neregularnošću takmičenja, bivali su najglasniji u odbijanju Partizanove inicijative. Imamo situaciju da izvesni Recko (Dragan Antić, trener Dinama, op. au) mesecima iznosi najrazličitije nepodobštine i kvalifikacije da bi ga Disciplinska komisija FSS kaznila tek pre neki dan zabranom obavljanja funkcija u fudbalu u trajanju od 15 meseci. Onda to posluži treneru lidera na tabeli (Vladanu Milojeviću, op. au) da, prvadajući ovu odluku, istakne kako „valja paziti šta se priča jer je fudbal ono najdragocenije što imamo”. Uzima se, dakle, izvesni Recko kao neka vrsta dečijeg strašila i pravi lažna simetrija da je svako ko ukazuje na nepočinstvo ili neregularnost – izvesni Recko.

Dragan Recko Antić
Dragan Recko Antić foto: Starsport©

A, onda je citiranjem jednog filozofa i jednog poznatog pisca poentirao.

- Sa dozom prezrenja valja odbaciti ovakvu lažnu simetriju i kvazi dobronamerno sugerisanje da valja paziti šta se govori. Džon Stjuart Mil je dobro istakao da je čovek, koji nema ništa za šta je voljan da se bori, ništa što mu je važnije od sopstvene sigurnosti, bedno stvorenje bez šansi da bude slobodan osim ako ga takvim ne učine bolji ljudi nego što je on. Dakle, ukoliko se nastupa kredibilno, savesno, časno i argumentovano, mesta strahu ne sme biti. Naprotiv, Mešinim rečima: “Boj se ovna, boj se govna, a kad ću živeti” - pita se Vuletić na kraju.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.