DANILO PANTIĆ I LAZAR MARKOVIĆ U OZBILJNOM PROBLEMU: I Partizan pod lupom zbog sumnjivih transfera!
Marković i Pantić, Foto: Reuters

POTRESI u fudbalu!

DANILO PANTIĆ I LAZAR MARKOVIĆ U OZBILJNOM PROBLEMU: I Partizan pod lupom zbog sumnjivih transfera!

Javne tajne više nisu baš tajne...

Objavljeno:

Renomirani nemački list Špigl osvrnuo se u prenošenju "Football Leaks"-ovog istraživanja o fudbalskim malverzacijama i na neke sumnjive poslove u srpskom fudbalu.

U tekstu pod naslovom "U svetu moćnog fudbalskog agenta“, magazin navodi da se zahavi bavio "investiranjem u igrače" koje je direktno otkupljivao od timova, a onda zarađivao od njihovih transfera - što je FIFA zabranila 2015. godine.

Pini Zahavi
Pini Zahavi foto: Profimedia

Za tu priliku je "Špigl" iskoristio i primer Lazara Markovića, prenosi Mondo. Oni podsećaju da je u aprilu 2012. godine, ubrzo nakon što je postao punoletan, Partizan prodao 100 odsto prava na Lazara Markovića investicionom fondu "Lejston Holdings" za koji su dobili 7 miliona evra. Inače, sedište agencije "Leiston Holdings“ je na Devičanskim Ostrvima, jednoj od država takozvanog poreskog raja.

Samo godinu dana kasnije, prodat je u Benfiku za 6,25 miliona evra i sav novac je pripao "Lejston Holdingsu", ali samo za 50 odsto prava na njega. Naredne godine Benfika je prodala Markovića u Liverpul za 25 miliona evra, ali su "na ravne časti" klub i pomenuti investicioni fond podelili, pa je tako na Britanska Devičanksta Ostrva, gde je "smešten" "Lejston Holdings", za dve godine stiglo 18,75 miliona evra (bez poreza) nakon investicije od 7 miliona evra, plaćene Partizanu. Špigl prenosi da se FIFA, koja prati sve međunarodne transfere, interesovala za ovo u martu 2014. godine i raspitivala se kod Partizana. Kimberli Moris je pisala Partizanu i tražila sve veze kluba sa "Lejston Holdingsom", na šta joj je, navodi "Špigl", klupski sekretar poslao dokument kojim ona "nije bila zadovoljna".

Lazar Marković
Lazar Marković foto: AP

Iz FIFA su želeli da znaju da li postoje veze između "Lejstona Holdingsa i Pinija Zahavija" i da li je postojao poseban dogovor za transfer igrača sa Zahavijem, ali nije uspela do kraja da istraži ovaj posao. "Football Leaks" prenosi da je Moris bila na "pravom tragu" pošto su oni otkrili da su Zahavi i "Lejston Holdings" definitivno povezani.

Navodi se i da je u maju 2012. godine, malo nakon što je Partizan prodao prava na Markovića, kompanija "Lejston Holdings" uplatila 250.000 evra kompaniji iz Njujorka - "Sport & More" iza koje stoji fudbalski agent Nikola Damjanac, posrednik u ovom poslu između dve strane. Dalje se ističe da je Damjanac dobio 250.000 evra preko računa "Lian Sportsa", odnosno 2 miliona evra preko kompanije "Goldline" iz Švajcarske.

Danilo Pantić
Danilo Pantić foto: Espreso

Špigl se pita zbog čega bi "Lejston Holdings", na savet Pinija Zahavija, prosledio više od 30 odsto dobijenog novca prosledio dvema kompanijama koje imaju istog konsultanta, a to pitanje postavio je i samom Zahaviju i Damjancu koji nisu želeli da komentarišu. Isti list je spomenuo i da je "Lejston Holdings" otkupio polovinu prava na Danila Pantića kada je bio šesnaestogodišnjak (1,7 miliona evra), a da novac nije otišao u Partizan nego na ostrvo Nevis - u Karibima!

- Leistion je platio 1.700.000 evra da bi kupio svoj deo prava, međutim, taj novac nije završio u Beogradu“, prenosi Špigl, pa objašnjava. Umesto toga, završio je na računima dve kompanije na ostrvu Nevis, takođe u Karibima. Jedna pod imenom „TXL Investments“, druga „SNR Limited“. Onda je "Leiston Holdings“ prebacio novac dvema firmama na njihove račune „Banke Valeta“, finansijske institucije na Malti. Kompanija „SNR Limited“ je zatim prebacila 500.000 evra kompanji "Leary Invest“ na Devičanskim Ostrvima, a još 170.000 evra kompaniji „Guanta Gold“ stacioniranoj u Belizeu. Na taj način je 1.700.000 evra podeljeno na četiri različite kompanije, sve u takozvanom poreskom raju. Najvažnji detalji pokazuju da su "TXL Investments“ i "SNR Limited“ u Zapadnoj Indiji, gde je u početku legao novac, kontrolisao direktor "LIAN Sports“ na Malti, takođe uključen u realizaciju Markovićevog transfera - navodi Špigl.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.