NISU TO ROČDEJL, DŽILINGEM I DRUGA BORANIJA, NEGO 58 TITULA: Zvezda, nagazna mina engleskih velikana!
FK Crvena zvezda, Foto: Reuters

espreso analiza

NISU TO ROČDEJL, DŽILINGEM I DRUGA BORANIJA, NEGO 58 TITULA: Zvezda, nagazna mina engleskih velikana!

Pobede, porazi, istorisjki golovi, crveno-beli heroji i pregršt utakmicama o kojima će se večno pričati obeležili su sudare Zvezde sa engleskim klubovima.

Objavljeno:

Susret Crvene zvezde i Liverpula je bio jubilarni 20. put da su se crveno-beli sastali sa nekim engleskim klubom u zvaničnim mečevima, a tim povodom smo odlučili da se prisetimo svih duela Zvezde sa klubovima iz kolevke fudbala.

Najtrofejniji srpski klub ima po 7 pobeda i poraza, uz 6 nerešenih ishoda u sudarima sa Englezima.

Pre nekoliko dana Beograd i 50 hiljada srećnika na stadionu "Rajko Mitić" bili su svedoci najvećeg Zvezdinog trijumfa u postbarijevskog eri. Veče koje će se decenijama prepičavati i heroj iz Begeča koji se zlatnim slovima upisao u istoriju kluba sa Topčiderskog brda ostaće zauvek u sećanjima zvezdaša.

Milan Pavkov - momak koji pre nekoliko godina igrao u Srpskoj ligi "Vojvodina" srušio je vicešampiona Evrope i pokazao Srbiji, ali i celoj fudbalskoj planeti da je čovek za velika dela.

Zvezda - Liverpul 2:0!

U prvom meču izabranici Vladana Milojevića izgubili su sa 4:0, ali to nije važno, bitna je reakcija na Marakani i prva pobeda jednog srpskog kluba u novom formatu Lige šampiona.

Pisali smo ranije o utakmicama koji su promenili filozofiju Liverpula. Zvezda i Miljan Miljanić očarali su Ostrvo i zahvaljujući sjanom Slobodanu Coletu Jankoviću slavili u oba meča.

Još jedan dvomeč Zvezde sa engleskim velikanom ostaće takođe večno upamćen u istoriju najbitnije sporedne stvari na svetu. Nažalost, fudbal ovde nije u prvom planu.

Petog februara 1958. godine najtalentovanija generacija u dotadašnjoj istoriji engleskog fudbala plasirala se u polufinale Kupa šampiona, pošto je u dva meča bila bolja od Crvene zvezde ukupnim rezultatom 5:4. Dan kasnije, u 15 časova i 4 minuta, avion sa timom Mančester Junajteda i engleskim novinarima srušio se pri pokušaju poletanja sa minhenskog aerodroma, na kojem je dopunjavao gorivo.

Još jednom se Zvezda susrela sa Mančester Junajtedom, u pitanju je 1991. godina i Super kup Evope. Zvezda kao prvak Starog kontinetna susrela se sa osvajačem Kupa pobednika kupova i poražena je minimalnim rezultatom. Crveno-beli su bili bolji rival, mediji su pisali hvalospeve o igri Jugoslovena, ali Zvezda nije uspela da postigne gol i Junajted je osvojio pehar.

Kada pomenemo ime Arsenala u kontekstu sa Crvenom zvezdom samo jedno prezime nam pada na pamet. Otac i sin su obeležili susrete sa londonskim klubom.

1973. godina, Dule Savić i muk u Londonu - epska priča sa filmskim krajem. Čuveni meč u okviru osmine finala Kupa UEFA i gol u 87. minutu koji je postigao legendarni golgeter za istoriju i večnu slavu.

Prošle godine dogodio se "rimejk" ovog ostvarenja, ponovo je jedan Savić u glavnoj ulozi, samo što kraj nije srećan. Zvezda je u prvom meču izgubila od Tobdžija sa 1:0 na stadionu "Rajko Mitić", a neuspeh sa Arsenalom u grupnoj fazi Lige Evrope na Marakani je poslednji poraz Milojeviće ekipe na domaćem terenu.

Revanš u Londonu umalo nije režirao novo čudo. Zvezda je bila odlična, imala je svoje šanse, a kako mnogi zvezdaši ponosno ističu, još se trese prečka koju je pogodio Vujadin Savić.

Iste godine kada se dogodio prvi dvomeč sa Arsenalom odigrao se još jedan veliki duel Zvezda sa Englezima. Te davne 1978. godine Pižon, Savić, Blagojević, Janković i ostali bili su bolji od Vest Broma u 1/4 finalu Kupa UEFA (1:0, na Marakani i 1:1 na Ostrvu). Crveno-beli su te godine mogli do pehara, ali su u finalu bili slabiji od Borusije iz Menhengldabaha.

Zvezda ima posebnu vezu sa engleskim klubovima što dokazuje i duel sa Lesterom. Lisicama je duel iz 2000. godine poslednji na evro sceni pre neverovatnog osvajanja titule 2016. goidne i plasmana u LŠ.

Crvena zvezda je u Beču (zbog destabilizovane političke pozicije u kojoj se nalazila SR Jugoslavija crveno-beli su dočekali Engleze u glavnom gradu Austrije ) savladala Lester siti u revanšu 1. kola Kupa UEFA rezultatom 3:1 sa dva pogotka Gorana Drulića i jednim Ivana Gvozdenovića. Prvi meč u Engleskoj je završen bez pobedinka 1:1, a Zvezda je u sledećem kolu ispala od Selte.

Crveno-beli su se sastajali i sa Totenhemom. U okviru osmine finala Kupa UEFA Zvezda se sudarila sa Sparsima, ali taj dvomeć nije ostao u lepom sećanju Delijama. Zvezda je poražena u prvom meču sa 2:0, a na Marakani pred 72.000 ljudi izabranici Miljana Miljanića pobedili su samo sa 1:0 i ispali su iz takmičenja.

Poraz kojeg takođe zvezdaši ne žele da se sećaju dogodio se 2007. godine u okviru grupne faze Kupa UEFA. Fudbaleri Crvene zvezde izgubili su od kombinovanog tima Boltona sa 0:1 (0:1) u 4. kolu i tako prekratili sebi evropske muke. Igrači trenera Saše Jankovića predali su se praktično bez borbe, bez stvorene šanse, bez ozbiljnijeg pritiska na gol rivala, koji je u Beograd došao slabiji za sedam standardnih prvotimaca.

Veoma loše sećanje za one kojima je Zvezda u srcu.

Davne 1959. godine crveno-beli su odigrali meč sa još jednim engleskim klubom, u pitanju je Vulverhempton. Crvena zvezda se sastala sa Englezima u okviru 1/8 Kupa evropskih šampiona i posle dva meča ispala je iz daljeg toka takmičenja. Prvi susret u Beogradu završen je bez bodinaka 1:1, dok su u revanšu Vulvsi bili ubedljivi i sa tri nula porazili su tim Milorada Pavića.

Pobede, porazi, istorijski golovi, crveno-beli heroji i pregršt utakmicama o kojima će se večno pričati obeležili su sudare Zvezde sa engleskim klubovima.

P.S. Čak četiri puta (Lester, Vest Brom, Liverpul i Arsenal) su crveno-beli prolazili u narednu fazu takmičenja posle direktnog okršaja sa engleskim klubovima, što je takođe podatak koji govori u korist toga da je Zvezda zaista "nagazna mina engleskih velikana".

BONUS VIDEO:

(Blažo Komnenić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.