KO JE PAVKOV? Od 'panja' iz okoline Novog Sada, preko Čaira i istorijske salcburške noći sve do ubice bogataša!
Milan Pavkov, heroj Zvezdine pobede protiv Liverpula, Foto: Reuter

ZVEZDIN NOVI HEROJ

KO JE PAVKOV? Od 'panja' iz okoline Novog Sada, preko Čaira i istorijske salcburške noći sve do ubice bogataša!

Sama njegova izjava posle meča da se ne seća ni kako je postigao drugi gol, ni kako je šutnuo loptu, ni kako se radovao dovoljno govori o tome da on zaista nije očekivao ovakav uspon u njegovoj karijeri...

Objavljeno:
Nikola Husein

Polovina prvog poluvremena, korner za Zvezdu, kraj lopte je Marko Marin - centaršut i GOL!

Crvena zvezda vodi 1:0, strelac je Milan Pavkov, delirijum na Marakani.

Samo par minuta kasnije, isti igrač, ali u drugoj poziciji, totalno nekarakterističnoj za napadača ovakvog kova. Zvezdina devetka hita ka golu, šut sa 25 metara i BUM - 2:0.

Šta se ovo dešava, ljudi? Je l' ovo moguće? Da li se to nebo ponovo otvara? Stadion je već eksplodirao...

To bi bilo to, Milan Pavkov je ponizio najskupljeg štopera i najskupljeg golmana na svetu.

Fudbaler koji je na malena vrata stigao u Zvezdu, fudbaler koji je bio predmet podsmeha kada je pre skoro dve godine stigao na Marakanu, fudbaler koji je sa čalmom u Salcburgu indirektno doneo Ligu šampiona srpskom šampionu je srušio veliki Liverpul.

Milan Pavkov na čuvenom meču protiv Salcburga
Milan Pavkov na čuvenom meču protiv Salcburga foto: Profimedia

Sama njegova izjava posle meča da se ne seća ni kako je postigao drugi gol, ni kako je šutnuo loptu, ni kako se radovao dovoljno govori o tome da on zaista nije očekivao ovakav uspon u njegovoj karijeri.

Pogubljena, "blentava" i izbezumljena faca dovela je do toga da bude najtraženiji fudbaler sveta dan posle velike pobede. Čuveni sajt Transfermarkt "gori" od kucanja 12 slova njegovog imena i prezimena.

Milan Pavkov na meču protiv Liverpula
Milan Pavkov na meču protiv Liverpula foto: Starsport©

Ko je on, odakle se on stvorio, odakle mu uopšte ideja da uništi slavni Liverpul?

E, pa ovako... Milan Pavkov je jedan sasvim običan dečko iz okoline Novog Sada koji je svoju karijeru započeo u ČSK iz Čelareva gde je na 54 meča postigao 26 golova i tako trasirao sebi put u Vojvodinu.

Istina, nije se dugo zadržao u srpskoj Atini, pošto na 13 nastupa za Novosađanje nije uspeo da se upiše u listu strelaca.

Put u Niš je bio dobitna kombinacija za njega. Dolazak u ekipu Radničkog kao anonimus i bez nekog pritiska se itekako isplatio. U prvoj sezoni u dresu tima sa Čaira je postigao pet golova, a već na zimu je stigao poziv sa Marakane. I to od Zvezdana Terzića posle meča sa Radom na Banjici koji je on slikovito opisao.

- Odem da gledam Maraša na Banjici, protiv Niša. To je bila, da ne uvredim Maraša, igra Davida i Golijata. Takav sudar moći i nemoći. Pavkov se zagradi, pa glava, pa ga otrese, pa zgazi, pa pretrči - rekao je tada Zvezdan Terzić.

Nikola Maraš
Nikola Maraš foto: News1/Marina Lopičić

Dolazak na Marakanu zajedno sa Milićem, Vujaklijom i ostalim prosečnim superligaškim igračima nije ulivao puno poverenja navijačima Zvezde, čak šta više mnogi su se rugali na račun njegovog izgleda.

Komentari tipa - "gde ste ovog našli, čija je ovo šema, ko je bre ovaj Panjkov" i ostali, parali su društvene mreže te zime, a on je polusezone zabeležio samo jedan nastup za tim iz Ljutice Bogdana.

Milan Pavkov u svlačionici Zvezde
Milan Pavkov u svlačionici Zvezde foto: Filip Plavčić

Minut protiv Florijane naravno da nije bio dovoljan da ubedi Milojevića da mu je baš on potreban za evropsku odiseju, pa se Pavkov okrenuo već oprobanom receptu - odlaskom u Niš.

A, sada sledi ono najbolje. Sezona iz snova, golovi, glavom, nogom, penali, golovi Partizanu i sjajne partije su bile dovoljne za izlazak Radničkog na evropsku scenu, a Milojević se ipak setio da možda postoji neko ko mu je potreban pored neupotrebljivog Stojiljkovića i posle odlaska Pešića u Emirate.

Nikola Stojiljković
Nikola Stojiljković foto: FK Crvena zvezda

Mic po mic, minut po minut i Pavkov postade Zvezdin heroj.

Salcburg, pa minuti u Superligi, pa debi u Ligi šampiona, pa izlazak na Park Prinčeva - nekom bi samo to bio dovoljno da završi karijeru, ali ne i njemu.

Pred početak grupne faze okršaje sa Liverpulom, Napolijem i PSŽ, Zvezda se pojačala, vratio se napadač Boaći, a on je imao ovakvu izjavu:

- Moje je da treniram i nametnem se, da se nadam da će mi trener ukazati šansu. Razmišljam mnogo o Ligi šampiona, maštam kako dajem gol velikanu Liverpulu...

Milan Pavkov na Parku Prinčeva
Milan Pavkov na Parku Prinčeva foto: Starsport©

Lice koje deluje kao da ga ne zanima apsolutno ništa, je postalo lice koje će navijači Zvezde pamtiti do kraja života, a deca u parku više neće pri kontaktu sa loptom sa buvljaka govoriti "Nejmar, Mesi, Ronaldo", već "Pavkooov".

Mihajlo Pjanović i Nikola Žigić su u samo jednoj novembarskoj noći dobili adekvatnu zamenu, a Sever mu to nikada neće zaboraviti...

Dame i gospodo, Zvezda ima novog junaka, a Evropa je dobila jednu od najmističnijih likova u fudbalskoj istoriji - Milan Pavkov.

Milan Pavkov posle velike pobede
Milan Pavkov posle velike pobede foto: Beta

BONUS VIDEO:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.