ČOVEK OD PRINCIPA I STAVA - LJUDINA NEMANJA MATIĆ! I Srbija će ga opet izdati!
Nemanja Matić je opet heroj Srbije, Foto: Reuters

Kratko nam je pamćenje Srbi

ČOVEK OD PRINCIPA I STAVA - LJUDINA NEMANJA MATIĆ! I Srbija će ga opet izdati!

Fudbalski as koji iskače iz svih šablona, i onih poželjnih i onih nepoželjnih, koji ne da na sebe, i koji uvek kaže ono što misli

Objavljeno:
Uroš Marjanović

"Da, Nemanja Matić je spraman da pogine za Srbiju, kao što je njegova otadžbina, s istim entuzijazmom, spremna da ga ponovo izda. I uradiće ona to. Nemaj nikakvu sumnju, moj Nemanja", napisao je pre nekih mesec dana Nemanja Matić na svom Instagramu citirajući deo iz teksta našeg kolege o njemu.

I tada je digao srpsku javnost na noge baš kao što je učinio ponovo, samo je sada prvo uzdrmao javnost na Ostrvu i izazvao tektonske poremećaje odbijanjem da na grudima nosi cvet maka - simbol stradanja britanskih (čitaj engleskih vojnika) u ratovima.

Nemanja Matić je skinuo cvet maka - simbol stradanja britanskih vojnika
Nemanja Matić je skinuo cvet maka - simbol stradanja britanskih vojnika foto: Reuters

Dok je prethodnih godina bez problema nosio ovaj simbol na dresu, sada je s punim pravom rekao "Neću", jer ove godine se on ne nosi u čast žrtava u Prvom svetskom ratu kao što je bilo ranije, već se odnosi na sve ubijene engleske vojnike širom sveta, pa i one koji su nastradali u NATO akcijama.

A dobro znamo i mi i Nemanja da je NATO bombardovao njegovu zemlju, ubijao civile i decu, te sigurno neće nositi nešto što treba da odaje počast onima koji su uništavali i ubijali u njegovoj Srbiji, jer Nemanja je takav čovek.

Nemanja Matić - čovek od principa, stava i integriteta
Nemanja Matić - čovek od principa, stava i integriteta foto: Reuters

Retko se danas mogu sresti i čuti, ne samo fudbaleri, nego i sportisti, od integriteta, od reči, od stava. E takav je ovaj naš Nemanja!

Ne interesuje njega šta će neko drugi da mu kaže ili pomisli o njemu, ne interesuje ga kakve posledice bi mogao da snosi, ne interesuje ga da li je time ugrozio sebe i svoju porodicu, jednostavno, on od nekih svojih životnih načela, stavova, ideala koji su mu usađeni kroz vaspitanje, neće odustati ili ih prekršiti.

A mnogi su to radili, mnogi od nas to i danas rade! Ali ne radi, Nemanja!

Taj Nemanja koji je toliko puta u životu, a posebno u karijeri, osetio posledice toga što preko nekih stvari neće da pređe, što od svojih stavova ne odstupa, što se ne "prodaje", ni nama ovde, ni njima tamo u Engleskoj.

Uostalom, pa nemojmo stalno biti Srbi i imati kratko pamćenje, pa pre mesec dana su se nizali komentari, baš zbog one objave koju pomenuh na početku teksta, te da je izdajnik, te da je "puk'o s mozgom", i sve tako neke uvrede.

Bili su to i komentari, a bogami i naslovi u nekim medijima, ovdašnjim, baš kada je Matić citirao našeg kolegu o odnosu koji Srbija ima prema njemu i kojim on ima prema Srbiji.

Nemanja Matić - citat zbog koga je bio vređan u Srbiji
Nemanja Matić - citat zbog koga je bio vređan u Srbiji foto: Instagram

I eto ga, to se i sada pokazalo na delu. Sada je opet Nemanja junačina, heroj, Srbenda, "zavukao" ga je anglosaksoncima, agresorima...

A u stvari, Nemanja uvek pokazuje i nama, i njima, i celom svetu, kako jedan čovek bogat najboljim i najlepšim ljudskim osobinama treba da se ponaša, kako treba da se drži svojih principa i svojih stavova i ni po koju cenu i sve što mu se drugo nudi ne sme odstupati od njih.

Nemanja Matić je čovek koji iskače iz šablona sportiste i to je jasno svakome ko je iole bacio oko na njegovu karijeru, na njegovo ponašenje van terena i na samom terenu.

Nemanja Matić je zaista drugačiji od ostalih fudbalera
Nemanja Matić je zaista drugačiji od ostalih fudbalera foto: Starsport©

Ne želi da glumi mega zvezdu, ne interesuju njega moćne auto mašine da vozi, niti da mu se plata poveća za 10, 15, 20 hiljada funti nedeljno, niti da obilazi beogradske klubove i splavove ili da potpiše mega sponzorski ugovor sa proizvođačima sportske opreme, niti se dodvorava bilo kome zarad bilo kakve lične koristi ili iz straha od onoga što bi moglo da ga snađe usled takvog ponašanja.

Ne!

Nemanja je samo onakav kako je vaspitan, kakav je po prirodi svoje ličnosti, i kakav samo ume da bude i ne ume da se pretvara i da glumi.

Nemanja je veliki! Nemanja je ljudina! Nemanja je čovek!

Nemanja je ljudina i kada uplati anonimno 70 hiljada evra za lečenje bolesnog deteta i ne želi uopšte javno ni da prizna da je to uradio.

Nemanja je ljudina kada isto tako javno neće da odgovori ni onima koji ga samo mesec dana posle toga opet brutalno vređaju, u njegovoj rodnoj zemlji, zato što je napisao nešto na društvenim mrežama.

Nemanja je ljudina i kada plati obnovu crkve u svom selu, i kada kosi u Porti te iste crkve svakog leta, i kada plaća kockarske dugove svojim drugovima, i kada plati celu veresiju u prodavnici u svom rodnom Vrelu, i kada učini još hiljadu i jedno dobro delo za koje niko ne zna i za koje ne želi da sazna.

Nemanja Matić je bio uplatio 70 hiljada evra za lečenje nažalost preminulog Dušana Todorovića
Nemanja Matić je bio uplatio 70 hiljada evra za lečenje nažalost preminulog Dušana Todorovića foto: Partizan.rs/Reuters

Nemanja je ljudina i kada da u lice saspe šta misli i oseća baš kao onomad Mihajloviću u reprezentaciji, pa opet pruži ruku selektoru i vrati se nazad.

Nemanja je ljudina i kada ništa ružno ne kaže ni o Zvezdi, ni o Partizanu, gde su ga kao klinca proglasili za antitalenta.

Nemanja je ljudina i kada Englezima odbrusi i kaže da neće nositi simbol stradanja vojnika koji su učestvovali u akcijama NATO, iako ga je nosio prethodnih godina kada je to bio simbol stradanja junaka u Prvom svetskom ratu.

To vam je Nemanja Matić, koga će Srbija verovatno opet izdati!

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.