NEMANJA REŠIO DA PROGOVORI: Bio sam uplašeni dečak od 12 godina kada je moja zemlja razorena tokom bombardovanja!
Nemanja Matić objasnio zašto ne želi više da nosi cvet maka, Foto: Reuters

Oglasio se

NEMANJA REŠIO DA PROGOVORI: Bio sam uplašeni dečak od 12 godina kada je moja zemlja razorena tokom bombardovanja!

As Mančester junajteda je na ovaj način rešio da razjasni svoj stav po ovom pitanju

Objavljeno: 14:15h

Našao se na udaru većeg dela javnosti na Ostrvu Nemanja Matić zato što je sa svog dresa skinuo cvet maka - simbol stradanja britanskih vojnika.

Srpski fudbaler nije želeo da ove godine ponese ovaj simbol na svojim grudima iz razloga, što za razliku od prethodnih godina kada se na taj način odavala počast britanskim žrtvama u Prvom svetskom ratu, sada se njime odaje počast i drugim žrtvama engleskih vojnika, pa između ostalog i poginulim u NATO akcijama.

Nemanja Matić je skinuo cvet maka sa svog dresa
Nemanja Matić je skinuo cvet maka sa svog dresa foto: Reuters

A Nemanja dobro zna da je NATO bombardovao njegovu Srbiju i iz tog razloga nije hteo da nosi taj simbol.

I dok su mnogi nagađali šta se zaista dogodilo pre utakmice protiv Bornmuta kada je skinuo simbol sa dresa, on se nije oglašavao sve do sada. Matić je na Instagram profilu u otvorenom pismu objasnio zašto je to uradio:

- U potpunosti razumem zašto ljudi nose cvet maka i poštujem svakog ko to radi i saosećam sa svima koji su izgubili nekoga zbog sukoba.

- Međutim, za mene to je samo podsetnik na napad koji sam osetio lično kao mlad, uplašeni 12-godišnji dečak koji je živeo u Vrelu, kada je moja zemlja razorena tokom bombardovanja Srbije 1999. godine. Iako sam ranije to radio, razmišljajući sam shvatio da za mene nije ispravno da nosim cvet maka na svom dresu.

- Ne želim da potkopam cvet maka kao simbol ponosa Britanije, niti da nekoga uvredim, međutim, svi smo proizvod sopstvenog vaspitanja i to je moj lični izbor iz navedenih razloga.

- Nadam se da svi razumeju moje razloge sada kada sam ih objasnio, kako bih mogao da se koncentrišem na pomaganje ekipi u utakmicama koje su pred nama - napisao je Matić.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.