NA POMOLU RAT: FIFA i UEFA u sukobu zbog novih takmičenja
Aleksandar Čeferin i Đani Infantino, Foto: EPA/Stephanie Lecocq, AP/Alessandra Tarantino

NE SLAŽU SE

NA POMOLU RAT: FIFA i UEFA u sukobu zbog novih takmičenja

Evropa se protivi planovima FIFA o stvaranju dva nova takmičenja

Objavljeno:

Prema pisanju svetskih medija, na pomolu je novi rat svetskih i evropskih sportskih čelnika.

Ovoga puta u sukobu su se našle UEFA i FIFA. Evropska fudbalska federacija se protivi FIFI koja ima u planu da bude organizator dva nova takmičenja. U planovima predsednika Đanija Infantina čelnici evropskog fudbala vide pretnju za Ligu šampiona čiji su godišnji prihodi od sponzora i TV prava oko 2,5 milijardi evra i novoustanovljeno takmičenje Ligu nacija u kome učestvuju sve evropske reprezentacije.

Rukovodstvo FIFE pregovara sa konzorcijumom međunarodnih investitora koje predvodi japanska telekomunikaciona medijska kompanija "Softbank grupa". Japanci su obećali da će u periodu od 12 godina počev od 2021. godine izdvojiti 25 milijardi dolara za proširenje Svetskog klupskog prvenstva i uvođenje novog turnira za najbolje svetske reprezentacije. Predsednik FIFA Đani Infantino predlaže izmenu formata Svetskog klupskog prvenstva tako što će se turnir igrati jednom u četiri godine, umesto reprezentativnog takmičenja Kupa konfederacija, i povećati broj učesnika sa šest na 24 ekipe. Još jedan Infantinov predlog je stvaranje Svetske lige, koja uključuje učešće osam najboljih selekcija na svetu i koja bi se igrala na svake dve godine. Predsednik je odbio da obelodani imena investitora na oktobarskom zasedanju Saveta FIFA, pozivajući se na sporazum o tajnosti, što je razočaralo članove tog organa.

Sa druge strane, novinarski izvori navode da je kompanija „Relevant sports“ pregovarala sa UEFA o stvaranju takmičenja koje bi bilo alternativa Svetskom klupskom prvenstvu. Verovatnoća da će se pojaviti novi klupski turnir pod okriljem UEFA primorala je predsednika FIFA da počne sa razmatranjem pitanja koje se tiče proširenja broja učesnika Svetskog klupskog prvenstva. Predstavnici kompanije „Relevant sports“ su zatim razgovarali sa čelnicima FIFA o širenju Svetskog klupskog prvenstva.

Organizacija „World Leagues Forum", koju čini 38 profesionalnih liga, već se otvoreno suprotstavila Infantinovom predlogu i donošenju rešenja brzim glasanjem u Savetu FIFA, kako je planirano. Na oktobarskom zasedanju Saveta FIFA u glavnom gradu Ruande Kigaliju usvojena je odluka o stvaranju radne grupe koja će se baviti pitanjem organizovanja dva nova turnira. Predsednik FIFA Infantino je zamolio šefove kontinentalnih organizacija da predlože po dva kandidata u radnu grupu. Predsednik UEFA Aleksandar Čeferin namerava da predloži dva protivnika reformi, Italijana Andreu Anjelija i Britanca Ričarda Skudamora.

- Čeferin želi da radnu grupu UEFA čine vodeći fudbalski funkcioneri, tako da Infantino ne bi mogao da manipuliše njima i morao bi da se složi sa njihovim mišljenjem. Istovremeno bi oni morali da budu konstruktivni kritičari i nepokolebljivi u nedostatku dovoljno dobrog predloga - konstatovao je izvor.

Konačna odluka po pitanju Infantinovih reformi mogla bi da bude doneta 14. marta u Majamiju na zasedanju Saveta FIFA.

BONUD VIDEO:

(Espreso.co.rs/Sputnjik)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.