DŽAJIĆEV INTERVJU HRVATIMA: Mamića sam pred presudu čekao u kafani, Zvezda bi pobedila Dinamo!
Dragan Džajić na temu razlike između bogatih klubova sa zapada i siromašnih iz bivše SFRJ, Foto: Dado Đilas

Setio se i velike ljubavi sa Hrvaticom

DŽAJIĆEV INTERVJU HRVATIMA: Mamića sam pred presudu čekao u kafani, Zvezda bi pobedila Dinamo!

Legendarni Dragan Džajić je dao vrlo zanimljiv intervju za hrvatske medije

Objavljeno: 15:51h

Ono što je danas Luka Modrić u Hrvatskoj to je nekada Dragan Džajić bio u bivšoj Jugoslaviji.

Najbolji srpski i jugoslovenski fudbaler u 20. veku je ovih dana dao zanimljiv intervju za "Večernji list" u kome je govorio o Crvenoj zvezdi, srpskom i hrvatskom fudbalu, Luki Modriću, ali i nekim nostalgičnim vremenima iz bivše zajedničke države.

Tom prilikom se osvrnuo na činjenicu da su klubovi iz bivše Jugoslavije danas topovska hrana za bogate evropske timove koji u tim mečevima uvećavaju gol-razliku.

Dragan Džajić govori o razlici između evropskih i balkanskih klubova
Dragan Džajić govori o razlici između evropskih i balkanskih klubova foto: Zorana Jevtić

- Možete vi dovesti igrača od 10-15 miliona evra, ali šta to garantuje? Platite Pogbu 105 miliona, a pitanje je je li on bolji od, recimo, Roga ili Brozovića. Novac ne igra u toj meri, ali istina je i da je lestvica za nas visoko postavljena, postoji podela na klase - surovo je iskren Džajić o situaciji u današnjem fudbalu.

Nisu li i pre klubovi sa zapada bili bogatiji?

- Pa jesu, ali mi smo onda dovodilii odlične igrače iz Hrvatske, Bosne, Makedonije... Imali smo jaku ligu, ne najjaču, ali jaku. Vidite gde su sve sada vaši igrači nosioci klubova. Crvena zvezda je strašno izgubila raspadom one države, kao retko koje preduzeće, jer smo u tom trenutku bili na vrhu, penjali smo se igrački i materijalno, svi su hteli da dođu kod nas, bez obzira na to odakle su i ko su. Sad se snađete, dovedete stranca. Tako je sada.

Bačka, otkad je ušla u Superligu, nije uspela da napravi nijedan problem Zvezdi, a kvota da će crveno-beli danas slaviti bez primljenog gola (Sigurna pobeda) je 1,60. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za meč Zvezda - Bačka.

Dragan Džajić o problemima klubova iz SFRJ u današnjem fudbalu
Dragan Džajić o problemima klubova iz SFRJ u današnjem fudbalu foto: Dragan Kadić

Džajić je pohvalio uspeh Hrvatske na Svetskom prvenstvu, a biranim rečima je govorio i o Luki Modriću.

- Prvo, Hrvatska ima dobre igrače. Jesam li navijao, to je moja stvar i glupo je o tome pričati. Jako cenim vaše igrače i uspeh. Kapa dole! Treba imati i sreće. Koliko ste je imali do finala, toliko je tog dana niste. To je fudbal. Ostaje zapisano, istorijski uspeh.

- Luku sam gledao uglavnom u dresu Reala. Strašna je lična satisfakcija za igrača što je proglašen za najboljeg na Mundijalu i najboljeg igrača Evrope i sveta. A je li najveći u istoriji s ovih prostora, to je pitanje. Igrao je u velikim klubovima, ljudi ga cene i vole, a je li bolji od Bobana ili Šukera, neka kažu navijači. Neko će više ceniti magiju Prosinečkog, Džajića, Sušića, tako je u fudbalu koji se jako promenio. Jedan mi je bivši igrač Reala rekao: Luku svrstavaju u deset najvećih igrača u istoriji Reala. Zašto tome ne bih verovao?

Dragan Džajić izuzetno ceni Luku Modrića
Dragan Džajić izuzetno ceni Luku Modrića foto: AP

U poslednje vreme se često govori koliko bi reprezentacija bivše SFRJ u današnje vreme bila jaka, ali isto tako da bez obzira na vrhunske zvezde koje bi bile u tom timu, opet bismo našli način da se samouništimo.

- To su me u inostranstvu često pitali i govorili bi “niko ne bi mogao da vas pobediti”. Pitanje je ko vas vodi, kakav je stručnjak, šta ima u glavi. Velika većina igrača nadilazi međunacionalne tenzije. Ali nije lako to i nadići ako vas truju onde gde živite, oni koji vode opštu politiku. Bio je rat, mnogi su nekog izgubili...

A da li bi voleo da vidi opet utakmicu između Zvezde i Dinama?

Dragan Džajić misli da bi Zvezda danas pobedila Dinamo
Dragan Džajić misli da bi Zvezda danas pobedila Dinamo foto: Dragan Kadić

- To se može dogoditi samo ako nas žreb u Evropi spoji, sve je drugo nerealno. Voleo bih da gledam tu utakmicu, zašto ne? Igrale su već i Srbija i Hrvatska i šta je bilo? Ništa. Pobedili ste, malo se sladili i to je to. Teško mi je da predvidim ishod, ali mislim da bi Zvezda pobedila.

Džajić je rekao da često dolazi u Zagreb i da ne krije da je prijatelj sa Zdravkom Mamićem, bivšim čelnikom Dinama koji se nalazi u bekstvu nakon što je pred sudom osuđen na zatvorsku kaznu zbog malverzacija u zagrebačkom klubu.

Džajić je potvrdio reči Mamića uoči presude u osiječkom sudu "U jednom od naših lepih zagrebačkih restorana nekoliko je mojih prijatelja, a među njima i moj uzor Dragan Džajić. S njim je i srpska ikona Dule Savić. Zamolili su mitropolita Porfirija da organizuje večeru sa mnom. Čekali su me, a ja nisam došao.”

Dragan Džajić je potvrdio da je prijatelj sa Mamićem
Dragan Džajić je potvrdio da je prijatelj sa Mamićem foto: Beta

- Sve je to istina. Nije došao, bio je njegov advokat i rekao da mu je jako žao. Znam za sve njegove neprilike, kao i Tomičine. Dragi su prijatelji, uvek će to ostati. A ja ne mogu suditi hrvatskoj javnosti ako ima drukčije mišljenje. Meni nije jasno da se posle toliko uspeha Mamiću to događa, ali što da radim. Na kraju intervjua se prisetio i svoje ljubavi sa nekadašnjom Miss SFRJ Ivonom Puhier iz Splita koja je punila stupce tadašnje štampe i pre nastanka tabloida.

- Bila mi je devojka. Vrlo lepa. Ja mlad. I posle smo se čuli, i nakon njene udaje. Imam suprugu Branku, dve ćerke i unuka Luku. Jako smo srećna porodica i dobro živimo u Srbiji.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs / Izvor: Večernji list)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.