OVO JE ČOVEK KOJI BRANI ZVEZDU: Zovu ga kralj francuskih advokata, spasio je braću Karabatić zatvora, ozbiljna faca
Erik Dipon-Moreti je angažovan od strane Zvezde da brani njenu ukaljanu čast, Foto: Profimedia

Po faci mu se vidi

OVO JE ČOVEK KOJI BRANI ZVEZDU: Zovu ga kralj francuskih advokata, spasio je braću Karabatić zatvora, ozbiljna faca

Crveno-beli su angažovali možda i najjaču advokatsku kancelariju u Francuskoj

Objavljeno:

Crvena zvezda je najavila i krenula sa preduzimanjem konkretnih koraka povodom optužbi na račun kluba da je namestio utakmicu sa PSŽ-om u Ligi šampiona.

Nakon što je ugledni list "L'Ekip" objavio šokantnu priču da su crveno-beli namerno izgubili 5 razlike u Parizu, a da je neimenovani čelnik kluba baš na takav poraz uplatio u kladionici čak 5 miliona evra, to je izazvalo burne reakcije širom Evrope, ali i žestoke demantije srpskog kluba.

Detalj sa utakmice PSŽ - Crvena zvezda
Detalj sa utakmice PSŽ - Crvena zvezda foto: Starsport©

U želji da povrate svoj ugled i čast, koji su ovom pričom ukaljani, a uvereni u to da je francuski list objavio čiste neistine, na Marakani su odlučili da reaguju i krenu u pravnu borbu, a zbog toga su angažovali i advokatski tim iz Francuske.

Kako javlja "Politika", Zvezda je angažovala jednu od najboljih advokatskih kancelarija u Parizu "Dipon-Moreti i Ve", koju vode Erik Dipon-Moreti i njegov prvi saradnik Antoan Ve.

Moreti važi za, možda najboljeg advokata kada je reč o krivičnom pravu, uspevao je da izvoje pobede u nekima od najvećih i najvažnijih slučajeva u zemlji, a nezvanični nosi nadimak "kralj francuskih advokata".

Moreti je, primera radi, odbranio Ivana Kolona optužbi za ubistvo korzikanskog prefekta Kloda Erinjaka 1998. godine, a uspeo je i da odbrani Abdelkadera Meraha, čiji je brat Mohamed ubio 7 osoba u Tuluzu u terorističkom napadu pre šest godina.

Ipak, on je itekako upućen i u ovakve slučajeve, kao što su nedokazane optužbe za nameštanje, jer je branio braću Karabatić, Nikolu i Luku, koji su bili optuženi da su namestili utakmicu, jer su se kladili.

- Oni su se kladili, to je sportski prekršaj, ne krivično delo... Da bi pravosuđe moglo da interveniše u ovom slučaju, potrebna mu je nameštena utakmica, ali toga nema. Ovi ljudi najodlučnije odbacuju da su namestili tu utakmicu, oni nisu varalice, utakmica nije nameštena - rekao je tada Dipon Moreti.

Na kraju uspeo je sve optužene, a među njima su bili i Mladen Bojinović Dragan Gajić, da spase zatvorske kazne.

Takođe, i njegov privatni život je veoma zanimljiv, pošto je recimo oženio ženu koja je bila porotnica u jednom njegovom slučaju i on ju je ispitivao, ali su se razveli, pa je oženio pevačicu Izabel Bule.

Zvanični nadimak mu je Akvitator, što predstavlja spoj reči oslobodilac i matador, i jasno ukazuje na to kakve uspehe ima u sudnici.

Odbio je francuski orden Legija časti i glumio je samog sebe u filmu "Bastards".

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs / Izvor: Politika)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.