DOKAZ DA SU AMERI UNIŠTILI SFRJ, A POMOGLI SU SE FUDBALOM: Hrvat, bivši sekretar FSJ, otkrio nečuvene detalje!
Prva reprezentacija Hrvatske, Foto: Printscreen/Youtube

RADILI NAM O GLAVI

DOKAZ DA SU AMERI UNIŠTILI SFRJ, A POMOGLI SU SE FUDBALOM: Hrvat, bivši sekretar FSJ, otkrio nečuvene detalje!

Čovek je bio funkcioner celog Saveza, a radio je protiv njegovog interesa

Objavljeno:

Zaista šokantna otkrića bivšeg sekretara Fudbalskog saveza Jugoslavije Ante Pavlovića, koji je pričao o poslednjim godinama, mesecima i danima u kojima je to "telo" postojalo u sklopu one velike Jugoslavije.

Preselimo se na početak 90-ih godina, kada je odigran meč između Hrvatske i SAD, iako je Hrvatska i dalje bila u sklopu SFRJ.

- Da se nisam zatekao u sobi Međunarodne komisije FSJ na Terazijama i odgovorio na telefonski poziv iz Amerike te utakmice ne bi bilo - rekao je Pavlović.

Zato je, rekao je Pavlović, to bio Božji dar za hrvatski fudbal, jer je tu tajnu operaciju tadašnjeg Hrvatskog fudbalskog saveza pratio niz neverovatno srećnih okolnosti. Npr, Ante Pavlović gotovo se slučajno našao pokraj telefona u prostorijama FSJ-a kada su Amerikanci nazvali i dramatičnim tonom zatražili povratnu informaciju Jugoslovena. - Oni su tražili odgovor na njihov dopis koji su čekali nedeljama – odobrava li Fudbalski savez Jugoslavije utakmicu Hrvatska – SAD. Taj dan isticao im je poslednji rok da potvrde dolaze li u Zagreb. Taj njihov dopis nikada nije došao do mene, verovatno je završio u kanti za smeće, a ja sam reagovao ekspresno: odmah sam poslao odobrenje Fifi i Amerikancima da utakmica može da se igra, a u roku od nekoliko sati iz SAD-a je teleksom stigla potvrda da njihova reprezentacija dolazi u Zagreb – priseća se danas 85-godišnji Pavlović.

Naime, nikada u istoriji fudbala jedna država koja još nije bila samostalna i nezavisna (dakle, nepostojeća), kao 1990. godine Hrvatska, nije igrala prijateljsku utakmicu s jednom članicom FIFA, i to sa SAD! Pavlović podseća da je reakcija Beograda na igranje susreta Hrvatska – SAD bila gotovo histerična.

- Fudbalski savez Srbije, kojim je predsjedao Nemanja Stanković iz Niša, zatražio je zabranu te utakmice, upozoravajući na moju zloupotrebu funkcije, te sazivanje hitne sednice predsedništva FSJ. Ona je i održana i na njoj su Srbi doživeli još jedan poraz, i to nasred Terazija: nisu skupili pet glasova kako bi nadglasali blok koji su činili Hrvatska, Slovenija, Makedonija i BiH – priča Pavlović.

Drugi čin drame u organizaciji utakmice Hrvatska – SAD bilo je kako garantovati sigurnost italijanskim sudijama i, naravno, Amerikancima; kako će Pavlović uveriti saveznike u predsedništvu FSJ da u organizaciji utakmice neće biti ni najmanje greške, jer u suprotnom, sankcije bi snosila reprezentacija Jugoslavije.

- Tada sam sazvao hitni organizacioni sastanak u Zagrebu, na kojem su bili dogovoreni svi detalji. Ključni ljudi te operacije bili su tadašnji zapovednik antiterorističke jedinice Lučko Marko Lukić i načelnik PU zagrebačke za red i mir Vjekoslav Brajović. Oni su bili najznačajnije figure u pripremi tog spektakularnog događaja – naglašava Pavlović.

Navijači Jugoslavije
Navijači Jugoslavije foto: Profimedia

Za dolazak tako zvučnog suparnika u Zagreb zaslužan je Hrvat iz Toronta, danas 77-godišnji Džon Opačak, koji tvrdi kako je kod vodstva HFS-a insistirao da reprezentaciju vodi Dražan Jerković. U njegovom stručnom štabu bili su Ivica Grnja, Zdenko Kobeščak i Vladimir Lukarić, a u zapisniku samo 14 igrača.

Vatreni su pred 30.000 gledalaca savladali SAD sa 2:1 pogocima Aljoše Asanovića i Ivana Cvjetkovića, igračem utakmice proglašen je maestralni Marko Mlinarić, a prvi kapitan Hrvatske bio je tada 34-godišnji Zlatko Kranjčar.

Evo sastava i klubova u kojima su tada igrali Hrvati:

Ladić (Dinamo), od 70. Gabrić (Rijeka), Kasalo (Nirnberg), Vulić (Majorka), Peršon (Dinamo), od 71. Židan (Dinamo), Dražić (Hajduk), Čelić (Hajduk), Asanović (Mec), od 58. Mladenović (Dinamo), Mlinarić (Kan), Kranjčar (St. Polten), Shala (Dinamo), Cvjetković (St. Truden).

Zvonimir Boban
Zvonimir Boban foto: Reuters

Za sledeću akciju, utakmicu s Rumunijom u Rijeci (22. decembra 1990.), ekipi Hrvatskog fudbalskog saveza su se priključili Jarni, Bogdan, Jurčević, Rupčić, Šuker, Boban i Štimac, a malo ko zna da je treću utakmicu trebalo da igraju 13. marta 1991. s Mađarskom u Osijeku, ali Fifa ju je zabranila.

- HNS je tada napravio propust ne obavestivši me da priprema tu utakmicu. Išao je u tu akciju bez mog, odnosno FSJ-ovog dopuštenja, i FIFA je, na intervenciju Beograda, zatražila od mađarskog saveza da otkaže utakmicu - zaključio je Ante Pavlović. Dakle, ukoliko niste znali ko je radio o glavi našoj velikoj državi, sada znate!

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Večernji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.