DUŠANE, NISI SAM: Zbog ovih penala psovali smo srpske fudbalere, a slavili Nemca!
Promašeni penali, Foto: Printscreen/Youtube

PODSEĆANJE

DUŠANE, NISI SAM: Zbog ovih penala psovali smo srpske fudbalere, a slavili Nemca!

Promašeni penali koji su nervirali navijače

Objavljeno: 21:07h

Fudbalska reprezentacija Srbije odigrala je nerešeno sa Rumunijom 0:0, a tragičar meča je kapiten Dušan Tadić koji je promašio penal.

Nije Tadić jedini, jer je kroz modernu istoriju srpskog/ex-Yu fudbala bilo nekoliko igrača koje su navijači proklinjali.

Na Svetskom prvenstvu u Italiji 1990. godine, reprezentaciju Jugoslavije činili su fudbaleri koji su osvojili omladinsku titulu prvaka sveta u Čileu. U četvrtfinalu takmičenja, Jugosloveni su se sastali sa Argentinom koja je branila trofej. U regularnom delu bilo je 0:0 pa su polufinalistu morali da odluče penali. Ko zna kakav bi rezultat Jugoslavija tada napravila da su Dragan Stojković Piksi i Dragoljub Brnović bili precizni sa bele tačke.

Svetsko prvenstvo u Francuskoj 1998. godine je još jedna gorka pilula za fudbal na ovim prostorima. Čak ni posle 20 godina prečka na stadionu u Tuluzu ne miruje posle udarca Predraga Mijatovića u osmini finala protiv Holandije. Bilo je 1:1, a napadač Jugoslavije je rešio da stane nasuprot Edvina Van der Sara i šutira jedanaesterac. Poznata je posledica takve odluke.

U kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2012. godine, Srbija je izgubila od Slovenije sa 1:0. Pobeda u toj utakmici Srbiji bi donela baraž, a bilo kakvu šansu za to propustio je Nemanja Vidić. Nasuprot njega, stajao je Samir Handanovič, jedan od najboljih svetskih golmana - specijalista za penale, koji mu je odbranio udarac.

Srpski navijači ne bacaju uvek kletve zbog promašenih jedanaesteraca. Nekad se dogodi i da se raduju zbog toga. Kao na Svetskom prvenstvu 2010. godine u Južnoj Africi. Tada je Srbija pobedila Nemačku sa 1:0, a junak utakmice bio je Vladimir Stojković koji je odbranio penal Lukasu Podolskom.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.