NEKO IZ KLUBA JE DOJAVIO: Francuski ekspert otkriva kako je bilo moguće uplatiti 5 miliona evra na meč PSŽ - Zvezda
Evropa bruji o tvrdnji francuskih medija da je meč PSŽ - Crvena zvezda namešten, Foto: AP

Pojašnjenje BIVŠEG direktora ARJEL-a

NEKO IZ KLUBA JE DOJAVIO: Francuski ekspert otkriva kako je bilo moguće uplatiti 5 miliona evra na meč PSŽ - Zvezda

Bivši direktor Regulatornog tela za onlajn klađenje ispričao je francuskim medijima kako je moguće izvesti ono za šta je "L'Ekip" optužio Zvezdu i njenog funkcionera

Objavljeno: 12:06h

Trese se Evropa, a posebno u Francuskoj i Srbiji posle šokantnih informacija koje je objavio ugledni "L'Ekip" o tome da je utakmica izmeđuPSŽ-a i Crvene zvezde u Ligi šampiona nameštena.

Čuveni francuski list je objavio da ima informacije da je jedan visoki čelnik srpskog kluba uplatio prilikom klađenja čak 5 miliona evra da će njegov klub izgubiti sa pet razlike, a da o svemu tome je bilo dojavljeno UEFA i da se uveliko vodi istraga o celom slučaju.

Navodno je čelnik Zvezde uplatio čak 5 miliona da će njegov tim izgubiti pet razlike
Navodno je čelnik Zvezde uplatio čak 5 miliona da će njegov tim izgubiti pet razlike foto: Starsport©

Uzburkalo je to svetsku javnost i gotovo svi evropski mediji su to preneli, jer bi to mogao na kraju krajeva biti najveći skandal u istoriji evropskog fudbala, a tom pričom se bave svi od Škotske do Istanbula.

Oba kluba su demantovala takve priče, njihov ugled i reputacija su dovedeni u pitanje, a svi se trude da saznaju sada što više, pogotovo u Francuskoj, gde se navodno dogodila i uplata, ali i isplata.

Žan-Fransoa Vilote, bivši direktor Regulatornog tela za onlajn klađenje
Žan-Fransoa Vilote, bivši direktor Regulatornog tela za onlajn klađenje foto: Profimedia

Zbog toga je čuveni "Le Parizijen" stupio u kontakt sa Žan-Fransoom Viloteom, bivšim direktorom Regulatornog tela za onlajn klađenje (ARJEL), kako bi im objasnio da li je uopšte moguće i na koji način uplatiti toliki novac.

- Ne iznenađuje me, mada me svaki put zapanji - odmah je poručio Vilote.

Viloto je od 2009. do 2014. godine obavljao funkciju direktora pomenutog Regulatornog tela za onlajn klađenje, vrlo dobro je upoznat gde, kako i koliko i u kom obimu se dešavaju uplate na sportske mečeve širom sveta.

- Jednostavno, moramo živeti sa time da ne postoji meč, bez obzira na rang takmičenja ili sporta, koji je zaštićen od manipllacije klađenjem. I dalje postoji veliki broj zemalja koje ne kontrolišu onlajn klađenje.

U mnogim zemljma je zabranjeno onlajn klađenje i stroga je kontrola uplata, ali kako Vilote kaže, uvek postoje grupe koje nesmetano vrše velike uplate na sportsko klađenje.

Žan-Fransoa Vilote kaže da je nameštaljku UEFA mogao da prijavi samo neko ko je blizak klubu
Žan-Fransoa Vilote kaže da je nameštaljku UEFA mogao da prijavi samo neko ko je blizak klubu foto: Profimedia

- U Kini, Hong Kongu klađenje je, recimo, zabranjeno, ali su takve aktivnosti zapravo u zamahu tamo. Mnoge evropske države, kao Malta na primer, uopšte nemaju regulatorno telo za kontrolu onlajn klađenja. Postoje teritorije sa velikim slobodama u tom smislu, kao Delaver u SAD. Veoma je lako naći kladionice koje nisu kontrolisane.

Ono zbog čega su ga novinari "Le Parizijena" kontaktirali jeste da im objasni na koji način je moguće da neko uplati pet miliona evra na jednu utakmicu, kao što se tvrdiu slučaju Pari Sem Žermena i Zvezde.

- To se dešava na internetu, na sajtovima na koje se može pristupiti iz svih zemalja jer nemaju "geoblokadu". Suma se razdeli na manje iznose i uplati na nekoliko mesta kako bi se izbegla sumnja. Kriminalne mreže organizuju takve uplate - objašnjava Viloto.

Reputacija i ugled Zvezde i PSŽ-a su ovom pričom dovedeni u pitanje
Reputacija i ugled Zvezde i PSŽ-a su ovom pričom dovedeni u pitanje foto: Starsport©

Na pitanje kako komentariše to da je UEFA prva obaveštena o uplati na meč, kaže:

- To znači da je osoba koja je prijavila UEFA, neko sa fudbalskog terena ili iz okruženja kluba.

Za kraj, kako će ovaj slučaj, ako se i dokažu nelegalne radnje od strane nekog od zaničnika Zvezde, ali i Pari Sen Žermena, uticati na dalju kontrolu klađenja na utakmice.

- Optimista sam. Sve je više regulatornih tela u evropskim zemljama i u SAD. Veliki je zamah u tom pravcu. Utiče na to i snažan interes sportskih organizacija da se stane na put tome, jer je jasno da ovakve manipulacije utiču na ekonomiju samih takmičenja. Kineskoj ligi je, recimo, trebalo dugo vremena da finansijski stane na noge jer je bilo mnogo korupcije. Sajtovi su tako organizovani da dele informacije. Konačno, uprkos odlaganju da se radikalizuje rešavanje ovog problema, јavni organi shvataјu da iza ovog problema postoјe kriminalne mreže za pranje novca. Zato žele da ga regulišu - zaključio je Vilote.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.