NIKAD ISPRIČANA PRIČA: Zvezdin as, a nije Muslin, otkrio Zinedina Zidana dok je još bio momčić!
Foto: AP

ISPOVEST

NIKAD ISPRIČANA PRIČA: Zvezdin as, a nije Muslin, otkrio Zinedina Zidana dok je još bio momčić!

- Žao mi je što nisam ostao još jednu sezonu da malo odigramo zajedno. Ne verujem da mu je tih nekoliko utakmica bilo presudno, ali bilo je lepo da posmatramo rađanje velikog igrača

Objavljeno:

Dok je Dušan Savić u drugoj polovini osamdesetih, na samom kraju karijere, igrao za francuski Kan, u timu sa njim je bio i tada sedamnaestogodišnji Zinedin Zidan, tada potpuno nepoznat fudbalskoj javnosti.

O ovom događaju sa zalaska karijere fudbaler Crvene zvezde pričao je u velikom intervjuu za novi broj Nedeljnika.

- On je bio klinac, tek je počeo, a ja sam bio na kraju karijere. Igrao je tri ili četiri utakmice po 15, 20 minuta - rekao je Savić.

Dušan Savić
Dušan Savić foto: Dragan Kadić

Savić kaže da mu je Zidan odmah upao u oči.

- Trenirao je sa nama poslednjih šest meseci moje karijere. Moram da priznam da je nas starije malo i nervirao, voleo je da mrcvari loptu. I na početku svoje karijere, kao i kada je postao svetska zvezda, imao je isti stil, isto je trčao, na isti način ulazio u dribling. Videlo se da su njegovi kontrola lopte i pregled igre vanserijski. Bio je zatvoren u sebe i povučen. Ali ni sada ne deluje da je mnogo pričljiv - kaže Savić.

Nije poznato i kako je baš Dušan Savić uticao da Zidan kao klinac dobije šansu u Kanu.

Trener, naime, nije bio raspoložen da ga baci u vatru.

- Nije da mu se nije dopadao. On je, kao svaki trener takmičar, voleo da ima iskusnije igrače. Možda i jeste bilo malo prerano za Zidana, ali bili smo u takvoj poziciji na tabeli da trener nije imao šta da rizikuje. Svaki trener, ipak, misli samo da ga ne smene, i više voli da bude sedmi nego dvanaesti. Ipak, trebalo bi imati neki viši cilj - u periodu kada imaš prostora da na nekoliko utakmica lansiraš jednog ili dvojicu mladih igrača. Boro Primorac i ja smo trenera, koji je bio malo stariji od nas, i koji nas je poštovao i voleo, ubeđivali da pusti malog da odigra. Rekli smo mu: 'Šta te košta da igra 15 minuta, njemu će mnogo značiti, a mi nemamo šta da izgubimo.' I baš tako je bilo. Žao mi je što nisam ostao još jednu sezonu da malo odigramo zajedno. Ne verujem da mu je tih nekoliko utakmica bilo presudno, ali bilo je lepo da posmatramo rađanje velikog igrača - ispričao je Dule Savić.

Zinedin Zidan sa peharom Lige šampiona
Zinedin Zidan sa peharom Lige šampiona foto: Reuter/Andrew Boyers

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs / Nedeljnik)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.