ZVEZDA JE VRATILA AMERIKANCIMA FUDBAL - ONAJ ISKONSKI: Nije to samo ponos kluba, to je sećanje na ono što je izgubljeno, ono kada smo svi bili jednaki!
Foto: Profimedia

SVI PIŠU O ZVEZDI

ZVEZDA JE VRATILA AMERIKANCIMA FUDBAL - ONAJ ISKONSKI: Nije to samo ponos kluba, to je sećanje na ono što je izgubljeno, ono kada smo svi bili jednaki!

Jedan od najpoznatijih svetskih listova piše o Crvenoj zvezdi

Objavljeno:

Plasman u Ligu šampiona Crvene zvezde daleko se čuje, čak i preko Atlantika.

Novinar Rori Smit, autor jednog od najpoznatijih svetskih listova "Njujork Tajmsa", posvetio je tekst šampionu Srbije na dan kada Crvena zvezda u prvom kolu Lige šampiona dočekuje Napoli.

- Mesto Crvene zvezde u Ligi šampiona govori mnogo više nego samo o ponosu jednog kluba. To je eho kako je nekada bilo i poruka da su postojala vremena kada fudbalski tereni nisu bili nejednaki i kada su timovi širom Evrope mogli da se takmiče. Plasman Crvene zvezde nas podseća da istorija nije krenula 1992. godine, da nije sve u engleskim, španskim ili italijanskim gigantima koji imaju monopol nad veličinom, nad slavnim sećanjima - piše Smit u svom tekstu.

Nije često da balkanski fudbalski klubovi zavređuju pažnju novinara u SAD, ali Crvena zvezda kao bivši prvak Evrope to zaslužuje.

- Trijumf Crvene zvezde pre 27 godina pripada nekom drugom svetu. To je poslednji put da se odmah igrala eliminaciona faza i poslednji put da su učestvovali samo šampion država. Sledeće sezone UEFA je uvela grupno takmičenje, a potom je 1994. godine osnovana Liga šampiona. Ta pobeda Crvene zvezde predstavlja nešto sasvim drugačije – to je poslednji put da je tim iz istočne Evrope bio u mogućnosti da se bori sa gigantima sa zapada. Samo je Dinamo Kijev 1999. godine došao do polufinala Lige šampiona. U retrospektivi, 1991. godina nije bila samo kraj za jedan klub ili državu, već za pola kontinenta - dodao je novinar.

Osnova teksta "Njujork tajmsa" je da podseti čitaoce kako je Liga šampiona izgledala nekada, a kako izgleda danas i da je prosto nemoguće da se ekipe sa istoka Evrope nose sa onima iz pet najjačih evropskih liga.

- U četvrtom šeširu mnogo je bilo klubova kao Zvezda, koji su se nadali da će biti malo više od smetnje za bilo koji supertim. Niko (od tih klubova iz četvrtog šešira) nije polemisao kako će žreb uticati na šanse da se osvoji Liga šampiona. To bi bilo skoro isto čudo kao i kada bi se Zvezda plasirala u nokaut fazu. To je priroda moderne Lige šampiona – ona je postala isključivo zaštita timova koji dolaze iz pet najvećih liga Evrope. Ipak, Zvezdi pripada mesto u Ligi šampiona ove sezone, čak i ako se ispostavi da će njeno učešće biti 'minijaturno'. Zvezdino učešće neće biti samo da popuni broj takmičara, da bude prepreka, već će poslužiti kao uspomena, podsetnik, onoga što je izgubljeno - zaključio je Rori Smit.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.