Kako do Evropskog prvenstva kroz Ligu nacija? Nikad lakše...
Foto: EPA/Salvatore Di Nolfi/Ilustracija

kako to funkcioniše?

Kako do Evropskog prvenstva kroz Ligu nacija? Nikad lakše...

Saznajte sve o novom zanimljivom takmičenju UEFE!

Objavljeno: 14:03h

Ovog četvrtka (6.9.2018.) počinje novo Uefino takmičenje među nacionlanim timovima - Liga nacija.

Naravno, svakoga sada zanima šta je to i kako funkcioniše pa smo odlučili da vam u ovom tekstu sve detaljno objasnimo šta to naticanje donosi.

Ovo takmičenje je osmišljeno kako bi se, između ostalog, ukinule "beznačajne" prijateljske utakmice, pa su one smanjene na 9 (ranije je bilo 12).

Nemci posle debakla u Rusiji, Francuzi sa titulom prvaka sveta. Ali u Nemačkoj niko ne može da bude favorit osim Nemaca. Kec u prvom derbiju Lige nacija vredi 2,55, dvojka tek nešto više – 2,75. Pogledajte i sve druge MOZZART kvote za utakmicu Nemačka – Francuska.

U Ligi nacija će se takmičiti 55 nacionalnih timova, između ostalih i tzv. Kosovo, a oni će biti raspoređeni u četiri divizije: A, B, C i D. Naša reprezentacija će nastupiti u "ligi" C i biće u grupi sa Rumunijom, Crnom Gorom i Litvanijom.

Divizija u kojoj je Srbija
Divizija u kojoj je Srbija foto: Printscreen

Pobednici svake grupe sastaće se u polufinalu divizije, gde će pobednik iste obezbediti učešće na Evropskom prvenstvu 2020. godine. Ukoliko se neki od timova koji je stekao učešće među poslednjih četiri kroz regularne kvalifikacije domogao Evropskog prvenstva, njegovo mesto će zauzeti sledeći iz grupe koji nije, ili neko iz niže divizije (pošto se plej-of Lige nacija igra posle kraja kvalifikacija za EURO).

A evo kako su iz UEFE to objasnili.

- Ukoliko se pobednik grupe u Ligi nacija već kvalifikovao na Evropsko prvenstvo kroz kvalifikacije, njegovo mesto zauzeće sledeći najbolje plasirani tim u ligi. Ako u samoj ligi nema četiri tima za takmičenje, prazna mesta zauzeće timovi iz drugih liga prema renkingu propisanom od strane UEFA Lige nacija.

Takođe, prvoplasirani iz svake grupe će se naredne sezone takmičiti u većem rangu ovog turnira, a isto tako će poslednjeplasirani igrati u diviziji ispod.

Pobednik A divizije će biti proglašen za šampiona Lige nacija i osvojiće trofej.

Trofej Lige nacija
Trofej Lige nacija foto: EPA/Salvatore Di Nolfi/Ilustracija

Liga nacija je, kao što je sada već moderno za regionalska klupska i reprezetativna takmičenja, dobila i svoju himnu koju možete poslušati OVDE.

Ovo takmičenje će verovatno u budućnosti nositi i mesto na Mundijalu, to još nije odlučeno, ali se pretpostavlja da će najverovatnije učešće obezbediti samo šampioni grupe A i B.

Sistem takmičenja u Ligi nacija
Sistem takmičenja u Ligi nacija foto: Printscreen/UEFA

Liga nacija je osim takmičarskih utakmica važna i zbog finansija zato što će svaka reprezentacija samo za učešće biti nagrađena sa 1.500.000, 1.000.000, 750.000 odnosno 500.000 evra u zavisnosti u kojoj diviziji se takmiči.

Hrvati kao finalisti Mundijala, Portugalci bez Kristijana Ronalda, koji je zatražio odmor. Ipak, kec vredi 2,55 i Portugalija je blagi favorit. Pogledajte i ostale kvote MOZZART kladionice za prijateljski meč Portugalije i Hrvatske.

Šampion Lige A će osvojiti 4.500.000, vicešampion 3.500.000, trećeplasirani 2.500.000, dok će četvrtoplasirani osvojiti 1.500.000 evra.

Ovog bonusa nema u ostale tri divizije, pa će pobednik svake grupe dobiti finansijsku injekciju u vrednosti od 1.000.000, 750.000 i 500.000 evra u zavisnosti u kojoj se grupi nalazi (B, C ili D)

Liga nacija je naišla i na oštre kritike, jer će zbog svog formata neke od slabijih reprezentacija (one koje su u grupama C i D, Litvanija, Moldavija, Azerbejdžan, Makedonija, Jermenija...) moći da se kvalifikuju na šampionat Evrope zbog lakših utakmica, a neki od jačih timova (grupe A i B) će propustiti to takmičenje zbog težih protivnika.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.