Posle ulaska Zvezde u Ligu šampiona UEFA menja jedno od najstarijih svojih pravila: Na tome insistiraju Murinjo, Anćeloti, Alegri...
Foto: EPA/Andreas Schaad

Crveno-beli najsvežiji primer

Posle ulaska Zvezde u Ligu šampiona UEFA menja jedno od najstarijih svojih pravila: Na tome insistiraju Murinjo, Anćeloti, Alegri...

Posle više od pola veka primene, uskoro bi ovo pravilo moglo biti ukinuto

Objavljeno:

Posle više od pola veka postojanja pravilo "gola u gostima" će biti ukinuto!

UEFA je odlučila da preispita i najozbiljnije razmotri o ukidanju pravila, koje je primenjivano u mečevima nokaut faze u njenim takmičenjima još od sezone 1965/66.

Sve to je posledica apela koji su treneri najboljih evropskih klubova (Murinjo, Alegri, Anćeloti, Emeri, Tuhel, Lopetegi izneli na godišnjem okupljanju u Švajcarskoj.

Nekoliko poslednjih godina brojni stručnjaci i javnost smatraju da bi trebalo da se ukine pravilo da se pogodak u gostima više vrednuje od onog na domaćem terenu, a najčešći razlog za to jeste da se u današnjem vremenu fudbal promenio i da više nije toliko teško postići gol na gostovanju.

Kao jedan od poslednjih primera navode i duele između Crvene zvezde i Red Bul Salcburga u plej-ofu za Ligu šampiona, kada je srpski prvak prošao u grupnu fazu takmičenja nakon što je u prvom meču u Beogradu bilo 0:0, dok je u revanšu u Austriji bilo 2:2 i zahvaljujući tome srpski predstavnik je ušao u grupnu fazu.

- Treneri misle da postići pogodak u gostima nije teško kao što je bilo nekada i da stoga ne bi trebalo da ima posebnu važnost. Njihov stav je da to pravilo treba preispitati i UEFA će to i učiniti - rekao je Đorđo Marketi, zamenik generalnog sekretara evropske "kuće fudbala".

Đorđo Marketi
Đorđo Marketi foto: EPA / Salvatore Di Nolfi

Pravilo "gola u gostima" prvi put je primenjeno u Kupu pobednika kupova 1965/66. Pre toga je u slučaju nerešenog rezultata bacan novčić ili je igrana treća utakmica na neutralnom terenu. Treneri su se takođe založili da bi prelazni rok u svim zemljama trebalo da bude završen pre početka sezone, kao što je od ovog leta slučaj u Engleskoj.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.