Zvezda odavno nije ovoliko razbila kasicu: Na Marakani potrošeni milioni na pojačanja, piroćanski prelazni rok u Humskoj!
Foto: Filip Plavčić/Profimedia/Beta/Branislav Božić

Letele novčanice

Zvezda odavno nije ovoliko razbila kasicu: Na Marakani potrošeni milioni na pojačanja, piroćanski prelazni rok u Humskoj!

Kako su dva najveća srpska kluba odradilа prelazni rok i koliko je novca potrošeno na nove igrače

Objavljeno: 13:33h
Uroš Marjanović

Letnji prelazni rok u Srbiji završio se pre četiri dana! Makar što se dovođenja novih igrača u srpske klubove tiče, to bi bilo to, sada jedino mogu još da se dogode neki odlasci jer u pojedinim zemljama fudbalska pijaca još nije završena.

A sada je vreme da se napravi neka vrsta rekapitulacije i da vidimo koliko su dva najbolja srpska kluba - Crvena zvezda i Partizan potrošili na pojačanja.

CRVENA ZVEZDA

Klub sa Marakane, aktuelni šampion Srbije je definitivno bio najveći trošadžija u srpskom fudbalu ovog leta, i potrošio je na dolaske igrača novac kakav dugo nije potrošen na Marakani.

Međutim, u Ljutice Bogdana imaju i opravdanja za to u rezultatima, jer je ovog leta ostvaren istorijski uspeh plasmanom u grupnu fazu Lige šampiona, a uz to su uspeli da naprave i nekoliko izuzetno isplativih transfera.

Crvena zvezda je tokom ovog leta zvanično dovela 15 fudbalera.

Dušan Jovančić iz Vojvodine i Milan Jevtović iz Antalije su stigli kao slobodni igrači, talentovani golman Miloš Čupić je stigao za 20.000 evra iz OFK Beograda, a 80.000 evra je košta dolazak iskusnog čuvara mreže Zorana Popovića iz Bodo Glimta.

Trojica igrača su stigla na plaćene pozajmice od godinu dana, a za koje će crveno-beli morati da izdvoje značajna sredstva.

Iz Brage je stigao Nikola Stojiljković i njegov jednogodišnji boravak će biti plaćen 200.000 evra, za isti vremenski period biće isplaćeno 260.000 evra Al Kvadisiji za Rašida Sumailu i a skuplje nego većina pojačanja košta jednogodišnja pozajmica Džonatana Kafua iz Bordoa - 700.000 evra.

Crveno-beli su najviše novca potrošili poslednjeg dana prelaznog roka, kada su u poslednjim satima doveli čak tri izuzetno zvučna i skupa pojačanja.

Ričmond Boaći je plaćen kineskom Suningu 1,5 miliona evra, ali je to odličan posao pošto je prethodno bio prodat baš tom klubu za 5,5 miliona evra samo nekoliko meseci ranije.

Za Gorana Čaušića je plaćeno milion evra Arsenalu iz Tule, dok je dolazak najvećeg i najzvučnijeg imena Marka Marina koštao 700 hiljada evropskih novčanica koliko će biti plaćeno Olimpijakosu.

Osim toga, još na početku leta pristigao je Dejan Meleg za 300.000 evra iz Kajzerija, Lorenco Ebesilio plaćen kiparskom APOEL-u 600.000 evra, a jedno od kapitalnih pojačanja sigurno, Miloš Degenek je koštao 200.000 evra. Veljko Simić je plaćen takođe 200.000 evropskih novčanica Zemunu.

Ujedno da se ne smetne s uma da je srpski klub morao od ovog leta da krene sa otplatom Srđana Babića Sosijedadu, nekon što je u finišu prošle sezone postignut dogovor o otkupu na rate njegovog ugovora posle pozajmice na kojoj je bio na Marakani.

I da se ne zaboravi da je na malo iznenađenje mnogih Zvezda već kaparisala prvo pojačanje za zimu, Erika Jirku iz Spartaka iz Trnave koji je plaćen 750.000 evra, ali će zvanično doći u klub tek na zimu.

Sve to ukupno daje sumu od 7, 31 miliona evra, prema podacima specijalizovanog sajta "Transfermarkt".

Ipak, ne bi trebalo zaboraviti da će samo od Nemanje Radonjića biti inkasirano 6,7 miliona evra, a da je Aleksandar Pešić prodat za 4,2 miliona, Uroš Račić Valensiji 2,2 miliona, Luka Adžić za 800 hiljada i Abraham Frimpong 300.000.

Dakle, samo tim transferima su na Marakani pokrili kompletnu potrošnju ovog leta, a da ne pričamo da će ogromna suma biti zarađena od samog plasmana u grupnu fazu Lige šampiona, ali i da će svaki bod i svaka pobeda biti dodatni profit.

PARTIZAN

Klub iz Humske ovog leta našao se u velikim problemima, a tome je moguće i pridoneo slabo odrađen prelazni rok.

Isprsili su se prošlog leta u Partizanu kada je doveden Sejduba Suma koji ništa nije uradio za rekordan novac, pa su se verovatno ovog leta i malo vodili onom narodnom "koga zmija ujede i guštera se plaši".

Uz sve to rezultati nisu išli na ruku upravi crno-belih, pogotovo što na kraju nisu uspeli da se plasiraju u grupnu fazu Lige Evrope.

Najskuplje pojačanje Partizana ovog leta bio je u stvari igrač koji je stigao prošle zime - Saša Zdjelar, jer je postignut dogovor sa Olimpijakosom o otkupu njegovog ugovora za 500.000 evra.

Nemanja Nikolić je iz subotičkog Spartaka došao za 350.000 evra, a pojačanje koje se za sada najviše pokazalo - Goran Zakarić - plaćen je 150.000 evra Željezničaru iz Sarajeva.

Uoči mečeva protiv Bešiktaša u plej-ofu iz turskog Genčlerbirligija je doveden Aleksandar Šćekić za 100.000 evra i to bi bilo to što su u Humskoj potrošili na obeštećenja ove godine.

Mark Valijente, Rikardo Gomeš, Milan Smiljanić i Gabrijel Enake došli su kao slobodni igrači, što je jedna od retkih pohvalnih stvari u ovom prelaznom roku...

Prema podacima Transfermarkta na pojačanja su crno-beli potrošili 1,1 miliona evra, dok su recimo sa druge strane, prema istom portalu, zaradili 3,4 miliona evra.

Razlog tome jeste što je tek ove godine počeo da se otplaćuje transfer Dušana Vlahovića u Fiorentinu koji je dogovoren pre godinu dana za 1,5 miliona.

Takođe, Leandre Tavamba je prodat za 1,4 miliona Tavonu, a Marko Jevtović za 500.000 Konji.

BONUS VIDEO:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.