Beogradska "sirotinja" zasenila velikane: Dame i gospodo - Zvezda se vratila!
Foto: FK Crvena zvezda

puca nostalgija

Beogradska "sirotinja" zasenila velikane: Dame i gospodo - Zvezda se vratila!

Zvezda rapametila Engleze

Objavljeno:

Crveno-beli su se kvalifikovali u grupnu fazu Lige šampiona prvi put u svojoj istoriji i igraće u grupi sa evropskim velikanima Liverpulom, Pari Sen Žermenom i Napolijem.

Plasman kluba iz Ljutice Bogdana u najelitnije odjeknuo je i van granica naše države pa je tako i ugledni list iz Engleske Gardijan imao samo reči hvale o srpskom šampionu.

- Crvena zvezda Beograd. Ime koje odzvanja nostalgičnim ehom. Posle 26 godina apstinencije, šampion Srbije je najzad u grupnoj fazi Lige šampiona, u kojoj će se sastati sa Liverpulom, Pari Sen Žermenom i Napolijem. Poslednji put crveno-beli su u najelitnijem evropskom takmičenju učestvovali 1992, ali nikada u ovom formatu.

Igrači Crvene zvezde
Igrači Crvene zvezde foto: Espreso.co.rs

Krvavi obračuni na Balkanu su doveli do sankcija, pa je Zvezda morala da protivnike dočekuje na "domaćem terenu" van granica Srbije. Nakon poraza od Anderlehta 3:2, ekipa Siniše Mihajlovića, Darka Pančeva i Mitka Stojkovskog završila je iza Sampdorije, koja je tako stigla do finala i izgubila od Barselone.

Eskalacija rata u domovini Zvezde, podrazumevala je da manje od godinu dana nakon što su postali prvaci sveta crveno-beli padnu u zaborav. Četvrt veka kasnije vratili su se gde pripadaju - na najvažnijem takmičenju kontinenta.

Ben protiv Salcburga
Ben protiv Salcburga foto: Starsport©

Iako je finale 1991. godine u Kupu šampiona verovatno najdosadnije u istoriji, jer je Zvezda imala strah da ne izgubi od Olimpika, to nije stvar za koju navijači mare. Zvezda je bila prvak Evrope posle izvođenja penala.

Siniša Mihajlović je dve decenije kasnije pričao o tome - To je najdosadnije finale. Međutim, da smo ušli u meč ofanzivno - izgubili bismo. Ne zato što su oni bili bolji, nego zato što smo mi bili neiskusni. Tim je bio sastavljen od dece.

Siniša Mihajlović
Siniša Mihajlović foto: Profimedia

Grupa puna dece nije pokazala respekt prema Grashopersu, Rendžersu, Dinamu iz Drezdena i Bajernu iz Minhena na putu do finala.

Gotovo 26 godina kasnije, Zvezda je uspela da se domogne grupne faze takmičenja Lige šampiona na težak način. Prvo kolo, crveno-beli su igrali sa Spartkasom iz Jurmale, da bi sledeći dvomeč za protivnika imali litvansku Suduvu. Slovački šampion Spartak Trnava je bio pretposlednji zadatak za Beograđane. Sve to krunisano je prolaskom preko Salcburga.

Crkveni miševi u finansijskom smislu, protiv ekipe koja ima više para nego konj dlaka, tako se može opisati duel Zvezde i Salcburga. Srpski šampion se našao dva gola u zaostatku, na ivici ispadanja i odlaska u Ligu Evrope. Međutim, El Fardu Ben je stupio na scenu u 65. i 66. minutu i odveo goste u Ligu šampiona.

Igrači Crvene zvezde
Igrači Crvene zvezde foto: Dado Đilas

Crveno-beli su dobili svih pet mečeva u Superligi, ali im je najveća poseta na domaćem terenu bila 7.612 gledalaca. Neko bi mogao da primeti da će interesovanje porasti kada dođu Liverpul, Napoli i PSŽ, a stadion "Rajko Mitić" bude krcat, što će biti scene koje će podsećati na njihove evropske slavne dane.

Međutim, tim koji je osvojio Kup šampiona... se raspao nedugo zatim. Govoreći za "Iza zavesa" Džonata Vilsona, tadašnji golman i kapiten Stevan Stojanović, rekao je "Nikada nećemo znati koliko bismo dobri mogli da budemo". Sada, nova generacije uglavnom nepoznatih fudbalera Crvene zvezde može da testira sebe protiv evro-elite - zaključuje Gardijan.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs / Gardijan)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.