Lekcija koju pamte večno: Miljan Miljanić promenio fudbalsku filozofiju na Enfildu!
Foto: Reuters

u liverpulu se i dalje sećaju

Lekcija koju pamte večno: Miljan Miljanić promenio fudbalsku filozofiju na Enfildu!

- Crvena zvezda i Miljan Miljanić očito su nas nečim naučili - zaključio je britanski portal

Objavljeno: 19:51h

Britanski mediji okarakterisali su generaciju Crvene zvezde, koja je 1973. godine dva puta pobećivala Liverpul, kao ekipu koja je promenila fudbalsku filozofoiju slavnog kluba sa Enfilda.

Britanski portal "Game of the people" bavi se istorijom fudbala, sada se prisetio čuvene Zvezdine generacije koja je nanela prvi poraz Liverpulu na njhovom stadionu i ostavila dubok trag u srcima pravih ljubitelja fudbala na Ostrvu. Ekipa Miljana Miljanića predvođena Coletom Jankovićen zasenila je Enfild svojom pas igrom. Crveno-beli su nadigrali tim čuvenog Bila Šenklija u svakom elementu igre, a posle ovog poraza Liverpul se odlučio da promeni filozofiju fudbala i da sa "ostrvskog" pređe na igru sa dosta dodavanja. "Redsi" su nakon ovog poteza imali veoma uspešan period u istoriji kluba, pošto su nakon toga zagospodarili fudbalom u Evropi.

- Još uvek pričaju o toj novembarskoj noći 1973. godine kao katalizatoru za novu eru engleskog fudbala. Od 1977. do 1984. engleski timovi osvojili su sedam LŠ. Do 1977. godine to se dogodilo jednom. Crvena zvezda i Miljan Miljanić očito su nas nečim naučili - zaključio je portal "Game of the people".

Zvezda je 1973. godine u okviru osmine finala Kuupa šampiona pobedila Liverpul u oba meča. Prvi susret se igrao na Marakani, a Crvena zvezda je slavila rezultatom 2:1. Golove su postigli Janković u 39. i Bogićević u 39. minutu. Kevin Kien je postigao jedini gol za gostujuću ekipu.

Izabranici Miljana Miljanića bili su bolji i na Enfildu, odigrali su izvanedno, a posebno se pamti gol Slobodana Jankovića iz slobodnog udarca sa 25 metara, Golman Liverpula Klemens sigurno još pamti taj gol, bila je to prava majstorija polularnog Coleta.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.