Od izbacivanja do evropskog sna:  Zvezda piše najsjajnije stranice svoje novije istorije, Marakana više ne gleda protivnike nego svoje ljubimce!
Foto: Starsport©

od očaja do sjaja

Od izbacivanja do evropskog sna: Zvezda piše najsjajnije stranice svoje novije istorije, Marakana više ne gleda protivnike nego svoje ljubimce!

Neverovatan napredak za samo četiri godine

Objavljeno: 11:51h

Pre samo četiri godine Crvena zvezda je pod vodstvom Slaviše Stojanovića posle osvojene titule, prve posle šest sezona, obezbedila učešće u toliko željenim kvalifikacijama za Ligu šampiona ali je zbog kršenja pravila o finansijskom fer pleju izbačena iz takmičenja UEFA na godinu dana.

Sledeće sezone ekipu je preuzeo Nenad Lalatović, koji uz veoma mlad i neiskusan tim, nije uspeo da osvoji prvenstvo Srbije, na kraju sezone je i napustio klub, a njega je zamenio iskusni Miodrag Grof Božović.

Nenad Lalatović
Nenad Lalatović foto: Saša Pavlić Koky

On je izgradio iskusan tim, sa mnogo stranih fudbalera, koji su uglavnom došli iz Premijer lige Rusije u kojoj je on proveo kao trener veći deo karijere.

Miodrag Grof Božović
Miodrag Grof Božović foto: Filip Plavčić

Ipak, što se tiče evropskih takmičenja nije uspeo da ih odbezbedi Zvezdi jer je odmah na startu kvalifikacija skupi tim Kairata izbacio crveno-bele rutinski (rezultatima 1:2 i 0:2). Ali je ipak dominantnom igrom u ligi uspeo da je osvoji i obezbedi Ligu šampiona naredne sezone.

Kvalifikacije za toliko dugo čekano najjače klupsko takmičenje je konačno stiglo na Marakanu, ali ipak je bugarski Ludogorec na iskustvo uspeo da prođe posle produžetaka (ukupno 6:4).

Do kraja sezone Grofova ekipa je i pored otvrenog puta do ligaškog trofeja uspela da prokocka to takmičenje i porazom od Voždovca na krovu tržnog centra ispusti taj pehar. Klub je posle tog rezultata Božoviću uručio otkaz, a do kraja sezone tim je vodio Boško Đurovski koji je u finalu kupa poražen od večitog rivala Partizana.

Prošlog vikenda Milan je igrao 2:3 sa Napolijem, Roma 3:3 protiv Atalante. Kvota da ćemo i sada videti bar četiri gola iznosi 2,70. Pogledajte sve MOZZART kvote za utakmicu Milan – Roma.

Boško Đurovski
Boško Đurovski foto: Dragan Kadić

Zvezda je posle te sezone odlučila da krene potpuno iz početka i angažovala svog nekadašnjeg igrača Vladana Milojevića.

Vladan Milojević
Vladan Milojević foto: Starsport©

Tada niko nije mogao da zamisli da će posle samo 3 godine od izbacivanja iz evropskih takmičenja pod njegivim vodstvrom uspeti da na iznenađenje svih ostvari takmičenje u grupnoj fazi evropskog takmičenja.

Četa ovog genijalnog trenera se nije zaustavila samo u grupnoj fazi, pa je iste sezone uspela da u veoma teškoj grupi sa Arsenalom, Kelnom i BATE Borisovim obezbedi nok aut fazu Lige Evrope.

Tom prilikom je postala prvi tim koji je ostao u takmičenju do proleća, a da je krenuo od prvog kola kvalifikacija. Nažalost, srpski predstavnik je u šesnaestini-finala poražen od CSKA, ali da je samo malo više sreće imala, Zvezda je mogla da postigne jedan pogodak u Moskvi i obezbedi neverovatno četvrt-finale.

Naravno, Miloju to niko nije zamerio.

FK Crvena zvezda
FK Crvena zvezda foto: Starsport©

Posle tog neverovatnog rezultata prošle sezone, malo ko je verovao da ova ekipa može još više od toga. Ipak, Milojević je izgleda navikao da prkosi kritičarima pa je i ove sezone ne samo obezbedio evropsku jesen, nego je to ni manje ni više nego Liga šampiona!

Crvena zvezda je ovim rezultatom postala prvi klub u istoriji koji se plasirao u najjače klupsko takmičenje a da je krenuo od prve runde kvalifikacija.

Doček fudbalera Crvene zvezde na aerodromu
Doček fudbalera Crvene zvezde na aerodromu foto: Espreso.co.rs

Žrebom u četvrtak popodne, izvučeno je da će crveno-beli igrati u verovatno najtežoj grupi C, zajedno sa PSŽom, Liverpulom i Napolijem.

Lopta sa kojom će se igrati na Marakani
Lopta sa kojom će se igrati na Marakani foto: Starsport©

Nema sumnje, ove jeseni Delije očekuje prava poslastica i utakmice sa elitom evropskog fudbala.

BONUS VIDEO:

(Aleksandar Bogičević)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.