Austrijanci imaju noćne more od Zvezde! Kada pogledaju u istoriju, mrak im padne na oči...
Foto: Starsport©, FK Crvena zvezda

CERSKA BITKA 104 GODINE KASNIJE

Austrijanci imaju noćne more od Zvezde! Kada pogledaju u istoriju, mrak im padne na oči...

Ko će biti novi Zoran Filipović?

Objavljeno: 14:45h

Podatak koji ohrabruje i daje dodatni optimizam pred najvažniji meč crveno-belih u 21. veku - fudbalski klub Crvena zvezda nikada nije ispao od austrijskih kubova u evropskim takmičenjima.

Prvi zvanični meč nekadašnji šampion Starog kontinenta odigrao je protiv nekog austrijskog predstavika u okiru Kupa sajamskih gradova. Davne 1962. godine protivnik je bio Rapid. U prvom meču crveno-beli su na gostujućem terenu odigrali nerešeno sa bečkim klubom 1:1. Hertl je postigao autogol u 75. minutu i time Zvezdi obezbedio dobar uvertiru za revanš meč. Pred 12 hiljada ljudi na stadionu JNA po veoma lošem vremenu Crvena zvezda je slavila golom Vojkana Melića u 55. minutu, najbolje se snašao u gužvi posle kornera i udarcem glavom doneo veliku radost crveno-belima i time obezbedio duel sa španskom Barselonom.

Drugi duel Crvene zvezde i Austrijanaca dogodio se 1977. godine. Tada je nasuprot izabranika Gojka Zeca bila Austrija iz Salcburga, sadašnji Red Bul Salcburg. Austrija je, u prvom meču Kupa UEFA, pred svojim navijačima, izvojevala pobedu posle velikog preokreta. Zvezda je povela golom Zorana Filipovića, ali je salcburški klub za dva minuta totalno preokrenuo stvari u svoju korist i slavio sa 2:1.

Nekarakteristična amosfera vladala je u revanšu u Beogradu, 20 hiljada Zvezdaša na beogradskoj Marakani, posle 0:0 na poluvremenu, ispratili su svoje ljubimce u svlačionicu sa zvižducima. Istom metodom su dočekali i njihov povratak na teren, ali ipak veliko olakšanje i radost crveno-belima obezbedio je ponovo Zoran Filipović.

Filipović je bio najspretniji u kaznenom prostoru i glavom je uz malo sreće matirao golmana Austrije za konačnih 1:0 i plasman u treće kolo Kupa UEFA

Svi dueli srpskih i austrijskih klubova
Svi dueli srpskih i austrijskih klubovafoto: Printsreen

U prilog našem naslovu idu i Zvezdini međunarodni mečevi sa početka 50-tih godina 20. veka sa bečkim klubovima Austrijom i Rapiom.

45.000 svedoka na stadionu Partizana videlo je izvanrednu fudbalsku predstavu u režiji Zvezde i Austrije, bilo je 3:2 za Beograđane, a utakmica će biti upamćena po lepim golovima i pobedi Crvene zvezde.

Iste 1951. godine odigran je i susret sa Rapidom iz Beča, ponovo je u veoma dramatičnom meču Zvezda izašla kao pobednik.

Večeras od 21 čas na Red Bul areni vojska Vladana Milojevića imaće pred sobom najveći izazov do sada, priliku da se upiše zlatnim slovima u istoriju kluba sa Topčiderskog brda i da nastavi tradicuju pobeđivanja Austrijanaca. Neka crveno-beli budu hrabri i odlučni kao naši preci na Ceru, neka budu oni pravi, neka budu pobednici!

BONUS VIDEO:

(Nikola Husein i Blažo Komnenić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.