Stalno pričamo da bismo mogli bolje od sportista! Da znamo prave dimenzije terena, dvaput bismo razmislili pre nego što počnemo da kritikujemo!
Foto: Printscreen/youtube

Malo obrazovanja

Stalno pričamo da bismo mogli bolje od sportista! Da znamo prave dimenzije terena, dvaput bismo razmislili pre nego što počnemo da kritikujemo!

Brojke na terenima u pojedinim sportovima umeju da variraju, dok su u nekima, poput košarke, uvek identične (ili bi bar trebalo da tako bude)

Objavljeno: 18:04h

Mnogi od nas gledajući utakmice razmišljaju kako bi mogli bolje da se kreću na njima od sportista, a zapravo ljudi ni ne znaju prave dimenzije borilišta na kojima se takmiče njihovi ljubimci.

Većina zna da je veličina fudbalskog terena 50x100 metara, ali to najčešće nije tako, pravilo jeste da njegova dimenzija treba da bude između 45 i 75 metara što se tiče širine i između 90 i 120 metara što se tiče dužine.

Tako recimo, naš najveći stadion Rajko Mitić ima dimenzije 73 što se tiče širine i 110 metara što se tiče dužine.

Gol je visok 2.44 metra, a dugačak je nešto manje od 8 metara (7.32), dok je kazneni prostor od gola udalje 16.5, a dugačak je 40.5 metara.

Stadion Rajko Mitić
Stadion Rajko Mitić foto: Espreso.co.rs

Košarkaški teren je uvek standardne veličine, dužina je 28 metara, a širina je 15. Linija za tri poena je od koša koji je visok 3.05 u Evropskim takmičenjima udaljena 6.75, dok je u NBA ligi udaljena 7.25 metara. Treba dodati da u mnogim srednjim školama, malim halama, dimenzije umeju poprilično da variraju, pa da čak i priljubljena uz aut liniju, ili preblizu sredini terena.

Košarkaški teren
Košarkaški teren foto: Printscreen/youtube

Teren za tenis dugačak je nešto manje od 24 metara, dok je širok 11 metara zajedno za dubl poljima, dok bez njih iznosi nešto preko 8 metara. Mreža koja se prostire preko cele širine terena visoka je 107 po bokovima, dok na sredini iznosi 91 centimetar.

Teniski teren
Teniski teren foto: Printscreen Youtube

Odbojkaški teren je dugačak 18 metara, a širok je 9, dok je napadačka linija od servis linije udaljena 6 i nalazi se 3 metara od mreže. Mreža je dugačka 9.5 metara, a gornji rub je od tla udaljen 243 za muškarce, odnosno 224 centimetara za žene.

Odbojkaški teren
Odbojkaški teren foto: Printscreen Youtube

Teren na kom se igra rukomet dugačak je 40, a širok 20, a gol je veličine 2x3 metara.

Teren za rukomet
Teren za rukomet foto: Printscreen/youtube

Najveće sportsko borilište jeste sigurno hipodrom. Galopska staza je dužine 1.500 m, peskovita je, i karakteristična je zbog svoje 3 krivine. Široka je 20 metara. Kasačka staza je standardna elipsa dužine 1000m i širine 30 m.

Hipodrom
Hipodrom foto: Printscreen/youtube

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.