ODRUKALI ŠAĆIRIJA I BEHRAMIJA: Krivična prijava za zloupotrebu ličnih podataka reprezentativaca Švajcarske! (FOTO)
Foto: EPA/Etienne Laurent

TUŽBA

ODRUKALI ŠAĆIRIJA I BEHRAMIJA: Krivična prijava za zloupotrebu ličnih podataka reprezentativaca Švajcarske! (FOTO)

Kako se navodi, Poverenik je ranije pokrenuo postupak nadzora zbog toga što su se u pojedinim medijima pojavili izvodi iz matične knjige rođenih za Džerdana Šaćirija izdat u Vranju, kao i izvod i uverenje o državljanstvu za Valjona Behramija, koji su izdati u Kraljevu

Objavljeno:

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić podneo je Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu krivičnu prijavu zbog sumnje da u radnjama jednog ili više službenih lica Ministarstva unutrašnjih poslova postoje elementi krivičnog dela neovlašćenog prikupljanja ličnih podataka u slučaju dvojice švajcarskih fudbalskih reprezentativaca albanskog porekla, rođenih u Srbiji, saopšteno je iz kancelarije Poverenika.

Hapšenje
Hapšenje foto: Shuterstock

Kako se navodi, Poverenik je ranije pokrenuo postupak nadzora zbog toga što su se u pojedinim medijima pojavili izvodi iz matične knjige rođenih za Džerdana Šaćirija izdat u Vranju, kao i izvod i uverenje o državljanstvu za Valjona Behramija, koji su izdati u Kraljevu, svi datirani s 21. jun 2018.

Gradske uprave Vranja i Kraljeva obavestile su Poverenika da su navedena dokumenta izdale Policijskoj upravi za Gnjilane izmeštenoj u Vranju i Policijskoj upravi za Kosovsku Mitrovicu izmeštenoj u Kraljevu, na osnovu njihovih službenih zahteva.

Valon Behrami i Milinković Savić na Mundijalu
Valon Behrami i Milinković Savić na Mundijalu foto: Starsport©

Poverenik, imajući u vidu obim ovlašćenja u odnosu na medije, kao i garancije tajnosti novinarskih izvora nije sprovodio postupak prema medijima, ali je pokrenuo postupak nadzora prema MUP-u i zatražio izjašnjenje o tome da li je MUP dostavio medijima ta dokumenta, te po kom osnovu je vršio obradu podataka o ličnosti, navodi se u saopštenju.

Šaćiri i Duško Tošić na Svetskom prvenstvu u Rusiji
Šaćiri i Duško Tošić na Svetskom prvenstvu u Rusiji foto: Starsport©

I pored proteka roka i urgencije, Poverenik nije primio odgovor MUP-a. On je podsetio da zakon predviđa ko i na koji način može da traži izdavanje izvoda iz matičnih knjiga i uverenja o državljanstvu.

- Ne ulazeći, do izjašnjenja MUP-a, u to da li je uopšte postojao i kakav osnov za obradu podataka u ovom slučaju, sasvim je izvesno da se redistribucija tih podataka radi obezbeđenja 'pikantnih' tema tabloidnim ili drugim medijima nikako ne može dovesti u sklad sa zakonom, odnosno da predstavlja grubu zloupotrebu ovlašćenja, te da sve navedene okolnosti ukazuju na osnovanu sumnju da u radnjama jednog ili više NN službenih lica MUP-a postoje svi elementi krivičnog dela neovlašćeno prikupljanje ličnih podataka, za koje delo je službenom licu u vršenju službe zaprećena kazna do tri godine zatvora - dodaje se u saopštenju poverenika.

Srbija je igrala protiv Švajcarske na Svetskom prvenstvu u fudbalu, a tabloidi u Srbiji su danima pre i posle utakmice, neretko pežorativno, pisali o brojnim detaljima u vezi s fudbalerima albanskog porekla koji igraju za Švajcarsku.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.