KO SU ŠKENDIJA I SALCBURG?! Balisti koji mrze sve što je srpsko ili polufinalista LE kome su najvatreniji navijači okrenuli leđa! (VIDEO)
Foto: Printscreen/Youtube/EPA/Andreas Schaad

Potencijalni protivnici Zvezde

KO SU ŠKENDIJA I SALCBURG?! Balisti koji mrze sve što je srpsko ili polufinalista LE kome su najvatreniji navijači okrenuli leđa! (VIDEO)

Crvena zvezda je saznala potencijalne protivnike u plej-ofu za Ligu šampiona, a ovo je ponešto o njima

Objavljeno:

Crvena zvezda je i pre nego što je odigrala prvi meč protiv Spartaka iz Trnave, saznala potencijalne rivale u poslednjem kolu kvalifikacija za Ligu šampiona.

Ukoliko uspešno prebrode dvomeč sa Slovacima u 3. kolu, crveno-beli će u plej-ofu za istorijski uspeh i plasman u grupnu fazu najjačeg evropskog klupskog takmičenja igrati protiv pobednika duela Salcburg - Škendija.

Jasno je da je u tom dvomeču apsolutni favorit austrijski šampion, a mnogi će reći da su crveno-beli prilično dobro prošli na žrebu, međutim, to baš i nije tako.

RED BUL SALCBURG

Salcburg je petostruki uzastopni prvak Austrije, a ukupno ima 12 titula prvaka države u svojim vitrinama, od čega je 9 osvojeno od kada je glavni sponzor kluba postao čuveni Red Bul u aprilu 2005. godine.

Ono sa čime bi morali da budu pre svega upoznati svi navijači Zvezde i ljubitelji fudbala u Srbiji jeste da je prethodna sezona za "bikove" bila najuspešnija u istoriji postojanja kluba.

Red Bul (to ime ne sme da koristi u takmičenjima UEFA prim. aut.) je ostvario najveći uspeh u evropskim takmičenjima tako što je uspeo da se domogne polufinala Lige Evrope. Pred njima su redom padali Sosijedad, Borusija Dortmund i Lacio da bi ih na kraju izbacio Olimpik iz Marseja.

Iz te ekipe koja je igrala istorijsku sezonu ekipu su tokom ovog leta napustili Duje Ćaleta Car (Marsej), Valon Beriša (Lacio), Valentino Lazaro (Herta), Dimitri Oberlin (Bazel).

Ipak stigla su velika pojačanja, pre svih najzvučnije ime je Zlatko Junuzović, reprezentativac Švajcarske rođen u Loznici, koji se proslavio noseći dres Verdera iz Bremena prethodnih sezona.

Zlatko Junuzović je prva zvezda Salcburga
Zlatko Junuzović je prva zvezda Salcburga foto: EPA/David Hecker

Zatim je stigao Karim Adejemi za 3 miliona iz Unterhahinga, potom Žerom Onguene za 2 miliona iz Štutgarta, Jasper van der Verf iz Sent Galena, Filip Kon iz Lajpciga i Darko Todorovć iz Tuzle.

Interesantno je da je trenutno prvi čuvar mreže Cican Stanković, momak rodom iz Bijeljine, za koga se veruje da je budućnost nacionalnog tima Austrije, zato što je kapiten ekipe Aleksandar Valke povređen i teško da će stići da se oporavi do eventualnih susreta sa Crvenom zvezdom.

Cican Stanković je prvi golman Salcburga
Cican Stanković je prvi golman Salcburga foto: AP

Prva dva imena ove ekipe su svakako Dijadije Samaseku, 22-godišnji vezista iz Malija za koga su zainteresovani najjači evropski klubovi kao što su Roma, Mančester Siti i PSŽ.

Pored njega važni šrafovi su i Amadu Haidara koji ima samo 20 godina, zatim Ksavijer Šlager i u dosadašnjem delu sezone najbolji strelac tima Munas Dabur koji je dao tri pogotka.

Red Bul je odigrao dve utakmice takmičarske utakmice do sada, obe u domaćem prvenstvu, a slavili su protiv LASK-a 3:1 i protiv Materzburga 2:0.

Interesantno iz istorijata ovog kluba jeste da je originalno ime bilo SV Austrija Salcburg, pre nego što je čuvena kompanija Red Bul kupila klub i potom promenila i boje dresova.

Tako su umesto ljubičasto-belih postali crveno-beli, a u znak protesta zbog toga oni najokoreliji navijači kluba su prestali da navijaju za njih i oformili svoj klub po imenu starog - SV Austrija Salcburg.

Sastav Red Bul Salcburga
Sastav Red Bul Salcburga foto: Printscreen/transfermarkt.com

ŠKENDIJA

Makedonskog šampiona, koji u stvari predstavlja albanski klub, srpska publika je upoznala još tokom onih duela protiv Partizana takođe kvalifikacijama za Ligu šampiona 2011. godine.

Tada je Zvezdin večiti rival bio bolji u oba susreta, slavivši 4:0 pred svojim navijačima i 1:0 u gostima.

Ništa se previše nije promenilo u vezi sa tim klubom od tada, jer je i dalje reč o albanskom klubu iz Tetova, u čijem igračkom kadru su uglavnom Albanci, bilo iz Albanije, Makedonije ili sa Kosova i tek poneki Makedonac i stranac.

Škendija je u poslednje dve godine stizala do plej-ofa za ulazak u Ligu Evrope, gde su je zaustavljali Gent i Milan, što samo govori da nije reč o "topovskom mesu".

Oni su ove sezone kao i Zvezda svoje učešće počeli od 1. kola kvalifikacija protiv velškog TNS-a i umalo se okliznuli, pošto su se previše opustili u revanšu nakon ubedljive pobede kod kuće 5:0, pa su izgubili 4:0.

Nakon toga je usledio dvomeč sa moldavskim Šerifom koga su izbacili zahvaljujući trijumfu na "domaćem" terenu 1:0, dok su u gostima odigrali nerešeno.

Ono što je sigurno u slučaju da se dogodi senzacija i Škendija eliminiše Salcburg te izađe na megdan Zvezdi (ako eliminiše Spartak) jeste da bi to sigurno bio meč visokog rizika i pod posebnom prismotrom UEFA, ali i čitave javnosti.

Posebno i zbog prilično agresivne navijačke grupe makedonskog kluba koja sebe naziva "Balisti" i koja je bila zabranjena u nekadašnjoj Jugoslaviji zbog svojih nacionalističkih stavova i ispada, kojih im ne manjka ni danas.

Nije uopšte tajna da se zalažu za takozvanu "Veliku Albaniju" i da se vode antisrpskim stavovima koje promovišu.

I dalje pamtimo onaj njihov transparent upućen FIFA sa pitanjem da li će Albanija ići na EURO 2016 godine ako oni poubijaju srpske fudbalere.

Takođe, izazvali su i neviđeni skandal u Makedoniji kada su sami nazvali nacionalni stadion u Skoplju "Adem Jašari" u pozivu na utakmicu protiv Mlade Boleslav u kvalifikacijama za Ligu Evrope, iako je pravo ime stadiona u Skoplju "Arena Filip II Makedonski".

Kada je reč o igračkom kadru kao prvo ime ekipe se izdvaja Besart Ibraimi koji ima bogato iskustvo koje je stekao u Šalkeu, Sevastopolju, Tavriji, Metalurgu iz Zaporožja...

U dosadašnjim kvalifikacijama je postigao već 5 golova na 4 utakmice i jasno je da se radi o opasnom napadaču.

Pored njega izdvajaju se još kao kvalitetniji igrači ekipe i Visar Musliju, Armend Alimi, Stenio Žunior i Marjan Radeski.

Sastav Škendije
Sastav Škendije foto: Printscreen/transfermarkt.com

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.