SRPSKI FUDBALSKI BESKUĆNICI! Kada nisu imali gde, Zvezda, Partizan i Voša su im pružili utočište! Da li su ga oni iskoristili?! (VIDEO)
Foto: Printscreen/Youtube

SRBIJO, KUĆO NA PROMAJI

SRPSKI FUDBALSKI BESKUĆNICI! Kada nisu imali gde, Zvezda, Partizan i Voša su im pružili utočište! Da li su ga oni iskoristili?! (VIDEO)

Odgovor je, nažalost, poprilično negativan

Objavljeno:

Sjajna sezona u evropskim kvalifikacijama za srpske klubove za sada. Imamo i dalje tri predstavnika koji se bore za ulazak u grupne faze, dok je nažalost Radnički iz Niša ispao od jakog Makabija.

Najveće iznenađenje jeste svakako Spartak iz Subotice koji je napravio čudo u 2. kolu kvalifikacija za Ligu Evrope izbacivši Spartu iz Praga, te je zakazao svoje mečeve sa danskim Brondbijem.

Ipak, šteta je što u Srbiji više timova nema svoje stadione koji ispunjavaju uslove UEFA, pa tako subotički golubovi moraju kao domaćini da igraju van svog stadiona.

Stadion Karađorđe u Novom Sadu
Stadion Karađorđe u Novom Sadu foto: Beta / Dragan Gojić

U prva dva kola su igrali na "Karađorđu" u Novom Sadu, a sada će sa Dancima snage odmeriti na stadionu "Rajko Mitić", pošto ni stadion Vojvodine ne ispunjava uslove propisane za mečeve 3. kola evropskih kvalifikacija.

Upravo iz tih razloga mi smo se prisetili "srpskih fudbalskih beskućnika", jer decenijama unazad postoji izuzetno mali broj klubova u Srbiji koji mogu da funkcionišu u domaćem prvenstvu, a o evropskoj sceni bolje i da ne pričamo kada je reč o infrastrukturi.

Reč je o klubovima koji nisu imali adekvatne stadione za odigravanje evropskih utakmica, pa su utakmice na kojima su bili domaćini morali da igraju na stadionu koji je ispunjavao osnovne uslove UEFA za razliku od njihovog.

Vraćamo se u 2004. godinu kada je Železnik, mali klub iz predgrađa Beograda uspeo da se plasira u kvalifikacije za tada još Kup UEFA.

Zahvaljujući Aci Buliću, sinu Jusufa Bulića, Železnik je za kratko vreme od nebitnog kluba postao konstantni konkurent za sam vrh tabele u tom periodu, pa je te iste godine obezbedio učešče u kvalifikacijama i tamo ukrstio koplja sa Steauom, sa kojom je odigrao krajnje sumljičavu seriju.

Prvi meč je odigran na stadionu Partizana i u njemu su pobedili gosti iz Bukurešta sa 4:2, da bi u drugom meču slavio Železnik sa 2:1. Dve lepe dvojke za jedno lepo kladioničarsko iskustvo oba tima.

Priča nas vodi dalje, i to u meč iz 2007. kada su su Intertoto kupu snage odmerili Hajduk iz Kule i portugalska Leirija.

Opet krajnje sumnjiv gazda kluba (Nikola Džomba) čije prezime govori sve, opet isti model napretka kluba i opet neadekvatni uslovi za odigravanje meča na njihovom stadionu.

Ovog puta je Marakana bio stadion na kome se odigrao meč koji su Kuljani dobili sa 1:0, ali su zato poraženi sa 4:1 u revanš meču.

Iste te sezone, u Humskoj je igrala Bežanija, koja se kroz takmičenje u Superligi kvalifikovala za Kup UEFA.

U sezoni 2008/2009 Borac je igrao kvalifikacije za Ligu Evrope, a protivnik u dvomeču im je bio holandski velikan Ajaks.

Prvi meč je odigran na "JNA", a tim iz Amsterdama je lako stigao do pobede od 4:1, da bi u revanšu na "Amsterdam areni" samo potvrdili prolaz dalje pobedom od 2:0.

A ko se od vas seća bljeska malenog Sevojna, koji je takođe za kratko vreme uspeo da od nebitnog nižerazrednog kluba postane "ozbiljan" superligaš i plasira se u kvalifikacije za Ligu Evrope gde su u žrebu dobili francuski Lil.

Prvi meč je igran na "JNA", a Francuzi su lako došli do pobede od 2:0, da bi isti rezultat bio i u revanš meču, ali se posle svega moglo reći da se Sevojno nije obrukalo u Evropi.

U sezoni 2009/2010, Vojvodina je zbog renoviranja dela stadiona bila primorana da meč na kome su bili domaćini odigraju na "Marakani", na kojoj je bilo nerešeno 1:1.

U revanšu naravno poraz od 4:2 i raspršavanje snova Vojvodine vezanih za evropske ambicije.

Spartak Zlatibor Voda je u sezoni 2010/201 isto tako niotkuda došla u konkurenciju da se bori za mesto u Ligi Evrope, a protivnik koga su dobili nakon žreba, bio je ukrajinski Dnjepar.

Mesto održavanja meča bio je Novi Sad, tačnije stadion "Karađorđe" na kojem su Zlatiborci pobedili sa 2:1.

Međutim revanš meč u Dnjepru je pripao domaćinu sa 2:0, pa je Spartak morao da se zadovolji samo dobrim izdanjem u dvomeču i da se oprosti od Evrope.

I listu završavamo sa dvomečom iz sezone 2011/2012 između Rada i Tre Pene koji je jedan od retkih koji je otišao u korist srpskog tima.

Prvi meč je odigran na stadionu Obilića na Vračaru, a rad je lagano pobedio sa 6:0, da bi u revaš meču u gostima overio plasman u sledeće kolo pobedom od 3:1.

Na kraju kada se svede situacija, stanje u srpskom fudbalu je i dalje jako diskutabilno, a sa njima idu i "rezultati" koji retko kada idu na ruku srpskih predstavnika.

Sve u svemu sumnjamo da bi išta promenilo rezulltat i da su mečevi igrani na njihovim matičnim "stadionima".

Jedno je sigurno, uspeha nema ni na vidiku tako da stvari treba menjati u korenu!

BONUS VIDEO: Nova pesma Delija

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.