MODRIĆ NIJE JEDINI! Ovo su svi Sloveni koji će zauvek ostati upisani u fudbalskoj istoriji!
Foto: EPA/Neil Hall

FUDBALSKE LEGENDE...

MODRIĆ NIJE JEDINI! Ovo su svi Sloveni koji će zauvek ostati upisani u fudbalskoj istoriji!

Možda mi i Hrvati tokom vremena jesmo postali različite nacije, ali jedno će nam zauvek biti isto, i to niko nikad neće moći da promeni...

Objavljeno: 08:59h

Daleko veći broj najboljih svetskih fudbalera u istoriji dolazi nam sa zapada, međutim, ni na istoku ne manjka talenat. Nedostatak novca i problemi nastali posle rušenja Berlinskog zida uticali su na fudbal u istočnom delu Evrope, ali i pre tog doba, kao i posle, slovenske zemlje ostale su nepresušni izvor dobrih fudbalera.

Jedan u nizu je i kapiten hrvatskog nacionalnog tima, koji se upisao u istorijske knjige na Mundijalu u Rusiji, ali i ove rane jeseni.

Luka Modrić je osvojio nagradu za najboljeg igrača Svetskog prvenstva, a onda mu je godinu krunisala i Zlatna lopta dodeljena ovog ponedeljka u izboru FIFA, što nas je podsetilo da se setimo svih "naših", slovenskih fudbalera (dakle, ne slovenačkih ili slovačkih) koji su se ikada okitili nekom velikom nagradom, značajnom u fudbalskoj eliti.

Legendarni golman Sovjetskog Saveza i Dinamo Moskve Lav Jašin je još davne 1963. godine osvojio navjeću individualnu nagradu - Zlatnu loptu i do dana današnjeg je ostao jedini čuvar mreže koji ima to priznanje. Popularni "Crni pauk" je kasnije bio i uvršten u Fifin najbolji tim prošlog veka.

Treća Zvezdina zvezda, Dragan Džajić je na završnom turniru Evropskog prvenstva u Italiji 1968. godine osvojio nagradu za najboljeg strelca turnira, on je na tom prvenstvu uvršten i u "najboljih 11" a kasnije te godine je završio na trećem mestu u izboru najboljeg igrača planete iz legendarnih Britanaca Džordža Besta i Bobija Čaltona.

Član slavne generacije Crvene Zvezde koja se 1991. godine popela na krov Evrope i sveta, Darko Pančev je te iste godine osvojio "Zlatnu kopačku", a u trci za najboljeg igrača planete je podelio drugu poziciju sa Dejanom Savićevićem i Lotarom Mateusom iza Žan-Pjera Papena.

Bugarska fudbalska ikona, Hristo Stoičkov je 1994. godine proglašen za najboljeg fudbalera sveta, on je te iste godine sa svojom reprezentacijom nastupao na Mundijalu u Sjedinjenim Državama gde su u polu-finalu izgubili od Italije, a kasnije ih je Švedska deklasirala u utakmici za treće mesto (4-0).

NE PROPUSTITE

RUSKI REPREZENTATIVAC OPLEO PO HRVATIMA: Hteo sam Vidu da sravnim sa zemljom zbog 'Slava Ukrajini', ali bio sam nemoćan! (VIDEO)

KO JE ZVEZDIN POTENCIJALNI RIVAL U LŠ?! Dva Srbina, Grobar, Hrvat i najluđi navijači ili mali klub u kom cene bivšeg trenera Partizana?! (FOTO) (VIDEO)

KO SU PARTIZANOVI RIVALI U LIGI EVROPE!? Srbin kog je želeo Mančester, golman iz Superlige i Larson ili klub osnovan kad su crno-beli pobedili Njukasl! (FOTO)

DOGODIO SE NAJLUĐI SCENARIO: Zna se protivnik Zvezde, ako se desi košmar i ispadnu od Suduve!

Davor Šuker, prva zvezda Hrvatske reprezentacije na Svetskom prvenstvu 1998. kada je ekipa iz komšiluka ostvarila najbolji plasman do ove godine, gde ih je baš on vodio do trećeg mesta i bio proglašen za najboljeg strelca, a kasnije u trci za najboljeg igrača te godine osvojio drugo mesto iza Zinedina Zidana.

Savo Milošević je 2000. godine osvojio "Zlatnu kopačku" prvenstva Starog kontinenta koje se održavalo u Belgiji i Holandiji na kom je naša reprezentacija deklasirana od strane domaćina Holandije (6-1).

Pavel Nedved, verovatno najbolji fudbaler u istoriji Češke, je 2003. godine bio proglašen za najboljeg fudbalera sveta, on je te sezone igrao i finale Lige Šampiona gde je njegov Juventus poražen posle penala od strane Milana.

Andrej Ševčenko, Ukrajinska hodajuća legenda, je 2004. godine bio proglašen za najboljeg fudbalera planete, to priznanje mu je dva puta izmaklo jer je bio treći u dva navrata (1999. i 2000. godine).

BONUS VIDEO:

(Aleksandar Bogičević)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.