KO JE ZVEZDIN POTENCIJALNI RIVAL U LŠ?! Dva Srbina, Grobar, Hrvat i najluđi navijači ili mali klub u kom cene bivšeg trenera Partizana?! (FOTO) (VIDEO)
Foto: AP

PRVO SUDUVA...

KO JE ZVEZDIN POTENCIJALNI RIVAL U LŠ?! Dva Srbina, Grobar, Hrvat i najluđi navijači ili mali klub u kom cene bivšeg trenera Partizana?! (FOTO) (VIDEO)

Da ne pristavljamo kotlić dok je zec još u šumi, ali...

Objavljeno: 18:02h

Crvena zvezda, ukoliko prethodno u drugoj rundi bude uspešno preskočila Suduvu iz Litvanije, igraće protiv pobednika dvomeča Legija Varšava - Spartak Trnava.

Favorit je Legija, ali prvo da se malo osvrnemo na Slovake. Sa klupe ih od ove godine predvodi Radoslav Latal, a zanimljivo da je pre deset godina i bivši trener Partizana Vladimir Vermezović bio šef stručnog štaba ovog kluba.

Vladimir Vermezović
Vladimir Vermezović foto: EPA/Mateo Bazzi

Igrači koji nose dres ekipe iz Slovačke zajedno vrede tek 6,65 miliona evra, a prvi među jednakima je iskusni defanzivac Jakub Rada, dok najviše problema odbrani crveno-belih mogu stvarati Marvin Ego, te Vaktang Čanturišvili. Prošle sezone su po prvi put u istoriji postali šampioni Slovačke, a poslednji put su drugoplasirani bili u sezoni 2011/12. Jedini Kup su osvojili pre 20 godina. Prošle sezone su u kvalifikacijama za Ligu Evrope ispali od Austrije iz Beča na penale u trećem kolu.

Međutim, teško da će oni da izvojevaju pobedu nad Varšavljanima.

Miroslav Radović
Miroslav Radović foto: AP

Kapiten poljskog tima je Miroslav Radović, bivši fudbaler Partizana, koji je i jedan od glavnih igrača, postigao je čak i gol iz penala u prvom kolu kvalifikacija. Poznat navijačima sa ovih prostora je i bivši igrač crveno-belih Marko Vešović, dok bi problem Milanu Borjanu mogli da naprave i bivši napadač Hrvatske i Arsenala Eduardo da Silva, Sebastijan Ščimanski i najskuplji igrač Jaroslav Nježgoda.

Navijači Legije
Navijači Legije foto: Reuters

Takođe, Legija ima lude navijače, koji su tokom proteklih sezona u Ligi šampiona neretko imali fantastične, ali i politički angažovane koreografije, ponekad upućene i ka srpskom problemu sa Kosovom. Biće interesantno gledati nadmetanje njih sa Delijama - ko će bolje navijati, ko će imati bolju koreografiju, kako će jedni druge dočekati s obzirom na slične stavove?

Prošle sezone ih je iz kvalifikacija za Ligu šampiona (treće kolo) izbacila Astana iz Kazahstana, dok je u plejofu za Ligu Evrope bolji bio Šerif iz Tiraspolja.

Najveći uspeh Poljaka u evropskim takmičenjima jeste polufinale Kupa evropskih šampiona 1970. godine, kada je bolji od njih u dvomeču bio holandski Fejnord.

Trener tima je Din Klafurič.

Istorija i tradicija kažu da je reč o klubu koji zaslužuje poštovanje. Osnovan je tokom Prvog svetskog rata kao klub vojnih legija koje su se borile na strani Centralnih sila protiv carske Rusije na istočnom frontu.

Posle Drugog svetskog rata su poljski komunisti preuzeli tim i na nekoliko godina mu promenili ime u SVKS Varšava što je u prevodu bio vojni klub poput CSKA u nekim drugim državama.

Inače, mora se reći da je Crvena zvezda prošla veoma dobro, jer je izbegla ekipe poput Red Bul Salcburga, Seltika, Ludogoreca, Karabaga, ali i Astane iz Kazahstana.

BONUS VIDEO: Delije imaju novu pesmu o Kosovu i Metohiji

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.