SRAMNO, DA SRAMNIJE NE MOŽE! FSS zabio nož u leđa srpskim fudbalerima, ovo je nečuveno! (FOTO)
Foto: Dado Đilas

POLEDICA URGIRA

SRAMNO, DA SRAMNIJE NE MOŽE! FSS zabio nož u leđa srpskim fudbalerima, ovo je nečuveno! (FOTO)

Sve je dokumentovano u šest (skandaloznih) tačaka

Objavljeno:

Fudbaleri sa srpskim pasošem su od 1. juna ove godine u daleko neravnopravnijem položaju od stranaca, ako na snazi ostane trenutni Pravilnik o registraciji, statusu i transferu igrača Fudbalskog saveza Srbije. Novi FIFA pravilnik o statusu igrača mnogo više štiti strance nego naše igrače, koji zbog pravilnika FS Srbije imaju mnogo manja prava a iste obaveze, ističe, već mesec dana, predsednik Sindikata profesionalnih fudbalera "Nezavisnost" Mirko Poledica.

- Igrači sa srpskim pasošem su stavljeni u neravnopravan položaj, kako po pravima koja imaju, tako i prema načinu i mogućnostima da vode eventualne sporove - kaže Poledica. - Poslali smo u maju pismo na adresu FSS upozoravajući na ove činjenice i tražili da se Pravilnik o registraciji, statusu i transferima FSS igrača uskladi s novim pravilnikom FIFA. Iz FSS smo ostalo uskraćeni za odgovor.

Superliga Srbije
Superliga Srbije foto: Pixabay / Espreso ilustracija

Poledica je dokumentovao sve razlike u šest ključnih tačaka:

1. Stranci mogu raskinuti ugovor sa klubom ako im oni duguju dve mesečne plate s prethodnim petnaestodnevnim pismenim upozorenjem. Ugovori se raskidaju jednostranim izjavama i igrači automatski dobijaju status slobodnih igrača. Srpski fudbaleri mogu da raskinu ugovor ako im duguje tri plate, ne mogu da ga raskinu jednostrano i moraju da idu na Arbitražni sud.

2. FSS pravilnik o registraciji, statusu i transferu igrača definiše da je za strance nadležna FIFA. To znači da su sve arbitraže stranaca protiv naših klubova besplatne, a srpski igrači, da bi ušli u arbitražu sa srpskim klubom, moraju da uplate skupe takse na račun FSS.

3. Strani igrači dok vode spor sa klubom mogu dobiti privremenu registraciju koja im omogućava da nesmetano igraju. Srpski igrači ne mogu dobiti privremenu registraciju i dok ne dobiju odluku Arbitražnog suda FSS ne mogu da promene klub. U praksi se pokazalo da veliki broj naših igrača, dok traje spor, bude mobingovan od strane klubova, jer za sve to vreme moraju da izvršavaju svoje radne obaveze.

4. Za strance, kad dobiju odluku suda, ona sadrži i disciplinsku meru protiv kluba koja se aktivira odmah nakon isteka roka za plaćanje, a kad srpski igrač dobije odluku u njoj nema disciplinskih sankcija za klub.

5. Strancima prema kojima se ne poštuje ugovor, osim duga, klubovi su dužni da plate kompenzaciju za prekid ugovora (sve do kraja ugovora, umanjeno za sredstva koja su u međuvremenu zarađena) i od tri do šest plata ugovorne kazne. Srpski igrači, da bi dobili kompenzaciju za prekid ugovora krivicom kluba, moraju da pokrenu novi spor pred Arbitražnim sudom i da opet plate arbitražne takse na račun FSS.

6. Stranci imaju pravo da ulože žalbu na odluku sportskom sudu u Lozani, a srpski igrači nemaju pravo žalbe jer su sve odluke Arbitražnog suda FSS konačne.

BONUS VIDEO: Espreso Tviter - Ivica Iliev

(Espreso.co.rs/Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.