Infantino: Najbolje SP do sada, VAR ne menja fudbal, već ga čini poštenijim!
Foto: AP

Javio se i predsednik FIFA

Infantino: Najbolje SP do sada, VAR ne menja fudbal, već ga čini poštenijim!

Na Mundijalu u Rusiji do sada su odigrane 62 utakmice, ostale su još dve - meč za treće mesto i finalna utakmica u nedelju

Objavljeno: 19:08h

Predsednik Svetske fudbalske federacije (FIFA) Đani Infantino ocenio je danas da je Svetsko prvenstvo u Rusiji najbolje do sada, zahvaljujući kvalitetu fudbala i organizaciji turnira.

- I pre nekoliko godina sam govorio da će ovo biti najbolje prvenstvo do sada. Danas to mogu da kažem sa još više uverenja. Ovo je najbolje Svetsko prvenstvo ikada - rekao je Infantino na konferenciji za novinare u Moskvi.

Na Mundijalu u Rusiji do sada su odigrane 62 utakmice, ostale su još dve - meč za treće mesto i finalna utakmica u nedelju.

Infantino je naveo da je ruskom predsedniku Vladimiru Putinu tokom sastanka u Kremlju prošle nedelje rekao da se ceo svet u protekle četiri nedelje zaljubio u Rusiju. On je ponovio svoje pohvale o organizaciji turnira.

Prvi čovek Fife je naveo da je Rusiju tokom šampionata posetilo više od milion turista i da su njihova pozitivna iskustva razbila mnoge predrasude o toj zemlji.

- Mislim da je Svetsko prvenstvo promenilo percepciju sveta prema Rusiji. Ljudi su otkrili prelepu, gostoljubivu zemlju - rekao je Infantino.

On je dodao da se Svetsko prvenstvo promenilo i Rusiju.

- Rusija je postala prava fudbalska zemlja, fudbal je sada deo njene DNK - rekao je Infantino.

On je istakao da je VAR bio uspešan, da nije zabeležen niti jedan pozitivan doping test, kao i da je kvalitet fudbala bio odličan navodeći da je samo jedan meč završen bez golova.

Za titulu prvaka sveta boriće se Hrvatska i Francuska u nedelju, a Infantino je rekao da to finale daje nadu svim timovima za ubuduće, jer - veliki i mali više ne postoje -

On je kazao da postoji mogućnost i da se naredno Svetsko prvenstvo u Kataru 2022. godine odigra sa 48 reprezentacija.

- Na ovom Svetskom prvenstvu nije bilo Italije, Holandije, Kameruna, Čilea, SAD. Dakle, kvalitet je svakako tu. Panama je prvi put igrala na Mundijalu i slavili su svoj gol protiv Engleske kao da su ovojili Svetsko prvenstvo. I 48 ekipa je i dalje manje od 25 odsto članica Fife - rekao je Infantino.

On je otkrio da će se Svetsko prvenstvo u Kataru održati od 21. novembra do 18. decembra 2022.

Predsednik Svetske fudbalske federacije je takođe rekao danas da je Svetsko prvenstvo u Rusiji zbog VAR tehnologije bilo poštenije i da taj sistem ne menja igru već da je čini transparentnijom.

- Zbog VAR-a smo videli poštenije prvenstvo -, rekao je Infantino na jednočasovnoj konferenciji za novinare u Moskvi.

Infantino je ocenio da se odluka o uvođenju VAR sistema na Mundijalu pokazala sjajnom i dodao da, uprkos početnim strahovima, sistem dobro funkcioniše.

- Prihvaćen je i dobro funkcioniše. Pre dve godine smo krenuli da testiramo VAR. Bio sam skeptičan, ali ako ne testiramo nećemo znati odgovore. Rezultati su jasni i pozitivni - rekao je Infantino.

Infantino je izneo i niz zanimljivih podataka. Bilo je više od 440 provera, pri čemu 19 promena, 16 ih je promenjeno iz loše u ispravnu, a tri su ostale iste.

- Ovo je napredak, ovo je bolje od prošlosti. VAR ne menja fudbal, već ga čini poštenijim i transparentnijim i pomaže sudijama da donesu ispravne odluke. Golovi iz ofsajda su postali prošlost - rekao je prvi čovek Fifa.

BONUS VIDEO: Grobari prave feštu u Nikšiću

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.