PRVA RUKA ARGENTINE! Kako je ovaj čovek i dalje živ, a drogira se 36 godina?! (FOTO) (VIDEO)
Foto: AP

DA NIJE možda stvarno bog?!

PRVA RUKA ARGENTINE! Kako je ovaj čovek i dalje živ, a drogira se 36 godina?! (FOTO) (VIDEO)

Svima nam je dobro poznata izjava Maradone - Nažalost, ja sam zavisnik na kokainu i bez njega ne mogu.

Objavljeno:

Gotovo jednako zanimljiva drama odvijala se u utorak 26. juna na terenu na kojem je igrala Argentina, i na tribinama, gdje je sedeo njihov legendarni igrač, 58-godišnji Dijego Maradona. Dok je Argentina igrala odlučujuću utakmicu protiv Nigerije i spasla se u posljednjim minutima od ispadanja sa Svetskog prvenstva, u svečanoj loži u kojoj je sedela argentinska legenda, morala je da reaguje hitna pomoć. Nakon šokantne utakmice, Maradoni je naglo pozlilo, a upućeni u njegovu životnu priču verovatno su pomislili isto - je li ovaj put ipak uzeo previše kokaina?

Svi oni koji su pratili poslednje tri utakmice argentinske reprezentacije, podjednako su gledali na teren kao i prema tribinama, na kojima je Maradona stalno izvodio neki cirkus.

Maradona  slavi pogodak Argentine protiv Nigerije
Maradona slavi pogodak Argentine protiv Nigerijefoto: AP

Niko mu se više ni ne čudi, a svi gafovi su mu unapred oprošteni. Njegov život bio je već mnogo puta inspiracija sportskim hroničarima, a pre nekoliko godina, o njemu je snimljen i dokumentarac koji je režirao Emir Kusturica.

Maradonin život zapravo je priča o siromašnom dečaku koji je posto svetska fudbalska zvezda. Rođen je 27. novembra u Buenos Airesu i nakon tri ćerke, prvi je sin kojeg su njegovi roditelji dobili. Prvi profesionalni ugovor potpisao je za Argentina Juniorse nekoliko dana pre 16. rođendana. Tamo je odigrano pet sezona, postigao 115 golova, a onda je otišao u omiljeni klub Boka Juniors. Cena mu je tu skočila na tadašnjih vrtoglavih 7,5 miliona dolara, za koliko ga je 1982. godine kupila kultna Barselona.

A u tom klubu se prvi put i saznalo za njegovu zavisnost o kokainu, kad postaje i redovan konzument. S katalonskim klubom pobedio je večnog rivala Real Madrid i osvojio španski kup, a zatim iste godine i Superkup pobedivši Atletiko iz Bilbaa. I iduće godine Maradona je usred Madrida dao gol domaćoj ekipi i postao prvi Barsin igrač kojeg su Realovi navijači nagradili aplauzom.

U Barseloni je svoj put ipak završio neslavno. Nakon brojnih svađa s upravom kluba, u finalu Kupa protiv Atletik iz Bilbaa, Maradona je potpuno izgubio samokontrolu. Incidentu za pamćenje prethodila je njegova dosta neuspešna sezona. Najprije se razboleo od žutice, a zatim je tokom prvenstva, iz jednog duela s Andoniom Goikočeom, izašao je sa slomljenim zglobom stopala.

Iako su mu svi predviđali kraj sezone, Maradona se oporavio u roku tri meseca i vratio na teren, da bi zaigrao u finalu kupa baš protiv Atletika.Tokom utakmice se ponovo našao u klinču s kobnim Goikočeom, pa je Mardona eksplodirao. Udario je golmana Bilbaa, kojem su u pomoć pritrčali igrači Atletika, a Maradoni igrači Barse. Maradona u velikom besu, počeo da udara redom sve one koji su na terenu nosili bilo kakvo obilježje protivničke ekipe.

Maradona sa Zlatnom Boginjom
Maradona sa Zlatnom Boginjomfoto: Profimedia

Sve se završilo masovnom tučom u kojoj je povređeno 60 osoba, i to pred očima kralja Huana Karlosa. Maradona je prvo kažnjen sa 18 utakmica zabrane igranja, ali mu je kasnije kazna smanjena na sedam. Ali, uprava je odlučila da ga na kraju proda. Maradona nije nimalo štedeo svoj bivši klub. Kad god bi imao priliku govorio je da su Katalonci rasisti koji Latinoamerikance smatraju nižom klasom.

Srećom, transfer se nije dugo čekao. Odmah ga je kupio talijanski Napoli. U gradu koji je oduvek poznat po moćnoj mafiji, Maradona se osećao kao kod kuće. Ničeg mu nije nedostajalo - ni kokaina, ni novca, ni liepih djevojaka, ni sportskih automobila. Svoju najveću inostranu zvezdu koja je ikad igrala za ovaj klub, domaćini su doslovno tetošili, a on im je sve to višestruko vratio svojim igrama i osvojenim domaćim i međunarodnim trofejima.

Tribina Napolija
Tribina Napolijafoto: Reuters

Ako su ga u Barseloni smatrali drugom klasom, ovde je bio bog. Već sam njegov dolazak 5. juna 1984. godine bio je grandiozan. Dočekalo ga je 70.000 navijača. Na prvi uspeh su čekali dve godine, kad je Napoli po prvi put osvojio prvenstvo Italije. Stadion "San Paolo" postao je središte društvenog života grada, a Maradona je bio obožavan poput božanstva jer je vratio gradu radost na ulice. Svaogi meseca, Maradona je na poklon dobijao po dva para novih cipela, a lokalni diler Mercedesa mu je svakih šest meseci isporučivao najnoviji sportski model. U sezoni 1988.-89. Napoli je prvi put u svojoj istoriji osvojio Kup UEFA a Maradonu su počeli da traže velikani evripskog fudbala

Jedan od njih je bio i kontroverzni Marsej i njegov slavni šef struke Bernard Tapi. Napuljskom kolegi za Maradonu je ponudio blanko ček i rekao mu da sam ispiše iznos, ali Ferlaino mu se zahvalio i ispratio ga nazad u Francusku.

Maradona je tada poludeo i demonstrativno napustio Napuljm, i sa svojim ocem se vratio nazad u domovinu. I dok su se njegovi klupski saigrači znojili i pripremali za predstojeću sezonu, Maradona je sa prijateljima kratio vreme u argentinskim šumama loveći jelene, dok su Italijanski menadžeri po Argentini lovili njega.

Uspeli su da ga nagovore da se vrati. Umoran od odmora i s gustom bradom, vratio se u Napulj propustivši prve četiri utakmice svog tima, ali mu zbog toga niko od navijača nije zamerio. I te sezone su osvojili prvenstvo italije, ali kokain je sve više uzimao kontrolu nad njim. Iako je bio u braku s dugogodišnjom djevojkom Klaudijom, neprekidno su ga pratile i ljubavne afere. Konačno je sve kulminiralo 17. marta 1991., posle utakmice protiv Barija. Maradonu su podvrgnuli doping-kontroli i u urinu su mu pronađeni tragovi kokaina. U 31. godini života Maradona je prvi put dobio zabranu igranja na 15 mjeseci. Tokom te noći Maradona je u tajnosti napustio Italiju.

foto: Reuters

Ali, ubrzo zatim je uhapšen u Buenos Airesu i to zato jer su kod njega pronašli drogu. Kasnije je glavni menadžer Napolija priznao da su mnogo puta pre toga lažirali njegove nalaze urina. Čisti urin njegovih saigrača sakrili bi u pipetu koju bi nosili sakrivenu u novinama, a klub je imao i svoje lekare koji su bili spremni da prećute rezultate.

Uglavnom, 1991. Maradona je otišao u Sevilju, ali mu je Napoli definitivno ostao u najlepšem sećanju. Ljubav između Argentinca i Napulja i danas je neraskidiva, a on uvek govori da je u tom gradu proveo najlepših sedam godina života, a u njihovom klubu, posle Maradone više niko neće nosi dres broj 10. Ali i u Napulju i danas ne vjeruju da Maradona idalje živ: - On je čudo! Pa već je decenijama težak zavisnik na kokainu!

U Sevilji je izdržao samo godinu dana, a onda se vratio u Argentinu, u Njuels Old Bojs, takođe na godinu dana, da bi karijeru završio 1997. na svoj 37. rođendan, u svom Boka Juniorsu, nakon još jedne dobro prikrivene afere s kokainom.

- Nažalost, ja sam zavisnik na kokainu i bez njega ne mogu - priznao je Maradona.

Ali, mnogi pamte još jednu njegovu legendarnu rečenicu: Fudbal je najzdraviji i najvažniji sport na svetu. Pogrešio sam, platio sam, ali kad je ispucana, lopta se više ne može zaustaviti i vratiti nazad.

BONUS VIDEO: NAVIJAČ ORLOVA SAM MEĐU BRAZILCIMA: Ludnica u moskovskom prevozu, Srbin na kraju uzeo pehar (KURIR TV)

(Espreso.co.rs/Exspress.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.