OVAJ FUDBALER RAZLIKUJE SE OD SVIH DRUGIH NA SP: Najluđa priča o čoveku kojeg SE SVI PLAŠE I SVI GA IZBEGAVAJU!
Foto: Reute/Axel Schmidt

neverovatno

OVAJ FUDBALER RAZLIKUJE SE OD SVIH DRUGIH NA SP: Najluđa priča o čoveku kojeg SE SVI PLAŠE I SVI GA IZBEGAVAJU!

Iako svi znaju njegovu priču, dopustili su mu da bude deo reprezentacije

Objavljeno:

Rafael Markez, meksička zvezda koja nastupa za svoju reprezentaciju na SP u Rusiji, razlikuje se od svih drugih fudbalera, ali ovo nema nikakve veze sa njegovim igračkim veštinama, piše The New York Times.

Ovaj 39-godišnji fudbaler je jedini crnoj listi američkog Ministarstva finansija koje ga tereti za pranje novca narkokartela. Zbog toga nijedna američka kompanija, niti institucija ne sme s njim da posluje niti da ima s njim bilo kakve veze.

Ovo prilično komplikuje njegov boravak na terenu. Naime, Markez ne sme da pije iste flaše iz koje piju njegovi saigrači jer piće na sebi ima etiketu američkog proizvođača s kojim meksička reprezentacija ima ugovor. Umjesto da se, poput ostalih, fotka u raznim prilikama s raznim logotipima poznatih sportskih marki, njega drže podalje od kamera. Ako kojim slučajem bude proglašen najboljim igračem na terenu, neće ga ni slučajno nazvati "Budweiserov čovek utakmice". Čak i kad putuje na utakmice, strogo se pazi da ne bude nikad u nekom hotelu ili apartmanu koji ima ikakve veze s nekom američkom kompanijom, pa makar to značilo da neće spavati na istom mestu gdje i njegovi suigrači. FIFA je meksičkoj reprezentaciji zbog toga, uoči takmičenja u Rusiji, uplatila iznos od 1.500.000 dolara za troškove priprema ali je svota plaćena u evrima preko evropskih banaka tako da ne bi imalo nikakve veze s finansijskim sistemom SAD. Markez, koji je od avgusta prošle godine na crnoj listi američkog ministarstva, osumnjičen je da je povezan s imovinom koja zapravo pripada Raul Flores Ernandezu, koji je osumnjičen za vođenje krijumčara koji trguju narkoticima. Iako nije optužen za krivično delo, sva Markezova imovina u Sjedinjenim Državama, kao i njegova meksička imovina povezana sa američkom finansijskom mrežom, zamrznuta je. Iako on sasvim odbacuje bilo kakvu vezu s krijumčarima droge, pa je i angažovao tim advokata kako bi ga sklonili sa crne liste, već i same sumnje oterale su od njega sve sponzore. Jedan od njegovih advokata, Hoze Luis Nasar, rekao je da su on i njegov klijent "u iskrenoj fazi saradnje" sa američkim zvaničnicima. Meksička fudbalska federacija i FIFA dobro znaju za Markezovu neobičnu situaciju, ali su mu dopustili da bude deo reprezentacije. Iako je ovih dana bio jedan od važnijih igrača na utakmici u kojoj je Meksiko neočekivano remizirao sa Nemačkom, nakon utakmice novinari se baš nisu previše trudili da dobiju od Markeza izjavu, jer bi to značilo da se mora pojaviti ispred panoa na kojem su logotipi četiri ključna američka sponzora - Visa, Coca-Cola, Budweiser i McDonald's.

Osim toga, ako se Markez pojavi na konferenciji za novinare koju organizuje FIFA, moderator ne sme biti američki. I u reprezentaciju je ušao u poslednji trenutak. Nedostajao je na zagrevanju u Pasadeni, u Kaliforniji, zato što mu je zabranjen ulazak u Sjedinjene Države. A na treninzima pre turnira, na njegovom dresu nema nikakvog logotipa. Letovi su također pažljivo uređeni, budući da Markez nije dopušteno da putuje sa američkim avioprevoznicima. Pravni stručnjaci koji nisu bili uključeni u slučaj rekli su da se FIFA morala dobro potruditi da ne prekrši ni jedno pravilo koje bi bilo u sukobu s interesima američkog Ministarstva finansija: "Kazne su vrlo velike", rekao je Oliver Krišik, advokat koji se specijalizovao za sankcije Ministarstva. Kompanije koje krše zakonske odredbe, čak i nenamerno, mogu biti kažnjene sa iznosima i do 1,5 milion dolara po samo jednom kršenju, dok namerno kršenje može dovesti do kazne i od 10 miliona dolara pa do maksimalno 30 godina zatvora za pojedince koji svesno krše pravila. Ograničenjima su manje opterećene evropske kompanije, pa Markez nosi isti Adidasov dres kao i saigrači, a njegov lični sponzor je Puma koja je preuzela brigu o društvenim medijima. Ipak i Adidas i Puma su odbili bilo šta da komentirišu. Uprkos njegovim pravnim problemima, Markez je popularan u Meksiku, ali biće zanimljivo jer Budweiser sponzoriše nagradu "čovek utakmice", pa je pitanje šta će se dogoditi ako na jednoj od predstojećih utakmica publika na javnom glasanju upravo Markezu dodeli ovu titulu?

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Express.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.