I Švajcarci ogorčeni zbog male kazne za Džaku i Šaćirija: FIFA je morala da bude bez milosti! Albanci iz Amerike plaćaju kaznu!
Foto: AP/EPA/Martin Divišek

Ni njima se ne dopada

I Švajcarci ogorčeni zbog male kazne za Džaku i Šaćirija: FIFA je morala da bude bez milosti! Albanci iz Amerike plaćaju kaznu!

Ugledni švajcarski medij ističe da Međunarodna fudbalska federacija opet propustila da pošalje jasnu poruku da za nacionalističke i političke poruke na terenu nema mesta

Objavljeno: 08:59h

Zanimljive reakcije stižu iz Švajcarske povodom kazne koju je FIFA izrekla njihovim reprezentativcima Granitu Džaki i Džerdanu Šaćiriju zbog toga što su na meču sa Srbijom na Mundijalu pokazivali albanski simbol i na taj način provocirali i slali političku poruku što je najstrože zabranjeno.

I dok je javnost u Srbiji ogorčena što su dvojica Albanaca poreklom sa Kosova i Metohije koji nastupaju pod zastavom Švajcarske, takoreći simbolično kažnjeni sa po 10.000 franaka, dok je njihov kapiten Stefan Lihtštajner za isti prekršaj kažnjen sa duplo manje, ni švajcarski mediji ne gledaju sa dozom sreće na ovu kaznu.

Ugledni "Blik" konstatuje da je sreća što nisu kažnjeni suspenzijom i zabranom nastupa na nekoliko mečeva, ali ističe takođe da je na ovaj način FIFA po svom starom dobrom običaju propustila da pošalje jasnu poruku svima da za politiku nema mesta na fudbalskom terenu.

Granit Džaka i Džerdan Šaćiri sa albanskim simbolom na meču protiv Srbije
Granit Džaka i Džerdan Šaćiri sa albanskim simbolom na meču protiv Srbije foto: EPA/Laurent Gillieron

- FIFA je rešila ovaj slučaj kao što i inače rešava. Novcem. Igrači i članovi Saveza sada mogu da odahnu. Kao i mnogi navijači. Ekipa može da se u potpunosti sprema za nastavak svoje letnje bajke. I, za neke je kazna odgovarajuća, za druge - loš kompromis. Jedno je sigurno: FIFA je propustila da pošalje jasnu poruku. Sve je ovo bila jedna alibi procedura. Trebalo je da pošalje jasan znak. Da pokaže fudbalskom svetu: tako provokativne i nacionalističke poruke, koje produbljuju delikatni konflikt, neće biti tolerisane. Snažnija reakcija bi razdanila situaciju... Ako igrač napravi penal, biće sankcionisan. Ako mu je to druga kazna, leti sa terena, isključen je. Drugim rečima, ono pokazivanje orla, koja je bila jedna neodgovorna glupost, trebalo bi da je neuporediva sa drugim stvarima, igrači bi stvarno morali da izvuku pouke iz ovoga. Da, srpske provokacije su bile teže, izazvane i od političara, i od predstavnika Saveza i od strane navijača. I od strane trenera, koji bi morao da povuče svoju izjavu o tome da arbitra treba izvesti pred sud. Ali, tri švajcarska fudbalera su dala autogolove. Neka sad, kao na terenu, operu svoja usta i nastave da - igraju fudbal - piše u kolumni urednika sportske rubrike "Blika".

Takođe, ovaj medij saznaje i da Džaka i Šaćiri ovu kaznu neće platiti iz svog džepa, već da će to učiniti albanska dijaspora u SAD, pošto je Albanac po imenu Rilind Reka, pokrenuo kampanju na internetu da se skupi novac za plaćanje njihove kazne jer su "doneli su sreću svim Švajcarcima i Albancima na svetu", i navodno je za kratko vreme potrebni novac prikupljen.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.