ANTIDOPING PROGRAM SP NEĆE VODITI FIFA VEĆ WADA! Rusi neće biti podvrgnuti testiranju!
Foto: AP

Kotu pere ruke

ANTIDOPING PROGRAM SP NEĆE VODITI FIFA VEĆ WADA! Rusi neće biti podvrgnuti testiranju!

FIFA je preduzela sve mere bezbednosti kako bi procedura i isporuka uzoraka bila u skladu sa svim zahtevima

Objavljeno: 17:41h

- Nijedan Rus neće učestovati u antidoping programu, a svi doping uzorci biće testirani u akreditovanim laboratorijama Svetske antidoping agencije (WADA) van Rusije - ovako je glasilo saopštenje koje je uputila Svetska kuća fudbala pred početak Mundijala.

FIFA je preduzela sve mere bezbednosti kako bi procedura i isporuka uzoraka bila u skladu sa svim zahtevima.

Svetska fudbalska federacija je 22. maja saopštila da neće pokrenuti istragu protiv ruskih fudalera koji će se takmičiti na Mundijalu, uprkos istrazi koja se vodi protiv ruskih sportista još od 2015. godine.

- Sistematski testovi krvi i urina, svi igrači će najmanje jednom biti kontrolisani - saopštila je FIFA.

Da podsretimo u Novembru 2015. , WADA je isključila Rusku antidoping agenciju iz svih procedura vezanih za njihov posao, zbog kršenja pravila Svetske antidoping agencije.

Odmah nakon toga svi testovi ruskih olimpijaca su ponovljeni u WADA laboratoriji, nakon čega je došlo do ogromnog skandala, i tada je suspendovano višeo od 100 ruskih sportista sa raznih međunarodnih takmičenja.

Posebno posle testiranja uzoraka sa Zimskih olimpijskih igara u Sočiju 2014. godine i navoda da su čelnici Ruske antidoping agencije po potrebi vršili zamenu uzoraka.

U Rusiji je od tada unapređen način upravljanja agencijom pa joj je dozvoljeno da nastavi redovne kontrole, ali od sada pod punim međunarodnim nadzorom.

Poslednji pozitivan doping test koji smo imali prilike da vidimo na Svetskom prvenstvu dogodio se davne 1994. godine u SAD, kada je čuveni Dijego Armando Maradona bio pozitivan na efedrin.

BONUS VIDEO: Joga Bonito urednika fotografije Espresa

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.