OTIŠLA JE VELIKA PARTIZANOVA LEGENDA: Preminuo Fadilj Vokri! (FOTO) (VIDEO)
Foto: Fonet, Print Screen Youtube

TRAGEDIJA

OTIŠLA JE VELIKA PARTIZANOVA LEGENDA: Preminuo Fadilj Vokri! (FOTO) (VIDEO)

Posledica srčanog udara

Objavljeno: 12:27h

Tragedija!

Predsednik fudbalskog saveza Fadilj Vokri je preminuo u 57. godini života nakon što je doživeo srčani udar na treningu.

Vest o smrti bivšeg fudbalera Partizana potvrdio je i sekretar kosovskog Saveza Erol Salihu, javlja "Koha Ditore".

Kao fudbaler član Partizana bio je od 1986. do 1989. godine, kao i reprezentativac Jugoslavije na 12 utakmica, uz šest golova. Više od 10 godina bio je na čelu FS tzv. Kosova.

Fadi Vokri je svoju fudbalsku karijeru sa nepunih šesnaest godina započeo u nižerazrednom fudbalskom klubu FK Lapi iz Podujeva. Tu je proveo tri sezone i 1980.godine prelazi u drugoligaš FK Prištinu iz Prištine.

Sa Prištinom je uspeo da se u fudbalskoj sezoni 1982/83. plasira u prvu saveznu ligu Jugoslavije. Sledeća fudbalska sezona 1983/84, je bila uspešna za FK Prištinu i klub je zauzeo osmo mesto na takmičarskoj tabeli, sa samo jedanaest bodova manje od prvoplasirane Crvene zvezde. Sledeće dve sezone Priština 1984/85 i 1985/86, predvođena Vokrijem, beleži odlične rezultate i zadržava se sredini tabele tadašnje veoma jake prve jugoslovenske lige.

Timu Partizana, tadašnjem aktuelnom prvaku Jugoslavije, Vokri se pridružio 1986.godine. Tada su u Partizanu igrali Fahrudin Omerović, Zvonko Živković, Vladimir Vermezović, Vlado Čapljić, a tim su napustili mnogi igrači, otišli za inostranstvo, među njima je bio i Zvonko Varga centarfor i golgeter a nesrećno je te Partizanove šampionske sezone poginuo prvi golgeter Dragan Mance, tako da je Partizanu bio potreban centarfor i golgeter koji je dobijen dolaskom Vokrija.

Pocivaj u miru.

Objavu dijeli Treš romantizam (@romantizamtrash)

Ubrzo je Vokri zahvaljujući svojim igrama postao miljenik Partizanovog juga i jedan od stubova tadašnje Partizanove igre i dao veliki doprinos u osvajanju titule prvaka Jugoslavije 1986/87.

U sledeće dve sezone Vokri sa Partizanom igra značajnu ulogu u jugoslovenskom prvenstvu. Osvaja jedno drugo mesto 1987/88 i jedno šesto mesto 1988/89.

Najveći uspeh generacija Partizana, u kojoj je Vokri igrao je osvajanje jugoslovenskog kupa 1989. godine. Partizan je ovu titulu povratio posle 32 godine. U toj sezoni od osmine finala kupa timovi su igrali dve utakmice, jednu kod kuće a drugu u gostima. Partizan je osvojio kup bez izgubljene utakmice i samo sa jednom nerešenom igrom. Te godine kupu Partizan je dao 15 a primio samo 5 golova. Finale je odigrano na stadionu JNA, što je u ono vreme bilo odomaćeno. Partizan je igrao protiv Veleža i porazio ga je sa 6:1. Četvrti Partizanov gol je u 55 minutu postigao Fadilj Vokri

To su najlepše tri godine u mojoj karijeri, nikad neću moći da zaboravim. O Partizanu sam mislio sve najbolje i pre nego što sam došao u Beograd, a ono što sam doživeo bilo je mnogo lepše od toga. Rastali smo se kao prijatelji i jedan sam od retkih koji je u inostranstvo otišao bez posredstvo menadžera. Najdraže trofej u karijeri osvojio sam s Partizanom 1989. godine, kad smo osvojili Kup Jugoslavije, prvi posle 32 godine. Bili smo sjajna ekipa, a družili smo se i van terena

Po odlasku u inostranstvo Vokri je igrao jednu sezonu za francuski klub FK Nim, dve godine u turskom Fenerbahčeu, jednu sezonu u francuskom klubu Burže i aktivnu igračku karijeru je završio takođe u francuskom klubu Monlusonu, gde je jedno vreme obavljao i dužnost direktora kluba.

foto: Dado Đilas

Vokri je za Fudbalsku reprezentaciju Jugoslavije igrao u periodu od 1984. do 1987. godine. Debitovao je 12. septembra 1984. na prijateljskoj utakmici protiv Škotske, kada je i postigao svoj prvi reprezentativni gol. Odigrao je ukupno dvanaest reprezentativnih utakmica i postigao šest golova.

Posle napuštanja aktivne igračke karijere, Vokri je i dalje ostao u fudbalu. Posle niza funkcija po raznim klubovima, Vokri je izabran za predsednika Fudbalskog saveza Kosova.

BONUS VIDEO:

Erupcija oduševljenja u Pioniru posle pobede Zvezde

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.