OZBILJNE POSLEDICE: Ako bude rasizma na Svetskom prvenstvu, utakmice će biti otkazane!
Foto: Reuters

Poruka iz FIFA

OZBILJNE POSLEDICE: Ako bude rasizma na Svetskom prvenstvu, utakmice će biti otkazane!

U strahu od vređanja i diskrinimacije na rasnoj osnovi FIFA je sudijama dala jasne instrukcije šta da urade u tom slučaju

Objavljeno:

Predsednik FIFA Đani Infantino rekao je da će sudije na predstojećem Svetskom prvenstvu u Rusiji moći da otkažu utakmicu ako bude bilo incidenata na rasnoj osnovi.

Postoji zabrinutost fudbalera i navijača o diskriminaciji i uvredama na rasnoj osnovi na Mundijalu u Rusiji, koji počinje sledećeg četvrtka, posebno posle učestalih problema u toj zemlji u poslednjih nekoliko godina. Infantino je rekao da su preduzete mere ako se nešto slično dogodi na utakmicama u Rusiji i upozorio na "ozbiljne posledice".

Đani Infantino je govorio o problemu rasizma u fudbalu
Đani Infantino je govorio o problemu rasizma u fudbalufoto: Reuters

- Ne bih rekao da smo zabrinuti oko diskriminacije, ljudskih prava i bezbednosti, ali to shvatamo veoma ozbiljno. Preduzeli smo odgovarajuće mere tokom priprema za turnir. Imaćemo jasne procedure, uključujuću i proceduru u tri koraka za sudije, koji mogu da zaustave, prekinu ili otkažu utakmicu u slučaju diskriminacije - rekao je Infantino. Infantino je dodao da FIFA ima sistem praćenja i neposrednih kazni ako se nešto dogodi. - Mi naravno ne želimo da se nešto dogodi i svi su upozoreni da će, ako se to dogodi, biti ozbiljnih posledica - naveo je prvi čovek svetske kuće fudbala.

Đani Infantino i Vladimir Putin
Đani Infantino i Vladimir Putinfoto: Reuters

Na Mundijalu u Rusiji će se prvi put u istoriji Svetskog prvenstva koristiti video tehnlogija VAR. - Fudbal je spreman za upotrebu VAR, testirali smo ga u poslednje dve godine. Analizirali smo ga i uvereni smo da će od njega biti koristi. Neće potpuno rešiti probleme, ali će biti velika pomoć sudijama, a njima moramo da pomognemo koliko možemo. Sudije će dobiti pomoć, ali oni uvek kraju donesu konačnu odluku - rekao je Infantino.

BONUS VIDEO: Slobodan Marović na proslavi 27 godina od Zvezdine titule u Bariju

(Espreso.co.rs / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.