HUDINI, ŠTA KAŽEŠ? Od sunovrata na Đurđevdan do evropske bajke! Dame i gospodo - Vladan Milojević! (FOTO) (VIDEO)
Vladan Milojević na meču protiv Kelna, Foto: AP

PREKO TRNJA DO ZVEZDA

HUDINI, ŠTA KAŽEŠ? Od sunovrata na Đurđevdan do evropske bajke! Dame i gospodo - Vladan Milojević! (FOTO) (VIDEO)

Zvezda je šampion, nokaut faza Lige Evrope, nadigran Arsenal, a bogami i CSKA, igrači više ne beže iz kluba, stranci žele da ostanu, a trener...

Objavljeno: 13:18h
Nikola Husein

6. maj 2017. godine - stadion Voždovca, vreme idealno za fudbal, slava Đurđevdan, poseban dan za sve navijače Crvene zvezde, kad ono... katastrofa.

Poslednja linija: Petković, Luković, Frimpong, Anđelković. Vezni red: Plavšić, Milijaš, Le Talek, Ruiz, Donald. Napad: Boaći. Pet stranaca u timu, a Milijaš, Luković, i Anđelković zajedno imaju više od 100 godina.

foto: Fonet

Dobro, da ne cepidlačimo, prva postava Milana je u svojoj zlatnoj eri brojila više od 300 godina. Ali, Đurđevdan prošle godine se može nazvati sunovratom jedne ere i odlazak toliko hvaljenog Grofa koji je već sutradan od ove plemićke titule dobijao i one negativne epitete, i njegova dominacija iz prethodne sezone je brzo zaboravljena, čak se i govorilo da su vrata Marakane njemu zauvek zatvorena.

foto: Filip Plavčić

Poraz od prosečnog Voždovca sa Sikimićem kao glavnom vedetom u napadu crveno-belih je titulu predao Partizanu koji je to oberučke prihvatio i postao šampion, a uz to i osvojio duplu krunu savladavši ogoljenu Zvezdu u Humskoj i tako je doveo u novi ambis iz koga se izlaz teško nazirao, pogotovo ne sa trenerom kakav je Boško Đurovski, ma koliki on "cigan" bio. Istina, Đurovski je imao jednu titulu iza sebe, ali ruku na srce, tu titulu bi osvojio i bilo koji drugi trener sa onakvim timom, i zaostavštinom od +15 bodova na par kola pre kraja prvenstva koju je nasledio od "izbeglog" Dušana Bajevića koji je ako se sećate (a sigurno da) napustio klupu crveno-belih u sred meča sa Vojvodinom, marta 2007. godine.

foto: Dado Đilas

I kakve to veze ima sada? Pa, ima i te kakve...

Maj, 2018. - Zvezda je šampion, nokaut faza Lige Evrope, nadigran Arsenal, a bogami i CSKA, igrači više ne beže iz kluba, stranci žele da ostanu, a trener... e to je trener kakav je falio srpskom fudbalu. Gospodin Milojević koji je već sa Čukaričkim pokazivao da je ozbiljan stručnjak koji ne odiše arogancijom i velikim egom, već šarmom i pristupačnosti svima, je od prosečne Zvezde napravio takav kolektiv da bi Ninković i Mijailović morali da skinu kapu.

foto: Beta

Pojačanja u vidu Krstičića, Pešića, Babića, Stojkovića neki bi gledali sa podsmehom, pogotovo zbog toga što su bili na marginama svojih timova i samopouzdanje im je bilo u debelom minusu, a šta tek reći za Savića koji je svoj put gradio u Moldaviji, koja složićemo se osim infrastrukture nema apsolutno nikakvu fudbalsku perspektivu.

foto: EPA/Martin Divisek

Milojević je zato spojio nespojivo, i sa ostancima Kange, Boaćija, Donalda, Taleka, itd. stidljivo gradio tim. Preko nejake Florijane, ambiciozne Sparte, i ultra bogatog Krasnodara došao do toga da čitava Evropa priča o nekadašnjem šampionu starog kontinenta, da sa nevericom gleda sa kakvom lakoćom njegov tim prelazi iz defanzive u ofanzivu, kako Savić i Le Talek kao rođena braća komanduju odbranom, a Stojković i Rodić bukvalno "šmrču" linije po kojim špartaju, a Branko Jovičić kao da je bilo kakav strah ostavio u svlačionici kada je obukao dres svog voljenog kluba. Radonjić kome je pretila sudbina Filipa Jankovića i apostrof "kralja splavova" izrastao je u jednog od junaka čitave sezone i fudbalera koji ima mogućnost da igra u bilo kojoj najjačoj ligi Evrope.

foto: Dado Đilas

Pešić zvani dabl-dabl, sa po 20+ golova i asistencija tokom čitave sezone, a fudbala se nije naigrao u Atalanti, ali hemija je čudo. Pa čak i Gobeljić koji je igrač osrednjeg kalibra, je pokazao svojim igrama na bukvalno svim pozicijama da je veoma važno biti Zvezdaš, i da pripadnost daje i više snage od mogućnosti.

foto: AP

Vladan Milojević je od igrača bez fudbala u nogama napravio savršenu mašineriju koja ne pita za odmor nego bi iznova i iznova da igra, jer ovaj tim fudbal shvata drugačije, ne kao posao, već kao ljubav, a fudbal je jedna velika ljubav, dok je novac samo parče papira koje je ipak potrebno svakoj personi na ovoj zemaljskoj kugli.

foto: AP

I zato se nadamo da će Milojević ostati na klupi, zbog toga što je potreban srpskom fudbalu, i zbog toga što sporednoj stvari na svetu daje drugačiju dimenziju, a to je melem za oči svakog ljubitelja ovog sporta.

Čuda su moguća samo ako veruješ u njih, a Zvezda je od prošlog maja, do dana današnjeg napravila jedno veliko čudo.

BONUS VIDEO:

Novak Đoković na druženju sa novinarima


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.