NOVA VELEIZDAJA RIMA! Salah je moderni Arminije! Kleopatrin potomak srušio ono malo što je ostalo od Hadrijanovog zida! (FOTO) (VIDEO)
Foto: AP/Reuters

ISTORIJA I FUDBAL - RUKU POD RUKU...

NOVA VELEIZDAJA RIMA! Salah je moderni Arminije! Kleopatrin potomak srušio ono malo što je ostalo od Hadrijanovog zida! (FOTO) (VIDEO)

Navijači Liverpula žele samo jedno - da se ne ponovi priča o Budiki

Objavljeno:
Aleksa Radosavljević

4. septembra 476. godine nove ere palo je Zapadno rimsko carstvo. A, njegovo severno uporište, koje je izgradio imperator Hadrijan, jedan od najsvestranijih vladara u istoriji Rima, Hadrijanov zid, i dalje stoji u Engleskoj.

Tačnije, stajao je, uslovno rečeno, sve dok ga nije srušio novi rimski neprijatelj broj jedan, potomak velike Kleopatre - moderni egipatski faraon i odbegli učenik Rima Mohamed Mo Salah, koji je tako zaslužan za drugi pad Carstva (Rome) u 21. veku.

Čisto da vas malo naučimo istoriji: Hadrijanova politika u to doba (drugi vek nove ere, dakle pre skoro dva milenijuma) težila je miru kroz demonstraciju rimske moći koja je za cilj imala da ostavi utisak na potencijalne neprijatelje i odvrati ih od napada. Zato je gradio ogromna utvrđenja na Dunavu, Rajni, u Britaniji (Hadrijanov zid).

Zato je taj zid postao jedan od osnovnih sinonima za neuništivost Rimskog carstva. Ali, sada je, uslovno rečeno - pao! Dovršio ga je Mohamed Salah, a načeli su ga Nemanja Vidić i Mančester junajted pre skoro tačno jednu deceniju.

Nije ovo prvi put da Rimljani doživljavaju da ih njihov odbegli sin košta jednog od najvećih istorijskih poraza. Zato u priču moramo da uvedemo novi lik, rimskog vojskovođu germanskog porekla Arminija (kako ga mi nazivamo) ili Hermana (kako ga nazivaju Nemci).

Arminije je rođen najverovatnije 17. god. pre n.e. kao sin heruskog ratnog poglavara Segimera. Kao mladić služio je u rimskoj vojsci, boreći se, najverovatnije protiv varvarskih plemena na Balkanu. Kasnije je bio na čelu jednog pomoćnog odreda Heruska gde je stekao i rimsko građansko pravo i članstvo u konjaničkom staležu.

Upravo Arminije uradio je isto što i Mo Salah - "zabio nož u leđa" onima koji su mu dali skoro sve. Bogatstvo, slavu, ime.

Arminije se vratio 7. ili 8. godine u provinciju Germaniju i služio je pod rimskim prokonzulom Kvintilijem Varom. Var je kao prokonzul bio namesnik nedavno uspostavljene provincije Germanije koja se prostirala istočno od reke Rajne. Varov zadatak bio je da uspostavi rimsku vlast sve do Vezera i Labe na istoku.

Statua Arminija u današnjoj Nemačkoj
Statua Arminija u današnjoj Nemačkoj foto: Wikimedia Commons

Međutim, Arminije je tajno počeo da okuplja oko sebe germanske poglavare kako bi osujetio rimske namere. Oko sebe je okupio inače nesložna plemena Heruska, Sikambra, Marsa, Hata, Hauka, i Bruktera. U jesen 9. godine, iskoristivši Varovo poverenje, Arminije je namamio tri rimske legije s oko 20 hiljada vojnika na čelu sa samim prokonzulom u zasedu u Teutoburškoj šumi i potpuno ih uništio tokom trodnevne bitke. Danas se smatra da se bitka odigrala u krajevima dvadesetak kilometara severno od Osnabrika. Tokom bitke rimska vojska je, što se smatralo za neopisivu sramotu, izgubila sva tri legijska stega u obliku orla, a prokonzul Var je izvršio samoubistvo. Nakon toga, Rimljani su evakuisali teritorije između Rajne i Labe.

Inače, upravo on je zbog sloge koju je propagirao među Germanima, jedan od glavnih simbola korišćenih u 19. veku prilikom ujedinjenja Nemačke pod Otom fon Bizmarkom...

Kada se pogleda, Salah je čovek koji ovog leta može da sedatira besne Egipćane i ujedini raslojenu naciju, ukoliko im donese uspeh na Mundijalu.

Bilo kako bilo, Jirgen Klop i navijači Liverpula se nadaju da neće završiti poput antičke britanske vladarke Budike, koja je naizgled nanela Rimljanima veliki poraz otprilike pola veka posle Arminija (oko 60. godine n.e.), da bi na kraju posle kontraofanzive bila poražena i morala da se otruje, poput još jedne legendarne vladarke Kleopatre VII, kako ne bi upala u kandže besnim Rimljanima, kojima je pobila gotovo 80.000 ljudi prilikom napade na trgovačke centre po Britaniji. O njoj i njenim uspesima, ali i velikim porazima možete da pročitate OVDE.

Budika
Budika foto: Wikimedia Commons

Dobro, Klop i Salah nikoga nisu ubili, ali zamislite samo kako se osećaju Toti, De Rosi, Monći i Euzebio di Frančesko u ovom momentu...

Hadrijanov zid je pred padom, mogu li momci iz Rome za nedelju dana da ponove ono što je uspeo Neron?!

BONUS VIDEO: Roditelji izvlače deci živu glavu u tuči na Večitom derbiju


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.